CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Momentul adevarului: de ce USR-PLUS si Iohannis sunt incompatibili

1 comentariu / 2109 vizualizări / 23 martie 2019

Apele încep să se limpezească în politică, pe măsură ce se apropie alegerile europene. Un anunț oficial, practic, făcut azi de alianța USR-PLUS, pune capăt speculațiilor că între Cioloș și Barna de-o parte, și Iohannis de cealaltă s-ar putea închega vreo înțelegere politico-electorală. Ceea ce aruncă în aer inclusiv referendumul pentru justiție

Alianța USR-PLUS a anunțat azi, că ia în calcul aderarea la un grup politic nou în Parlamentul European, structură care are toate șansele de a se constitui după euroalegeri din partide precum En marche!, al președintelui francez, Emmanuel Macron, și „bucăți din ALDE”. Anunțul a fost făcut sâmbătă de Dan Barna și Dacian Cioloș, într-o conferință de presă la Cluj, conform Hotnews.

Dan Barna, președinte USR, a declarat:

​„Această alianță USR-PLUS propune oameni noi și din această perspectivă la nivel european suntem preocupați de o grupare care pare a se defini după rezultatul europarlamentarelor, o grupare din partide pro-europene, partide noi, En marche! în zona aceea, bucăți din ALDE pare că vor alcătui acest partid. La momentul acesta nu e luată o decizie pentru că depinde de rezultatul alegerilor la nivel european, dar avem, mai degrabă, în vedere o grupare nouă europeană care să dorească mai multă europă decât structurile existente în momentul de față”.

La rîndul său, Dacian Cioloș, președinte PLUS, a spus că: ”Avem discuții și cu familii politice din Parlamentul European, din zona centru, centru-dreapta. Avem contacte cu partide din diferite state membre care au aceeași tendință și idee de a participa la construirea unui grup politic în această zonă de centru-dreapta”.

Să tragem linie și să adunăm:

Iohannis și PNL sunt soldați devotați ai PPE-ului dominat de creștin-democrații Angelei Merkel și nu există semne că ar avea un plan B.
Barna și Cioloș anunță public că merg, dimpotrivă, pe mîna lui Emanuel Macron și susțin planul său de a crea un nou grup european din partide nou intrate în PE și din bucăți decupate de la alte grupuri europene, inclusiv PPE ori ALDE.
Un plan care urmărește preluarea puterii de către francezi, în parlamentul european, din mîinile germanilor, prin înfrîngerea PPE. (Un plan care include, de altfel, și blocarea ascensiunii Laurei Kovesi în funcția de procuror european în favoarea candidatului francez)
Orientările nu doar diferite, ci chiar profund adverse ale PNL/Iohannis și USR-PLUS fac imposibilă o îmbrățișare colectivă în țară, pînă la alegerile europene.
E de așteptat mai degrabă escaladarea tensiunii dintre partidele sus-numite, pentru că ele se bat pentru același loc doi în ierarhie, loc care poate lansa candidatura lui Cioloș la prezidențiale și o poate îngropa, concomitent, pe a lui Iohannis, dacă nu e obținut de PNL.
Semnele adversității sunt deja vizibile, dacă ne gîndim fie și doar la modul în care USR l-a luat peste picior pe Klaus Iohannis pentru ”aproape hotărîrea” de a convoca referendum.
Un referendum care nu mai are cum, în condițiile sus definite, să conțină o întrebare avînd legătură cu penalii din politică, pentru că ar însemna transformarea automată a lui Iohannis în agent electoral pentru Barna și Cioloș, adică exact ceea ce sugerează, deja, afișele de campanie ale USR-PLUS.
Dacă nu vine cu vreo întrebare proprie, de geniu, Iohannis riscă să provoace nemulțumirea fanilor referendumului, ceea ce l-ar costa scump.
Cum e greu să-i credităm pe președinte și pe ai săi consilieri cu sclipiri de geniu, e mai probabil că referendumul va rămîne în așteptarea unor vremuri mai bune. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Iohannis merge cu Germania si Rusia, Ciolos cu Franta, insa nici unul din ei cu Romania.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998