CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Momentul adevarului: Basescu anunta in clar decizia de incalcare a Constitutiei

0 comentarii / 1365 vizualizări / 3 decembrie 2012

Exploziv și clarificator, în același timp, un interviu acordat de președinte ”Evenimentului zilei” și dat publicității azi transmite românilor decizia luată de Cotroceni: Constituția va fi încălcată după alegerile de duminică, cel mai probabil invocîndu-se ”interesul național” de care șeful statului a făcut deja vorbire.

Întrebat, astfel, dacă îl va desemna pe Victor Ponta premier după alegeri, Băsescu dă un răspuns năucitor, cu subiect și predicat:

”Nu vă răspund legat de persoana domnului Victor Ponta, ci în principiu. Nu voi ceda responsabilitatea constituţională de a desemna viitorul Prim-ministru către un partid, indiferent cât de mare ar fi acesta. Semnificaţia gestului ar fi mult prea puternică, iar acţiunea grav neconstituţională”.

Fraze seamănă cu alte exprimări recente ale președintelui, dar nu 100%. Concret, dacă pînă acum Băsescu vorbea de posibilul refuz al numirii unui premier al USL, chiar dacă alianța ia peste 50%, sub pretextul că în Constituție se vorbește despre partidul și nu alianța ce poate revendica conducerea țării după asemenea scor, acum președintele schimbă foaia. El vorbește explicit de refuzul desemnării unui premier propus chiar de un partid care ar lua orice scor, deci chiar majoritar.
Prin exprimarea respectivă – o premieră absolută – Băsescu anulează semnificația alegerilor parlamentare și transformă România într-un soi de monarhie absolută, după modelul Carol al doilea, cel care a refuzat la un moment dat, după alegeri, să dea guvernarea partidului care cîștigase alegerile, preferînd gruparea de pe locul patru.
Coroborat cu efectele negative pe care le va aduce și de această dată sistemul votului uninominal, adică propulsarea în parlament a unor candidați de pe locurile doi și trei în dauna celui de pe primul loc, România are toate șansele să se prezinte Europei, peste cîteva zile, drept o țară a haosului politic.
Ori, poate, tocmai asta se urmărește. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998