CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Momentul adevarului? USL se imparte in ”sovietici” si ”pro-americani”

0 comentarii / 1474 vizualizări / 12 februarie 2013

Un scandal care ar merita mai multă atenție s-a petrecut în ultimele cîteva zile în interiorul USL, fiind mai degrabă eclipsat de evenimente precum condamnarea lui Becali, demisia Papei ori scandalul bugetului european. E vorba de aruncarea pe masă, la nivelul alianței de guvernare, a unor acuzații extrem de grave, care ar putea conține cheia descifrării multor mistere de dată recentă din politica autohtonă.

Concret, pentru prima dată de la înființarea ei, acum doi ani, în interiorul USL se aruncă acuzații, între tabăra liberal-conservatoare de-o parte și cea social-democrată de alta, care ar putea decripta ”poziționarea” geopolitică a grupărilor amintite, un element care bate de la distanță cearta pe ciolan ori pe principii de guvernare. Astfel, în replică la atacul senatorului PNL Sorin Roșca Stănescu la Sebastian Ghiță, pe care l-a numit ofițer acoperit al serviciilor secrete, deputatul PSD a replicat aseară, la B1TV, cu un mesaj pe cît de tăios, pe atît de incendiar, analizat atent.

„Sorin Rosca Stanescu ramane un om duplicitar care foloseste metode securiste. Nu stiu exact raporturile sale cu securitatea ceausista, dar obiceiurile sale sunt aceleasi. Atacul sau la adresa serviciilor de informatii romanesti este de factura sovietica si a aparut intr-o saptamana in care trustul lui Voiculescu ataca si el serviciile de informatii ale Romaniei, iar fostul ofiter al securitatii Ioan Nicolae, cunoscut colaborator al firmelor de gaze din Rusia, ataca in emisiuni platite eforturile Romaniei in domeniul exploatarii gazelor de sist si acuza si el SRI si SIE” a declarat Ghiță, prin intermediul unui comunicat.

Venită din partea unui afacerist suspectat de mult că ar fi omul SRI, formularea ”atac de factură sovietică” la adresa lui Voiculescu, a liberalului Roșca-Stănescu și a miliardarului Nicolae poate să reprezinte mai mult decît pare, adică o simplă monedă de plătit cu vîrf și îndesat.
De ceva vreme, așa cum am mai scris, USL dă semne că se desface de-a lungul unei falii politice care separă un PSD convertit accelerat la pro-americanism și europenism de un PNL și un PC cu poziții exact contrare.
Sebastian Ghiță, un apropiat al actualului premier, principalul responsabil de orientarea PSD spre Vest, nu și-ar permite în veci, de la înălțimea sa de nou venit în politică, să atace asemenea teme de capul lui.
De cealaltă parte, Roșca Stănescu e alt nou intrat în politica activă, direct pe filiera președintelui Crin Antonescu, și iarăși e greu de crezut că lansează teme fierbinți fără acordul acestuia.
De ceva vreme, televiziunea pesedistului Ghiță dă de pămînt cu Voiculescu și Crin, cu partidele lor cu tot, mai ceva decît organele de odinioară ale PDL. Uneori chiar nedrept.

În spatele respectivelor atacuri pare să fie însă ceva mai mult decît o răfuială între inși care nu se plac. Ba care nici măcar nu au vreun istoric al dușmăniei.

Pare să fie un semnal tot mai puternic transmis din anumite sfere înalte către grupul antonesciano-voiculescian. Un semnal de care să nu fie străină nici devansarea procesului lui Dan Voiculescu pentru sfîrșitul acestei luni și nici dorința lui Ponta de a nu mai organiza alegeri pentru colegiul lăsat liber de el.

Dacă în interiorul USL a venit momentul acuzațiilor fățișe de pro-sovietism, înseamnă că s-a ajuns departe, iar pînă la ruptura finală s-ar putea să nu mai fie mult. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998