CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Morti si raniti la Kiev: Ucraina, in pragul razboiului civil

0 comentarii / 1484 vizualizări / 23 ianuarie 2014

Confruntările care au izbucnit ieri dimineaţa la Kiev s-au intensificat, manifestanţii aruncând cu cocteiluri Molotov în direcţia forţelor de ordine, care ripostau trăgând cu gloanţe de cauciuc şi lansând grenade asurzitoare. Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici i-a îndemnat pe ucraineni să nu dea curs apelurilor unor „extremişti” şi a declarat că regretă profund moartea unor persoane.

Zeci de mii de manifestanţi proeuropeni s-au reunit în centrul Kievului, miercuri seara, după o zi marcată de ciocniri mortale cu poliţia. Noi ciocniri aveau loc între manifestanţi şi scutieri, în contextul în care opoziţia a ameninţat, conform Mediafax, că va trece „în ofensivă” începând de azi dacă preşedintele Viktor Ianukovici nu va face concesii. În pofida temperaturilor de minus 10 grade, militanţi din cadrul opoziţiei s-au mobilizat pentru a consolida baricadele care protejează Piaţa Independenţei. Accesul în Piaţa Independenţei, aflată de două luni în centrul unei mişcări de contestare generate de refuzul autorităţilor ucrainene de a semna Acordul de Asociere cu UE, este restricţionat în unele locuri.
La câţiva sute de metri, pe strada Gruşevski, unde confruntări violente au avut loc duminică, ciocnirile continuau între manifestanţi şi forţele de ordine.
Opozanţii aruncau cu cocteiluri Molotov în direcţia scutierilor, de care sunt separaţi de o baricadă în flăcări. Manifestanţii din Ucraina vor trece „în ofensivă” începând de azi dacă preşedintele Viktor Ianukovici nu va face concesii, afirmă unul dintre liderii opoziţiei, Vitali Klişko, citat de AFP.

Cinci protestatari au murit în confruntările cu forţele de ordine produse miercuri la Kiev, iar alţi aproximativ 300 au fost răniţi, anunţă un centru medical al opoziţiei, citat de AFP.
Potrivit site-ului de ştiri Ukrainska Pravda, patru dintre cei cinci manifestanţi decedaţi prezintă urme de gloanţe.

Uniunea Europeană s-a declarat „şocată” de violenţele din Ucraina, avertizând Kievul cu „posibile acţiuni” şi „consecinţe” asupra relaţiilor bilaterale. „Deplângem în termenii cei mai puternici utilizarea forţei şi violenţele”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, adăugând că UE analizează „posibile acţiuni şi consecinţe asupra relaţiilor bilaterale”.

„Este prematur să spun care vor fi aceste acţiuni; vor fi decise la nivel colectiv. Suntem şocaţi de ultimele ştiri venite din Ucraina”, a subliniat Barroso.

foto sundayworld.com

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998