CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Monica Macovei ar putea parasi PDL din cauza scandalului Ridzi

0 comentarii / 2704 vizualizări / 15 decembrie 2010

Europarlamentarul democrat-liberal Monica Macovei propune excluderea din PDL a deputatului Monica Iacob-Ridzi, argumentând că membrii acestui partid trebuie să fie diferiţi de social-democraţi. Surse din grupul parlamentar al PDL de la Bruxelles afirmă, însă, pentru Inpolitics, că e foarte probabil să fie invers, adică cea care va pleca din PDL să fie Monica Macovei, în urma unui foarte probabil refuz în privința cererii sale.

Într-o postare pe blogul propriu, Macovei amintește că situația produsă ieri, în Cameră, cînd majoritatea a respins extinderea urmăririi penale în cazul Ridzi, seamănă cu cea din 2006, cînd parlamentarii din Camera Deputaţilor respingeau cererea de percheziţie la locuinţele lui Adrian Năstase. ”Cele două cazuri sunt la fel. Ele arată determinarea majorităţii parlamentare de a bloca sau opri de tot anchetele împotriva colegilor de partid. O atitudine dominantă şi constantă în cei 20 de ani post-revoluţionari, care a sfidat şi sfidează dorinţa oamenilor ca legile şi Justiţia să fie aplicate cu o singură măsură pentru toţi”, spune Macovei.

Fostul ministru al Justiției cere să se reia votul, care să nu mai fie secret, ”apoi, doamna Ridzi ar trebui exclusă din partid (să fim diferiţi de partidul lui Năstase&compania), iar cei care au contribuit la blocarea anchetei ar trebui sancţionaţi. Mă gândesc că nu cei care vorbesc despre corupţie trebuie sancţionaţi, ci cei care împiedică o anchetă de corupţie. Şi îmi doresc că alegătorii să îi întrebe pe aleşii lor, în fiecare circumscripţie, cum au votat ieri”.

Reamintim că, în martie 2006, după respingerea percheziției acasă la Năstase, Macovei a fost pe punctul să demisioneze, în semn de protest, din funcția de ministru al Justiției. Acum, ea se vede pusă într-o poziție și mai delicată, avînd în vedere că acuzatul este un coleg din propriul partid. Tocmai de aceea, e limpede că un refuz din partea PDL în ce privește excluderea lui Ridzi va trebui să determine o reacție mult mai hotărîtă din partea lui Macovei.

Iar poziția PDL nu e greu de întrevăzut, dacă ne gîndim că Ridzi nu a fost suspendată pînă acum nici măcar de la șefia organizației de tineret. Se pare că fostul ministru al Justiției are acum ocazia perfectă să abandoneze barca PDL și să se lanseze în crearea noului partid de care vorbește de ceva vreme. Dacă o va face, ne vom da seama, cel mai probabil, în doar cîteva zile. (Bogdan Tiberiu Iacob)

PS: În 2006, sondajele de opinie realizate imediat după votul deputaților în cazul Năstase au punctat scăderea PSD cu cinci procente. Cît va deconta, în acest caz, PDL?

UPDATE
Deputatul PDL Marius Spînu a anunțat azi, la Realitatea TV, în direct, că ia în calcul demisia din PDL, din cauza votului în cazul Ridzi, deoarece ”nu se mai regăsește în acest partid”.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998