CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Motiunea de cenzura – un esec care salveaza opozitia

0 comentarii / 1697 vizualizări / 28 octombrie 2010

Respingerea moțiunii de cenzură reprezintă cel mai mare succes pentru actuala opoziție, oricît de paradoxal ar părea, și oricît de mult își vor fi dorit ciolanul guvernării unii dintre membrii celor două partide, PSD și PNL.

PSD și PNL scapă, pînă în primăvară, (deși, probabil, fără să vrea) de cea mai grea lovitură pe care ar fi putut-o încasa, în plan politic, în pragul iernii: intrarea la guvernare. Inpolitics relata încă din vară că cea mai spectaculoasă mișcare pe care ar putea-o face Traian Băsescu ar fi să predea guvernarea opoziției, în cel mai greu moment post-decembrist, economico-social, și cînd formațiuni ca PNL și PSD se află, încă, în proces de reformare după congresele din ultimul an. Spre norocul opoziției, frica de pierdere a ciolanului și a protecției oferite în fața DNA ori a Gărzii Financiare a făcut ca pedeliștii să tragă, la modul disperat, pentru a-și păstra privilegiile, știind că, electoral vorbind, oricum nu mai au ce pierde.

Ce ar fi însemnat, în schimb, dărîmarea guvernului Boc și forțarea intrării la guvenare, acum, a PNL și a PSD? Nu trebuie să fii mare analist pentru a intui: preluarea răspunderii pentru marile probleme ale țării taman în prag de iarnă – un care se anunță grea -, și găsirea rapidă de soluții pe care românii necăjiți le așteaptă ca pe un miracol în privința salariilor și a pensiilor ciobite, a locurilor de muncă pierdute șamd. Puteau face PSD și PNL miracolele respective? Fără îndoială că nu. Experiența a demonstrat că numai înlocuirea oamenilor unei puteri din toate funcțiile deținute, inclusiv la nivelul deconcentratelor ori al regiilor durează cel puțin șase luni. PSD și PNL ar fi trebuit să și armonizeze, totodată, programele – sau măcar concepțiile – de guvernare, știut fiind că între cele două formațiuni există diferențe absolut firești de viziune economică și socială. Iar acest lucru nu ar fi fost ușor de făcut, a se vedea și orgoliile care au tot răbufnit în ultimele zile dinaintea moțiunii. La toate acestea s-ar fi adăugat și obstacolul numit Traian Băsescu, cel care abia se înțelege cu ai lui, darmite să vorbim de o coabitare eficientă cu cei din tabăra adversă.

Guvernul Boc rămîne la putere în următoarele luni, dar îl așteaptă momente grele. Iarna și facturile la întreținere îi vor pulveriza și mai rău procentele din sondaje, iar compromisul pe care îl va face astăzi cu UDMR, prin asumarea răspunderii pe legea educației, îl va costa scump, electoral vorbind, în Ardeal, acolo unde democrat-liberalii au luat scoruri foarte bune în ultimii ani. O altă învățătură importantă obținută de opoziție din lecția de azi e că trebuie regîndită strategia de luptă contra puterii, în condițiile în care s-a văzut clar că pe sindicate și pe ieșirea românilor de rând în stradă nu prea se mai poate pune bază).

Una peste alta, PSD și PNL au ieșit onorabil, cu fruntea sus, (ca să nu zicem de-a dreptul că le-a trecut glonțul pe la ureche) dintr-o acțiune politică ce le-ar fi putut reteza șansele unei ”îngropări” autentice a PDL. Chiar dacă la această oră, probabil, mulți liberali și social-democrați plîng în pumni, pe la colțuri, de ciudă că nu vor apuca să se cocoațe pe cît de repede visau în fotoliile de la palatul Victoria. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998