CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Motivarea oficiala a arestarii: SOV e un pericol pentru ordinea publica

0 comentarii / 1465 vizualizări / 13 septembrie 2010

Sorin Ovidiu Vântu, Octavian Ţurcan şi Alexandru Stoian au continuat, după arestarea lui Nicolae Popa la Jakarta, să îngreuneze în mod direct şi indirect extrădarea acestuia către România, acordându-i sprijin material şi moral, se arată în motivarea instanţei privind arestarea preventivă a lui SOV.

„Potrivit probatoriului administrat în cauză s-a confirmat că şi după data de 2 decembrie 2009, când autorităţile poliţieneşti internaţionale (INTERPOL) au reuşit arestarea acestuia (lui Nicolae Popa, n.r.) la Jakarta – Republica Indonezia, inculpaţii Sorin Ovidiu Vîntu, Octavian Ţurcan şi Alexandru Stoian au continuat, în mod direct şi indirect, să îngreuneze procedurile legale de extrădare desfăşurate de către autorităţile judiciare indoneziene ca urmare a solicitării de extrădare formulată de către Ministerul de Justiţie din România. În acest sens, pentru ca Nicolae Popa să nu execute din pedeapsa de 15 ani un interval prea mare de timp în arestul autorităţilor indoneziene sau în cazul în care nu se putea obţine acest rezultat, momentul extrădării sale în România să fie amânat cât mai mult cu putinţă , inculpaţii Sorin Ovidiu Vîntu, Octavian Ţurcan şi Alexandru Stoian au derulat o serie de demersuri şi acţiuni. Acestea au fost concretizate în sprijin material şi moral acordat condamnatului atât personal, cât şi prin intermediul fratelui său Popa Virgil, care s-a deplasat în acest scop la Jakarta – Republica Indonezia”, arată instanţa în motivarea deciziei de arestare, conform Mediafax.

Astfel, inculpaţii ar fi comis diverse infracţiuni, însă cel care lua deciziile era Sorin Ovidiu Vîntu, care şi-a concentrat acţiunile pe două paliere.

„Un prim palier al interesului l-a reprezentat evoluţia cercetărilor efectuate în acest dosar de către procurori şi stadiul audierilor la parchet a inculpaţilor Stoian şi Ţurcan şi al doilea palier era cel referitor la stadiul demersurilor din Indonezia efectuate în favoarea condamnatului Popa Nicolae cu scopul îngreunării executării pedepsei”, se mai arată în documentul citat.

Magistratul arată că SOV era ţinut la curent privind situaţia juridică a lui Popa, telefonic, prin conversaţii şi SMS-uri „cifrate”, dar şi prin intermediul lui Alexandru Stoian, care era informat, la rândul său, de fratele condamnatului, Virgil Popa, aflat şi el în Indonezia.

„Interesul şi implicarea inculpatului Vântu Sorin Ovidiu în activităţile ilicite de îngreunare a executării pedepsei de către Popa Nicolae sunt dovedite prin probele din care rezultă că la interval de câteva zile cunoaşte stadiul demersurilor din Indonezia prin intermediul inculpatului Stoian Alexandru care este contactat de către Popa Virgil. Aceste activităţi sunt concentrate în direcţia ,«unor soluţii» prin care Popa Nicolae să fie eliberat din penitenciar de către autorităţile indoneziene şi acestea să nu pună în executare extrădarea acestuia în România”, se mai arată în motivare.

În această perioadă se remarcă o precipitare a întregii „situaţii” şi o căutare insistentă a unor soluţii de trimitere a banilor la Popa Nicolae, motiv pentru care inculpaţii au efectuat demersuri din ce în ce mai consistente.

„Acestea s-au concretizat în acţiuni ale inculpatului Ţurcan, care prin intermediul unei persoane de încredere aflată în Elveţia a discutat despre posibilitatea unui transfer de bani (convorbirea din data de 10.01.2010), dar şi prin decizii ale inculpatului Vântu Sorin Ovidiu de a trimite o persoană de încredere din România în Indonezia cu banii (convorbirea telefonică din data de 13.01.2010)”, notează magistraţii.

Astfel de activităţi au continuat şi în februarie 2010, când s-a decis trimiterea unor sume de bani în Indonezia pentru a îngreuna extrădarea lui Popa. SOV a încercat să găsească o soluţie pentru a-i trimite banii lui Popa, apelând la un cetăţean aflat în Republica Moldova, Dumitru Târă.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998