CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9005 RON DOWN | 1 USD = 4.4823 RON DOWN | 1 GBP = 5.4945 RON DOWN

Momentul adevarului: managementul privat in companiile de stat – un smen politic odios

1 comentariu / 1968 vizualizări / 24 martie 2016

Ideea guvernului Boc de a aduce manageri privați în fruntea unor companii de stat s-a dovedit un dezastru, pierderile din anii care au urmat fiind la fel de mari ca și sub manageriatul de stat. Explicația dezastrului e oferită de deputatul Gheorghe Udriște, într-o declarație politică: e vorba de implicarea politicului în numirea managerilor privați, pe mînă cu agențiile de recrutare.

”Ordonanţa de urgenţă nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice a permis Guvernului României să numească manageri privaţi la instituţiile şi companiile de stat. S-a plecat de la ideea redresării economice a companiilor care înregistrează pierderi, prin numirea unei conduceri profesioniste şi cu expertiză în domeniu” afirmă deputatul, menționînd că, la cîțiva ani de la acel moment, situația respectivelor companii nu s-a îmbunătățit deloc.

”S.C. Transporturile Aeriene Române S.A., prima companie de stat cu manager privat străin din România, înregistrează pierderi în fiecare an şi anul acesta riscă din nou acest lucru. Povestea se repetă şi în cazul altor companii de stat şi întreprinderi publice cu probleme şi datorii mari, unele aflate chiar în colaps economic şi care au avut aşa-zisa şansă de a fi conduse de un manager şi un consiliu de administraţie la fel de privaţi.
Datoriile imense pe care aceste întreprinderi de stat încă le au ne duc către o singură concluzie – implementarea programului guvernanţă corporativă la companiile de stat nu funcţionează în România. De ce? Din cauza influenţei politice în procesul de numire a acestor privaţi şi a blatului făcut cu agenţiile de recrutare.
Numirile se fac în funcţie de obscure interese de grup, iar cei care ajung să ocupe aceste funcţii sunt fie foşti membri de partid, fie persoane fără experienţă şi expertiza necesară administrării acestor întreprinderi cu atât de multe probleme. Modul în care sunt selectaţi privaţii nu ne garantează astăzi transparenţa şi obiectivitatea cerute în procesul de selecţie, conform Ordonanţei Guvernului nr. 109” mai spune deputatul, adăugînd că pierderile ar trebui suportate de managerii şi membrii consiliilor de administraţie ai companiilor în cauză, în solidar cu agenţiile de recrutare. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. manager strain dar sub el tot mafia transpartinica. asa ca strainul a avut mainile legate

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998