CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Morar arunca nucleara: toate interceptarile SRI din ultimii 20 de ani sunt ilegale

8 comentarii / 8112 vizualizări / 26 iunie 2022

În februarie, pe cînd eram încă în starea de alertă, CCR a declarat neconstituțională legea pentru abrobarea OUG nr 6/ 2016, care permitea SRI să efectueze acte de cercetare penală, legendarele interceptări, după ce, în prealabil, ordonanța însăși fusese declarată neconstituțională. Sistemul nu s-a lăsat și a oferit o interpretare proprie a deciziei Curții, din care rezulta că SRI poate, în continuare, să facă interceptări. Iată că azi, fostul judecător al CCR, Daniel Morar, cel care a fost raportor pentru respectivele decizii, spune explicit, ca să nu mai existe echivoc, că interceptările penale ale SRI sunt ilegale de fix 20 de ani. Ce va urma?

Acest OUG, care le dădea ofițerilor de informații dreptul de a efectua acte de cercetare penală, fusese deja declarată neconstituțională încă de acum șase ani, însă problema nou apărută este că și legea care ar fi trebuit să îndrepte ordonanța a fost, la rândul ei, declarată neconstituțională.

Motivarea CCR din decizia 55/2022 releva că celebrul Centru Național de Interceptare a Comunicațiilor din cadrul SRI funcționează cu încălcarea Constituției, fiind înființat prin hotărâre CSAT, care nu are putere de lege.

După decizie, ministrul Justiției a declarat pentru presă că decizia CCR din februarie vizează doar anumite paragrafe din lege, în timp ce altele, care ar permite continuarea activității CNIC, au fost declarate constituționale. De aici, confuzie maximă pe subiect.

Diverse voci au opinat, după decizia CCR, că din momentul publicării deciziei în Monitorul Oficial, SRI ar pierde în viitor dreptul de mai face orice fel de interceptări în orice fel de spețe.

Într-un interviu acordat Aleph News, cel care s-a ocupat direct de respectiva decizie, fostul judecător Daniel Morar, aruncă însă o bombă nucleară, prezentînd o interpretare simplă și concisă a deciziei CCR și spulberînd floricelele croșetate în spațiul public de ministerul Justiției.

„Problema Centrului este că el nu există din punct de vedere legal. Și o să mă explic. Prima referință la Centrul Național de Interceptări a apărut în 2016 prin Ordonanța Prună. CNIC-ul, ca structură ca atare în cadrul SRI, funcționează ca atare de 20 de ani, din 2002. Însă el funcționează în baza unei hotărâri CSAT, adică hotărâri clasificate, secrete. Care nu e lege. Este act administrativ. Funcționează pe baza ordinelor și regulamentelor date de directorul SRI. Dar până și în cele 2 hotărâri – care sunt secrete – se precizează expres că acest Centru este Centrul Național de Interceptare a Comunicațiilor în domeniul securității naționale. Deci nu se prevede nicidecum că el își desfășoară o activitate și în domeniul judiciarului. Pentru că punerea în executare a unor mandate în dosarele penale ține de domeniul judiciarului și nu de securitatea națională. Când în 2022, când s-a aprobat legea care a aprobat Ordonanța, Curtea a analizat acest aspect, a constatat că nu știm de acest Centru decât faptul că el există și că el face interceptările. Și face asta de 20 de ani”, a declarat Daniel Morar.

”O instituție nu poate exista în ansamblul dreptului pozitiv prin simpla afirmare a existenței ei. O instituție nu poate exista prin faptul că spunem: CNIC-ul face interceptări. Noi trebuie să știm cine este CNIC, când s-a născut, ce atribuții are, ce structură organizatorică, ce competențe, cum îi poți contesta actele. Asta a cerut Curtea. Și aceasta a fost motivul pentru care Curtea a spus că Centrul Național de Interceptări trebuie reglementat” a mai spus fostul judecător.

De aici, lucrurile apar într-o cu totul altă lumină.
Legal, deci, centrul de interceptări al SRI nu există.
Nu doar că SRI nu mai poate face interceptări de orice fel după decizia 55 din februarie.
Ci se conturează limpede o situație catastrofală: absolut toate înregistrările făcute de SRI prin CNIC din 2002 încoace sunt ilegale sau, cum spun americanii, sunt probe maculate și nu pot fi prezente în absolut niciun dosar penal. Pentru că un organism ilegal, un organism-fantomă, nu poate fi parte în procesul de justiție.

După clarificările oferite azi de Daniel Morar, situația se complică dramatic în Justiție și e nevoie de clarificări urgente. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

8 Comentarii

 1. Există mai multe instituții din România care funcționează fără temei legal sau în baza unor legi imprecise. În cazul CNIC-ului a existat un interes mare din partea unor oameni puternici. Timpul va dovedi că Parlamentul României și Guvernul au mult de lucru. Problema cea mai mare este alta: Ce se întâmplă cu intelligence-ul românesc???

  • Stai liniștiți moșule nu te f…e grija, vorba lui Dabija! Inteligence-ul romanesc are el ce sa facă!
   Sa plătească trolii , sa se plătească polițe între diversele ” scoli de gandire” !
   Si mai sunt și unele chestii minore dar nu se merita spuse acilisea!
   Nu ai mai postat de mult și mi-a fost frica sa nu fi luat boala maimuței nebune!

   • Vasilică e la timona neamului românesc

 2. noul zegrean,parerologi voluntari

  • Castratule!

 3. deci ,KGB ul romanesc functioneaza interceptand convorbirile ilegal ? Cine -i SRI recte CNIC ? Ce atributii statutare are ? Cine l a infiintat ? cine i-a dat unda verde ,pe cine apara ? …. daca functioneaza ilegal?

  • Tu nu pricepi? Esti cam disfunctional? Nu sunt admisibile – zic mai multi – in instanta inregistrarile ca probe de vinovatie (pe coruptie, de exemplu), dar daca faci o mega-pocnitoare acasa si SRI-ul te-a prins pe tehnica ca vrei sa i-o pui lu Dulapu, e foarte legal sa te salte cu tot cu pocnitoare. Las ca vezi tu in practica!. Sa ne spui cum a fost! Hai mititica usoara!

 4. E grav.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998