CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9726 RON DOWN | 1 USD = 4.5313 RON DOWN | 1 GBP = 5.7463 RON DOWN

Mult prea inocentul domn Rares si niste demisii de care a uitat

8 comentarii / 3643 vizualizări / 18 ianuarie 2021

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, iese la atac împotriva lui Ludovic Orban și dă semnalul rebeliunii în partid. În opinia sa, liderul PNL trebuia să demisioneze imediat după eșecul din alegeri dar nu și din cea de premier. Și dă-i, și luptă, pe același ton, într-un interviu acordat lui Ion Cristoiu, la Aleph News. Un singur lucru uită să precizeze Bogdan, pe parcursul rechizitoriului său: unde anume se plasează pe sine în eșecul în alegeri?

“Regret că a doua zi dimineaţa, după alegerile parlamentare, nu am ieşit cu Robert Sighiartău, cu Florin şi ceilalţi să cerem deimisia preşedintelui PNL pentru că a dus partidul la pierderea alegerilor. El nu avea de ce să demisioneze din poziţia de prim-ministru, trebuia să-şi dea demisia din poziţia de preşedinte de partid. E primul preşedinte de partid din ultimii 30 de ani, care a pierdut alegerile şi care a rămas în funcţie, ceea ce este anormal. Şi puteam să ne dăm noi ca exemplu demisia ca să-l obligăm şi pe el. Nu am făcut asta, tot aşa, ca să nu destabilizăm partidul înaintea negocierilor de formare a coaliţiei. Dar în momentul în care un premier şi un preşedinte de partid îţi obţine în locul în care candidează 21%, atât a luat PNL la Bucureşti, e o problemă şi ea trebuie rezolvată. Partidul ăsta trebuie să aibă viitor, nu numai trecut şi prezent”, spune europarlamentarul PNL în interviu.

Atacul lui Rareș Bogdan nu e nici întîmplător, nici solitar. Va fi secondat mai mult ca sigur de alte voci anti-Orban din PNL, semn al reluării rebeliunii din decembrie, stopate de Cotroceni în numele lansării la apă a noului guvern. Și are la fel de sigur acordul președintelui Klaus Iohannis.

După înșurubarea lui Florin Cîțu în guvern se reia meciul pentru șefia PNL, urgentat și pentru ca Ludovic Orban să nu apuce, la rîndul său, să se înșurubeze bine la șefia Camerei Deputaților, după începerea noii sesiuni, în februarie. Oferta e lansată de Bogdan explicit, în interviu: bun pentru șefia Camerei, dar nu și la partid.

”Cred că Ludovic Orban va fi un foarte bun președinte al Camerei Deputaților, dar nu cred că trebuie să fie și președinte al PNL. Cred că a eșuat în această calitate”.

Și mai spune el: „Noi trebuie să ne punem în spatele lui Florin Cîțu. Că-l iubesc unii sau nu-l iubesc, Florin Cîțu e liberal, reformist, Florin Cîțu trebuie sprijinit de tot PNL pentru că e unica noastră șansă să dovedim că vrem să facem ceva cu țara asta, altfel populația ne va sancționa” mai spune liderul PNL.

Mai pe scurt, lui Orban i se transmite să plece ACUM din fruntea PNL, lăsînd un interimar la șefie, dacă vrea să își păstreze postul în fruntea Camerei.

Acuzațiile lui Rareș Bogdan la adresa lui Orban sunt, în opinia noastră, deplin îndreptățite și explică foarte corect eșecul PNL.

Un singur lucru uită el: să se includă pe sine în conducerea care trebuie să plece în urma rezultatelor. Practic, Bogdan reeditează celebra pildă a boierului care explica țăranilor că unirea însemnă că un singur om nu poate ridica un bolovan greu, dar mai mulți, laolaltă, o pot face. Doar că Moș Ion Roată îi atrage atenția asupra micului amănunt: boierul se include pe sine între unioniști, dar nu și între cei care ar trebui să contribuie la ridicarea bolovanului.

Asta, pentru că Rareș Bogdan nu e ”decît” nr.2 în partid, iar în calitate de prim-vicepreședinte politic, responsabilitatea sa în acțiunile PNL din anul electoral era cea mai mare, după a președintelui.

Ori, Rareș Bogdan nu vorbește decît despre sancționarea lui Orban și a nimănui altcuiva.
Și spune că acesta a condus discreționar partidul. Păi cine alții decît secondanții săi ar fi trebuit să îl tragă de mînecă, avînd toate pîrghiile necesare în acest sens? De ce mai există prim-vicepreședinți – patru, nu doar unul – dacă ei singuri admit că sunt doar de decor?

Să-i împrospătăm puțin memoria lui Rareș Bogdan.

La alegerile europene din 25 mai 2014, PNL a suferit un eșec de proporții.
A doua zi, la orele 10,45, nr.2 în partid, prim-vicepreședintele Klaus Iohannis, își anunța într-o scurtă declarație de presă, demisia din funcții, chiar înaintea președintelui Crin Antonescu:

„Având în vedere rezultatele obţinute de PNL la scrutinul de ieri şi mă refer aici mai mult la rezultatele obţinute în municipiul Sibiu decât la nivel de ţară, care şi ele sunt proaste, în acest context vă informez că am demisionat în această dimineaţă din calitatea de prim-vicepreşedinte al PNL şi din calitatea de membru în Biroul Politic”.

