CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9702 RON DOWN | 1 USD = 4.5369 RON DOWN | 1 GBP = 5.7250 RON DOWN

MRU: Moldova să renunțe la Transnistria ca să intre în UE

11 comentarii / 2457 vizualizări / 10 noiembrie 2023

Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu sfătuiește Moldova să sacrifice teritoriul regiunii Transnistria, considerat ”toxic”, de dragul aderării la UE. Afirmația e făcută într-un interviu difuzat azi de Deutsche Welle.

În timp ce oficialii români nu mai prididesc să clameze sprijinul necondiționat pentru Ucraina pînă la recuperarea totală a teritoriilor ocupate de ruși, fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu vine cu o idee contrară vizavi de țara-soră a României. Mai exact, el spune că Moldova trebuie să abandoneze teritoriul transnistrean (4.163 km2 și 469.000 locuitori) de dragul aderării la UE.

Întrebat, astfel, dacă România face suficient pentru Moldova, MRU răspunde:

”Eu zic că România face ceea ce trebuie. Nu pot să vă răspund la întrebarea dacă face cât trebuie, dar ceea ce face, face bine. Se poate întotdeauna și mai mult, în termeni cantitativi, nu calitativi. În 30 de ani s-a evoluat de la entuziasmul sprijinit pe nimic sau doar pe amintiri culturale la o pragmatică relațională între București și Chișinău – bună, activă, prezentă. Putem să discutăm însă în alți termeni: când se va înțelege la Chișinău că Transnistria reprezintă un balast, un element toxic la adresa tinerei democrații de dincolo de Prut. Când se va înțelege la Chișinău că uneori pentru a o apuca pe drumul bun trebuie să faci sacrificii, Transnistria poate fi un sacrificiu și la un moment dat președintele R. Moldova s-a referit la așa ceva. Sigur, care ar fi contraponderea: integrarea cât mai accentuată în contextul UE, care înseamnă orice de la linii de transport electric până la magistrale de gaz. Nu mai ține ideea că „ne înțelegem noi în legătură cu Transnistria”. Transnistria este oricum un fals și acest fals grosolan a fost ani în șir întreținut de actorii politici de la Chișinău, care au avut interese ascunse în existența Transnistriei”. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

11 Comentarii

 1. Să dea Transnistria, dar să ia Bugeacul înapoi. Au primit Transnistria drept compensație.

  • in primul rand, asta cu tara sora e de rasul curcilor. moldovenii sunt niste milogi care nu merita tara.
   pentru ca nu se pot administra. trebuie sa bage altii resurse in curul lor.
   apoi, in moldova nu e doar transnistria.
   o entitate si mai periculoasa e gagauzia.
   gagauza nu e un teritoriu continuu. sunt niste petice despartite intre ele.
   la nevoie, gagauzia poate fi tot sudul rep moldova.
   atat gagauzia cat si transnistria au avut referendumuri pt alipirea la rusia.
   amandoua au trecut cu peste 90%.
   mai sunt si zonele pro ruse prin nord.
   daca scazi toate astea din moldova mai ramane o poala. a maiei sandu.

 2. Ce lichea este acest MRU, cand spune ca entuziasmul unionist s-a bazat „pe nimic sau pe amintiri culturale ” ! Suferinta si lupta grupului Ilie Ilascu s-a bazat pe nimic, pe amintiri culturale??? MRU nu este de bizuiala ca diplomat, spalat pe creier de propaganda iudeoamericana, ca toti colegii lui formati la scoala Lauder Reut. Despre ce magistrale de gaz e vorba, cand America a aruncat in aer Nordstream si obliga Europa sa cumpere gaze de sist ? MRU propune Moldovei, a doua cea mai saraca tara din Europa, sa cumpere gaze de sist ca sa-i imbogateasca pe americani, cand Putin le ofera gaze naturale cate vor, la un pret convenabil?

  • Ce poate spune ceva bun acest khazar? Poate isi mai amintesc etnicii români cand prim ministrul MRU critica românii ca nu participau la deszapezire.

   • ai in cap furuncule

   • Eşti Ghăozar? Ataci persoana să abaţi atenţia! Tot ceea ce a spus MRU e perfect corect, de data aceasta, vorbind ca un român adevărat, cand zice ca „Transnistria este oricum un fals și acest fals grosolan a fost ani în șir întreținut de actorii politici de la Chișinău, care au avut interese ascunse în existența Transnistriei”.

 3. Hopa : se recunoate acum ca dezmembrarea U.R.S.S. a fost facuta pe genuchi si prosteste sub ochi vigilenti si competenti ai diplomatiilor occidentale…ca Moldova este un stat esuat si artificial nu mai incape vorba, dar despre Ucraina domnu M.R.U. ce parere are?

  • si cu Maia Sandu, avandu-l unchi comun pe George Soros.

 4. Ucraina este un fel de imperiu austro-ungar, în care populații aparținând altor popoare sunt forțate de zeci de ani să accepte o conducere ce nu vrea decât să-i anihileze ca entități, să-i modifice ,,genetic” în ucrainieni. Nu-i un teritoriu național, ci un conglomerat de teritorii ale altor entități naționale, un ,,cadou” sovietic cu efecte(nefericite)mult peste cele ,,proiectate” de bolșevici. ,,Făcătura” asta, monstrul ăsta, a uitat cine-i creatorul său și a făcut greșeala să-l și ,,muște” rău. Cine o să-i mânce coliva, să nu uite că grâul ucrainian este modificat genetic.

 5. ..cine l o intrebat pe gaozaru’ asta (mru) ce trebuie sa faca Moldova?
  O lichea kazara, care e priceput sa tranzactioneze bunurile altora. In cazul nostru, o dat fundatia Gojdu. Pe nimic! Il bag in masa!

  • tu esti in ma-ta, ca inca n-ai iesit, esti mic-limbric…

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998