CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9677 RON DOWN | 1 USD = 4.6059 RON DOWN | 1 GBP = 5.7949 RON DOWN

”Motor” economic: Cum suflă centrala nucleară Zaporoje vînt în pînzele Antibiotice Iași

4 comentarii / 6442 vizualizări / 8 august 2022

Ministrul Sănătății bagă spaima în români: Alexandru Rafila a ieșit azi la rampă și a îndemnat românii să își asigure urgent pastilele de iod necesare în cazul producerii unor accidente nucleare în Ucraina, cu centrala Zaporoje în prim plan. Interesant cum respectiva centrală funcționează ca producător și distribuitor de pastile în România, un veritabil motor economic pentru fabrica Antibiotice Iași, perfect pentru vremuri de criză. Să explicăm, deci, cum se prezintă lucrurile.

Faptele, pe scurt.

Pe 24 februarie Rusia invadează Ucraina, iar pe 27, Putin i-a ordonat ministrului Șoigu să ridice nivelul de alertă nucleară; pe 4 martie, armata rusă a bombardat puternic zona, provocând un incendiu la o clădire de cinci etaje aflată lângă centrală, existând pericolul unei contaminări nucleare în toată lumea.

Pe 6 martie, premierul Nicolae Ciucă anunța la TV că s-a luat legătura cu producătorii de medicamente ca în regim de urgenţă să producă pastile de iod, în condițiile în care românii deja goliseră farmaciile. A doua zi, pe 7 martie, ministrul Rafila a anunțat că Antibiotice Iași, firmă de stat, începe chiar din acea zi producția a 30 de milioane de pastile de iodură, în valoare de 6 milioane de euro. Comanda era făcută nu de către minister, ci de către Autoritatea Națională a Rezervelor de Stat. O rapiditate incredibilă: în jurul datei de 23 martie, fuseseră deja produse 20 de milioane de pastile, performanță de invidiat pe meleagurile mioritice.

În paralel cu aceste anunțuri, însă, specialiștii ies la rampă cu alte puncte de vedere.
Preşedintele Societăţii Române de Endocrinologie, Cătălina Poiană, declarînd, spre exemplu, în prima săptămînă a lui martie că este o greşeală să se administreze iodură de potasiu în condiţiile în care nu există certitudinea expunerii la iodul radioactiv.

Distribuirea pastilelor urma să înceapă în săptămâna 5-11 aprilie, doar că medicii de familie au refuzat să devină distribitori, iar ministerul a decis să demareze o campanie de informare, care s-a și făcut, de altfel.

Numai că și după campanie pastilele tot nedistribuite au rămas.

În luna mai se complică lucrurile, secretarul de stat de la Sănătate, Tiberiu Brădățan, declarînd că pastilele „nu vor fi distribuite persoanelor care ar putea fi afectate decât în momentul în care vom avea, ferească Dumnezeu, un eveniment de tipul celor nucleare”.

Stupoare publică.

Spre seară, Ministerul Sănătății anunță că „dl secretar de stat Tiberius Bradațan a prezentat doar un punct de vedere personal, nefiind la curent cu acest subiect”.

Ulterior, s-a așternut liniștea pe tema pastilelor.

Pînă în ultimele trei zile.
Cînd o serie de evenimente au relansat subiectul.
Mai precis, de vineri, ucrainenii susțin că rușii au atacat iar centrala de la Zaporoje. Rușii susțin exact invers.
Nu mai contează cine a bombardat, important e că informațiile i-au venit mănușă lui Rafila, care azi ne-a dat marele îndemn: mergeți și luați-vă urgent pastilele.

Marele mister e altul: cine și cum a stabilit în martie că Antibiotice Iași vor trebui să producă 30 de milioane de pastile, în condițiile în care pe piață existaseră stocuri și înainte de invazie, epuizate rapid de români, iar populația României, fără diasporeni, e de cca.13-14 milioane de oameni? În plus, pastilele de iod țintesc categoriile de vîrstă de pînă în 40 de ani, pentru că după acel prag nu își mai prea fac efectul, lucru punctat azi și de Rafila.

Ceea ce reduce numărul de cetățeni care s-ar califica undeva, sub 10 milioane, iar pastilele se administrează două bucăți la adulți, o bucată la copii și un sfert pînă la jumătate de comprimat pentru cei pînă la trei ani.
Datele de mai sus fac ca producția comandată la Iași să fie cel puțin dublă față de necesar, aducînd izbitor cu scandalul vaccinurilor anti-Covid rămase cu milioanele neutilizate.

Vestea bună e că dacă mai continuă bombardamentele la Zaporoje, Antibiotice Iași, – condusă de un sfert de secol de un pesedist de marcă, fost candidat pe listele partidului, l-am numit pe Ioan Nani -, o să ajungă să egaleze Pfizer la cifra de afaceri, ceea ce, la vremuri de criză, nu e de colea. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

 1. 1. RUSSIA NU A INVADAT UKROPISTANUL
  2. RUSSIA desfasoara o Operatiune Militara Speciala pentru denazificarea si demilitarizarea Ukropistanului
  3. Ukropistanul trebuie distrus cu ORICE PRET IAR HOHOLII VINOVATI DE GENOCID SI CRIME DE RAZBOI IMPOTRIVA RUSSILOR, TREBUIE SPINZURATI IN FRUNTE CU JEGLENSKY
  4. Hoholii sint terminati, isi omoara conationalii – Bucha, Donetsk, Zaporoje – si dau vina pe rusi, cu ajutorul presei zioniste
  5. Politicienii si slugoii sec-CURijdi ROMANI care dau ajutor hoholilor, sint complici ai neonazistilor ukropi si vor sfirsi in lat, impreuna cu hoholii subumani
  6.La loc de frunte in rindul spinzuratilor pentru tradare, figureaza Varanu Voicurulescu, Hidea, Robu Tudor si ceilalti de la antena3Cacati, care iau apararea neonazistilor

  • 80 000 labe sovietice s-au dus pe pulă.

   5 000 neonaziști Wagner sug pula pe veci.

 2. Ukropistanul cistiga:

  De la 1000 de morti si raniti pe zi au ajuns la doar 300-500 morti si raniti pe zi.
  + 25 la suta din teritoriu recucerit de Armata Rusa

  Cu peste 190 000 de ukropi ucisi si raniti, Jeglensky si hoholii lui subumani sint aproape de victorie

  • Ce mai face sovietul suprem? Câte sate de la Donetk a mai cucerit? hahahahahahahahahaha

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998