CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Moralitate la cote inalte: cum se ”vinde” un sot pentru o functie

3 comentarii / 4704 vizualizări / 18 decembrie 2016

În campanie, Clotilde Armand a stîrnit controverse după ce s-a pronunțat în favoarea Coaliției pentru familia tradițională, în timp ce restul USR se manifesta mai degrabă rezervat față de subiect. Interesant, însă, cînd e vorba de acțiune concretă, pentru Clotilde, valorile ”tradiționale” ale familiei nu mai înseamnă mare lucru. Motiv pentru care avem parte de o situație rară în politică: un soț aruncat ca o măsea stricată dintr-un partid condus de nevastă.

Avem, deci, un cuplu de politicieni profund dedicați acelorași valori, care fondează împreună un partid, dar ajung să fie despărțiți exact de respectivul partid. Sună a telenovelă ieftină; pe undeva, asta și e.

Sergiu Moroianu, membru fondator al USB/USR e exclus fără milă, ieri, din partid, dar soția Clotilde, prim-vicepreședinte ale formațiunii, continuă să rămînă lider. Nu e de acord cu decizia, dar nu lasă funcția din mînă.

”Pentru mine este o decizie greșită a lui, care a creat o decizie greșită a Biroului Național. Este ca la tenis. Dacă mingea e greșită, în loc ca cineva să o oprească, se continuă mai departe și e greșit mai departe. Cred că este o decizie greșită și la nivel uman, pentru că o prietenie de 20 de ani cu un om loial și sincer nu se aruncă în aer pentru un moment de criză după alegeri. Este o decizie greșită la nivel de resurse umane, pentru că Sergiu Moroianu este un om de mare calitate și pentru USR este un atu că el este acolo un om loial care de ani de zile luptă” spune Clotilde, care s-a fofilat de la ședința de excludere sub un pretext pueril, fiind vorba de o chestiune atît de importantă.

Cam multe mesaje anapoda în doar cîteva fraze.

1. Franțuzoaica se disociază lejer de soț, susținînd că acesta a greșit: ”Pentru mine este o decizie greșită a lui”
2. Oferă un argument neprincipial, prietenia veche a soțului cu liderul partidului, care ar fi trebuit să blocheze sancțiunea: ”O prietenie de 20 de ani cu un om loial și sincer nu se aruncă în aer pentru un moment de criză”. Cumetrii de partid?
3. Invocă alt principiu discutabil, valoarea lui Moroianu, care, de asemenea, ar fi trebuit să blocheze sancțiunea: ”O decizie greșită la nivel de resurse umane, pentru că Sergiu Moroianu este un om de mare calitate”. ”Ai noștri” sunt întotdeauna mai buni decît ”ai lor”.
4. Regretă, per ansamblu, faptul că povestea nu a fost mușamalizată în stil balcanic: ”Dacă mingea e greșită, în loc ca cineva să o oprească, se continuă mai departe”

Să o luăm metodic, însă.
Ceea ce a făcut Sergiu Moroianu, o minte strălucită, absolvent de MIT, nu a fost o greșeală.
O greșeală e să uiți să îți pătești cotizația două luni consecutiv.
Nu să aduci partidului acuzații dintre cele mai grave – multe folosite din plin exact de adversarii politici – imediat după alegeri.

Ba, ca să ne arate, la rîndul său, cît de principial este, Moroianu are grijă să specifice: ”Am acționat întotdeauna în interesul și pentru scopurile asumate de USR. Dacă aș fi vrut să fac rău aș fi ieșit în public înainte de alegeri”.
Altfel spus, Moroianu e perfect conștient de gravitatea acuzațiilor sale privind fapte murdare comise de USR și își face un titlu de glorie din tăinuirea lor în numele intereselor electorale.

Conducerea USR a fost acuzată de el de legături oculte cu dubiosul George Soros, ori că a tolerat ca persoane străine de formațiune să atace și să izoleze persoana nr.2 din partid, să orchestreze campanii împotriva intereselor USR, să cheltuie discreționar și netransparent banii USR, să susțină cauza homosexualilor etc.
Moroianu a mai denunțat public rolul ocult jucat în partid de strategul controversat Matei Păun, adică exact ce scriau de zor antipatizanții USR de luni de zile.

Nu, acestea nu sunt ”greșeli”, ci atacuri lucide, de o duritate rar întîlnită, venite de la un nivel foarte înalt și credibil.

