CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Monica Macovei, talerul cu doua fete al PDL

0 comentarii / 2163 vizualizări / 25 februarie 2011

Marea campionă a anticorupției și reperul moral numărul unu al PDL, am numit-o pe Monica Macovei, dovedește că nu e, în realitate, mai mult decît un taler cu două fețe, nemiloasă doar cu adversarii politici, nu și cu prietenii, față de care aplică alte standarde, mult mai blînde.

Pe 22 februarie, Macovei relata, pe blogul propriu, despre o decizie a CEDO în dosarul Mugurel Soare contra României, în care judecătorii europeni au constatat încălcarea Convenției Europene a Drepturilor Omului, în sensul dreptului la viață, la un tratament uman și nedegradant și la remedii naționale efective. Fostul ministru al justiției nu uită să amintească faptul că dosarul respectiv a fost inițiat chiar de ea, în 2002 și cere, în final, sancționarea polițiștilor și procurorilor vinovați de încălcarea legilor.

Pînă aici, toate bune. Marea întrebare este cum de nu s-a opus Macovei numirii la șefia DNA a lui Daniel Morar, un procuror mai degrabă mediocru prin prisma rezultatelor, care s-a făcut vinovat nu o dată, ci de mai multe ori de încălcarea gravă a drepturilor celor anchetați, ceea ce a dus la condamnarea României la CEDO de mai multe ori, și la plata unor despăgubiri uriașe, de ordinul miliardelor. Reamintim, astfel, cazul fostului șef al Direcției Drumurilor Naționale Bistrița, Liviu Ciupe, acuzațiile aduse acestuia de procurorul Morar fiind retrase după anchetă, iar statul român nevoit să-i plătească acestuia despăgubiri de 1,4 miliarde lei vechi pentru cele patru luni de arest nejustificat. Un alt caz este al fostului judecător Viorel Burzo, anchetat de același Morar, în 2001, care, potrivit CEDO, a fost deţinut în condiţii improprii, i-a fost încălcat dreptul la libertate şi securitate, iar anchetatorii români au încălcat şi prevederile legate de respectul pentru viaţa privată şi de familie. Urmare a acestor abuzuri, CEDO a condamnat România la plata unor despăgubiri de 11.500 de euro către fostul magistrat.

Aproape exact în aceeași perioadă în care Morar și oamenii săi comiteau abuzurile de mai sus la adresa lui Burzo, Monica Macovei se lupta la CEDO pentru cazul lui Mugurel Soare, despre care relata, deunăzi, cu mîndrie. Trei ani mai tîrziu, Daniel Morar a fost înscăunat la șefia DNA în aplauzele ministrului Monica Macovei, iar cei care au plătit din buzunar miliardele de lei către victimele acestuia au fost nimeni alții decît contribuabilii la bugetul de stat. O ”sancțiune”, am spune, pe gustul etalonului moral al PDL, Monica Macovei. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998