CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Mortul e încă viu

0 comentarii / 1523 vizualizări / 30 iunie 2013

Trăiesc un straniu sentiment. Am senzaţia, şi din ce în ce mai mult chiar certitudinea, că, într-un fel sau altul, Traian Băsescu mă îngână. Că citeşte ceea ce scriu şi face întocmai. Pentru că am adunat în acest sens mult prea multe „coincidenţe”. Şi toate acestea mă aduc în situaţia în care îmi pun, cât se poate de serios, întrebarea dacă nu cumva mortul este viu. Daca nu cumva Băsescu este cu adevărat resuscitat.

Atunci când întreaga istorie va fi cunoscută, nici eu nu mă voi mai feri să arăt de ce a dat fuguţa în România domnul Joe Biden pentru a-şi folosi întreaga influenţă, cu care a fost investit de la Washington, în sensul susţinerii la putere a lui Traian Băsescu. Dacă dezvăluirile lui Edward Snowden vor fi exhaustive, opinia publică va afla, de la el şi nu din alta parte, în ce a constat aşa-zisa „miză România”. Şi în ce mai constă. Şi, până la urmă, de ce a reuşit Traian Băsescu să se extraga din garaj pentru a reveni la Cotroceni.

Când s-a făcut coabitarea, am reuşit să anticipez următoarele mişcări strategice ale lui Traian Băsescu. Până la detaliu. Acum anunţ că această coabitare va lua sfârşit. Dacă nu cumva, Doamne fereşte, se va transforma în canibalizare.

Am prevăzut că Băsescu va utiliza coabitarea pentru a-şi securiza, o vreme, instituţiile de forţa pe care le utilizează în scopul menţinerii şi chiar consolidării puterii sale personale. Pentru că, până la urmă, de coabitare şi numai de coabitare depinde menţinerea în post a întregului dispozitiv de luptă de la SRI, SIE, SPP, STS, Serviciul Secret al Ministerului de Interne şi probabil Serviciul Secret al Armatei. Obiectiv îndeplinit. Tot de coabitare a depins şi înlaturarea unui tehnocrat de la Ministerul de Justiţie, aducerea lui Kovesi la şefia DNA şi mentinerea în stare de funcţionare a unui dispozitiv, extrem de vast, de anchetatori care pot fi manipulaţi politic. Obiectiv îndeplinit. Coabitarea a fost şi garanţia păstrării intacte a dispozitivului, construit cu multă trudă de Băsescu, de la nivelul Secţie Penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Obiectiv la fel de bine îndeplinit ca şi menţinerea în stare politizată a Consiliului Superior al Magistraturii şi a Curţii Constituţionale a României, precum şi plasarea, cu un grad mare de certitudine, a Iuliei Motoc ca magistrat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Toate aceste obiective, îndeplinite fiind, îi garantează lui Traian Băsescu imunitatea pe termen lung, a lui şi a protejaţilor săi, dincolo de orizontul schimbării prezidenţiale la termen. Mai mult decât atât, acest întreg arsenal nu este doar defensiv, ci şi ofensiv. Băsescu rămâne astfel un jucător de temut.

Până la sfârşitul anului viitor, când România va avea un alt preşedinte, Doamne fereşte, poate chiar un protejat al lui Traian Băsescu, acesta reintră în forţă în jocul politic, construindu-şi un partid cu care speră să prostească populaţia pe masură ce guvernarea USL se va eroda. O guvernarea la erodarea căreia Traian Băsescu lucrează la greu.

Şi ce a oferit la schimb preşedintele jucător, judecător şi terminator? O dublă iluzie. În plan extern, iluzia că numai prin coabitare noua semiputere de la Bucureşti putea reintra în cărţi, în plan intern, iluzia că, prin efectul coabitării, Băsescu ar putea să-şi transfere o parte din asset-uri – puterea în servicii etc – unuia dintre cei doi poli USL. Respectiv beneficiar ipotetic ar fi Victor Ponta.

Din momentul în care Guvernul a reintrat în circuitul internaţional, iar Traian Băsescu a sfidat USL, lovind năprasnic şi cât se poate de explicit în cele două proiecte politice majore USL, acestei coabitari, în mod natural, ar trebui să i se pună capăt. Dacă nu cumva a început un proces de canibalizarea a unei parţi din USL de către Traian Băsescu. Va urma. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998