Moroianu știa ce spune și avea datoria să-și susțină acuzațiile în fața conducerii USR, eventual și cu ceva dovezi.
În loc de asta, el a absentat pe motiv că a trebuit să stea cu cei mici. ”Este o neînţelegere, nu am putut să discutăm cu colegii noştri, s-au grăbit foarte tare. Eu eram la Cluj(la o lansare de carte n.n.), Sergiu nu a putut să discute pur şi simplu, avea alte lucruri mai importante de făcut, pentru că viaţa noastră de familie rămâne o prioritate. Sper că vom avea ocazia să discutăm” a explicat Clotilde.

Ce nu a explicat ea e motivul pentru care nu a demisionat încă din USR, solidară cu soțul supus unei sancțiuni nederepte, în opinia sa, și luată în unanimitate, ca la PCR.

Adevărul e ceva mai simplu și mai banal: Clotilde și soțul nu au participat la ședința de excludere pentru că știau că decizia era deja luată. Cu ei de față, însă, atmosfera s-ar fi tensionat, iar franțuzoaica nu ar fi putut evita solidarizarea fermă cu soțul, de astă dată.
Ori, excluderea sa din USR, la pachet cu Moroianu, ar lăsa-o fără funcția de consilier la primăria sectorului 1. Una atît de grasă încît Clotilde s-a temut să o pericliteze plasîndu-și candidatura pe listele parlamentare ale USR într-un moment cînd fuziunea nu era aprobată de justiție.

Acum, după alegeri, familia politică Moroianu constînd în mamă, tată și socru (care a candidat și la locale și la parlamentare) a tras linie și a adunat: trei membri, două rînduri de algeri, o singură funcție obținută.
Din poziția de prim-vicepreședinte, Clotilde se vede surclasată acum de cîteva zeci de subalterni, care sunt ditai senatorii și deputații. Și se mai vede și exclusă din delegația care a mers la consultări cu Iohannis, în favoarea unor neica-nimeni, cu Nicușor Dan în frunte.

De aici, mai mult ca sigur, nervozitatea din familie.

Clotilde știe că mulți purici nu mai face, nici ea, în partid. Dar, pînă se arată altceva la orizont (se aude de un alt partid), trebuie să țină cu dinții de funcția de consilier, pe care o pierde imediat, conform legii, dacă e exclusă din formațiune.
”Suntem o familie unită, care nu se lasă afectată, intimidată de nicio greutate întâlnită pe drum” afirmă Clotilde într-o declarație pentru presă.
Pînă acum, pare să aibă o idee ciudată vizavi de ”unitatea familială”. (Bogdan Tiberiu Iacob)

foto: presalibera.ro

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. Sau: misiunea a fost indeplinita, partidul „antisistem” sustinut si sustinator de „binom” (elita sistemului) a intrat in Parlament, parazitand PNL, de la care a smuls o halca consistenta. Restul merge de la sine, disciplinati, cu frica de sistem, adoratori ai DNA si ascultatori de Iohanis, urmeaza sa preia in continuare PNL, pana la varful partidului, cei „cu vederi de stanga” se vor oplosi pe la PSD, cu ceva functii guvernamentale, ca s-au dedulcit, urmand sa aplice aceeasi formula (vechea schema piramidala a „aripilor” PNL, din ’92). Deci, Clotilde nu mai are loc intr-un partid care se disipeaza in celelalte si chiar daca a stiut de misiunea asta, „familia e prea importanta” pentru ea, deci, isi pastreaza postul obtinut, ca nu stie ce-a fost in capul barbatului ei cand a vorbit, dar nu neaga nimic din asta, isi lasa loc de noi negocieri cu cei antisoros (poate o vedem in PRU, ca are tot ce-i trebuie!), ca a observat o mare antipatie in directia asta. Povestea e urata, mai ales, ca femeia asta a fost imaginea partidului, dar nu aduce nimic nou in peisajul politic dambovitean.

  2. E bine sa se arate adevarata fata a acestor „salvatori” acum ! Niste pierde vara fara mama, fara tata care nu au indoieli ci numai certitudini! Hipsterii politicii asa zise de dreapta ! Fiecare pasare piere pe limba sa… oricum sistemul a mai bifat un succes: desfiintarea pnl. Halal sa le fie !Dar nimic nou sub soare Asa a fost mereu in istoria acestei amarate de tara …

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998