CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Momentul adevarului: Ponta da in vileag cum a ajuns Kovesi in fruntea DNA

0 comentarii / 8831 vizualizări / 11 aprilie 2017

Se întîmplă adesea ca dezvăluirile așteptate a fi de senzație să îmbrace, de fapt, forma unor banalități. Și să dezumfle opinia publică, doritoare de bombe. Asta nu înseamnă automat că respectivele dezvăluiri nu au valoarea lor, iar o astfel de dezvăluire, simplă și directă, a venit aseară, de la Victor Ponta, în legătură cu unul dintre cele mai agitate subiecte ale ultimilor ani: ascensiunea Laurei Kovesi la șefia DNA.

Nu mai departe de săptămânile trecute, fugarul Sebastian Ghiță susținea, în serialul său televizat, spre exemplu, că Victor Ponta a fost șantajat, efectiv, de Coldea să o numească pe Kovesi, în 2013, la cîrma DNA.
Ponta a negat, plusînd cu propria dezvăluire și susținînd că discutase propunerea respectivă cu Liviu Dragnea, care a susținut-o și el, dar, pe parcurs, acesta ”s-a pierdut” și acum ”am rămas eu omul rău”. Într-adevăr, Dragnea a negat orice rol în numirea lui Kovesi.

Majoritatea versiunilor îl acreditau, pe de altă parte, pe Traian Băsescu drept artizan din umbră al numirii ei.
Toate aceste scenarii au fost eronate pentru un motiv foarte simplu: ele s-au conturat la multă vreme după decizie, iar ceea ce s-a pierdut din vedere, pe parcurs, a fost tocmai contextul de la momentul 2013.

Acest context l-a reamintit Ponta aseară, într-o emisiune la TVR, unde a explicat fără ocolișuri adevărul despre numirea lui Kovesi.

Astfel, fostul premier a declarat că, în perioada în care se discuta despre noua conducere a DNA, dușmanul de moarte al PSD era Daniel Morar, omul care, în urmă cu cîteva luni, îl trimisese pe Adrian Năstase în pușcărie și declanșase ancheta feroce în jurul referendumului de suspendare a lui Băsescu, cea care a dus la condamnarea lui Dragnea.

”Hai să scriem istoria adevărată: în 2012, cel care era șeful structurii de parchet, cel care l-a anchetat și pe Liviu Dragnea și pe acei oameni, cu Biblia pe capotă, era dl.Morar. Deci, dușmanul de clasă era dl.Daniel Morar… Pe Kovesi nu o iubea nici Băsescu foarte tare, ea era pe altă ”parte”, și a spus că dacă nu îl punem pe Morar la Parchetul General rămînem fără procurori. Am zis să găsim o soluție…Repet, cel cu care ne-am luptat noi în campania din 2012, pentru că îi punea pe oameni să jure cu mîinile pe Biblie era dl.Morar. Acum, dl.Morar e bun, pentru că e la CCR. A fost alegerea mea, pe care eu mi-o asum, o să mă înjure unii, dar eu am vrut ca atunci cînd îmi termin mandatul de premier să se spună că am guvernat bine” a spus Ponta despre numirea lui Kovesi.

El a explicat, în dialogul cu Ion Cristoiu și Ionuț Cristache, că aceasta, în calitatea de șefă a Parchetului General, făcuse un lucru bun, pe gustul PSD, în sensul că dăduse o soluție corectă, de neîncepere a urmăririi penale în cazul ”Iliescu-dosarul Revoluției” și că lăsa impresia că e, în mod categoric, altceva decît Morar. Adică numai bună pentru post.

”Să nu rescriem istoria” a conchis fostul premier.
Într-adevăr, între lucrurile care s-au uitat de-a lungul anilor și care confirmă dezvăluirile de ieri ale lui Ponta se numără relația extrem de rece, chiar tensionată dintre Morar și Kovesi.

La acea vreme, presa scria pe larg despre ea; ulterior, s-a așternut praful uitării.

Morar, reamintim a protestat public față de numirea lui Kovesi la DNA, susținînd că nu are experiența necesară, iar aceasta i-a întors-o declarînd, conform presei vremii, că “Nimeni nu s-ar încumeta să preia mizeria pe care o lasă în urmă Morar la DNA”.

Fanii DNA din presă erau, de asemenea, de partea lui Morar.

Cum Dragnea era victima directă a lui Morar în dosarul Referendumului, e foarte plauzibilă afirmația lui Ponta că și el a susținut numirea adversarei acestuia la șefia DNA.
Iată deci că Laura Kovesi își datorează cariera la DNA convingerii ferme a pesediștilor de vîrf (Ponta, Dragnea, Iliescu etc) ai perioadei 2012-13 că ea va fi altceva decît năbădăiosul Morar.

A fost, într-adevăr, altceva.
Dar, printr-o ironie a sorții, nu în sensul visat de pesediști, ci exact dimpotrivă.
O simplă eroare ”tactică”, dacă putem să-i spunem astfel. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998