Trei sferturi de oră mai tîrziu, venea, pe Facebook, și anunțul demisiei președintelui Crin Antonescu.
La 15,45 se producea demisia întregului Birou Permanent Național.

Nici în 2016 lucrurile nu au stat altfel, după eșecul PNL la parlamentare.
După demisia președintelui Alina Gorghiu, au demisionat și secretarul general al PNL Ilie Bolojan, preşedintele PNL Bucureşti, Cristian Buşoi, și alți lideri de filiale cu rezultate sub așteptări.

După eșecul din 2020, președintele Ludovic Orban nu a demisionat de la șefia PNL, cum ar fi fost firesc, dar măcar a renunțat la importanta funcție de premier, plătind un preț major.

Nici prim-vicepreședinții Rareș Bogdan, Raluca Turcan, Mircea Hava ori Iulian Dumitrescu, nici secretarul general Robert Sighiartău nu au catadicsit să-și asume vreo răspundere pentru eșec.

“Eu, de exemplu, în iunie am solicitat împreună cu Robert Sighiartău primenirea Guvernului. Nu am făcut-o în spaţiul public (…) Am spus înaintea verii să schimbăm 4-5 miniştri. După aia am spus în septembrie. S-a refuzat, a spus nu, că asta înseamnă că nu avem încredere” mai spune acum Rareș Bogdan.

Încă din iunie, deci, el, Sighiartău & comp știau că situația guvernării – cu repercusiuni directe asupra partidului – nu e deloc bună. Dar au tăcut mîlc.

Am plusa noi, la faza asta: în iunie, Rareş Bogdan, în loc să dea anumite semnale publice, dacă văzuse că în interior nu are succes, era preocupat de osanale lui Orban: ”Din toamnă mergem cu varianta Ludovic Orban prim-ministru. Orban cunoaște România din multiple zone. A fost peste așteptările multora. Omul a muncit enorm”, spunea el, la „Marius Tucă Show”.

Și tot în iunie ne amintim că nr.2 în partid era foarte ocupat cu petrecerea monstru de ziua fiicei sale, cu peste o sută de invitați și cu disprețuirea oricăror norme, valabile doar pentru restul muritorilor.
Dincolo de asta, nici umbră de nemulțumire publică față de situația PNL.
Nu a crîcnit Rareș Bogdan nici cînd PNL a luat decizia deloc onorantă de a merge la capitală pe mîna candidatului altui partid, ba chiar s-a grăbit să salute demersul.

Omul are o ”iesplicație”, cum arătam mai sus, anume că el și ceilalți lideri nu au demisionat, după alegeri, ca să nu destabilizeze partidul înaintea negocierilor de formare a coaliţiei.

Luînd de bun argumentul lui Bogdan, ar trebui ca măcar acum, după încheierea negocierilor, el și ceilalți membri ai conducerii PNL să își prezinte urgent demisiile din funcții, dînd exemplul personal liderului Ludovic Orban.

O chestiune ”minoră”, pe care nr.2 din PNL a omis să o mai anunțe public. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

8 Comentarii

 1. Asa e. Domnu Rares are drebtate. Bacat ca nu se alege pe el. E libsit de butina experienta da boate fi un brim ministru bun

  • Bei degeaba extract de berbec la Securitate.

 2. Cel mai bun presedinte PNL ar fii Rares Bogdan. El ar reusi sa desfinteze PNL-ul.

 3. „Cucul” Iohanis tocmai si-a depus ouale in USR, dar, mai lacom si chiar mai ticalos decat Basescu, acest Iohan far de tzara nu se multumeste sa-si creasca si sa foloseasca noua „casa” (ce obsesie!), el vrea sa recupereze acaraterurile, mobila si, daca-i iese si casa pe care a parasit-o…ii sta in gat urma penelista cu numele de Orban…dar, pentru asta a fost inventat DNA-ul.Rares Bogdan, creatie iohanista, in totalitate, e pus sa faca treburile murdare, ca are experienta si impaiatul din deal nu risca sa-si ude llaboantzele

 4. Vl Tismaneanu :
  Ideea că indârjitul uselist știut drept “domnu’ Rareș” ar întruchipa speranța de reformă a PNL mi se pare de un haz nebun. Sună cam ca Trump ridicând statuie Hannei Arendt. Adică o aberație.

  “Domnu’ Rareș” sosește din ograda lui Gușă si a lui Ciripoi, (SRS) a lui Marga Calorifer si a altor hoandre. “Domnu’ Rareș” nu și-a cerut scuze niciodată pentru născocirile mizerabile despre cei demonizați, calomniați, asasinați in efigie drept “intelectualii lui Băsescu”.

  “Domnu’ Rareș” reprezintă pseudo-liberalismul SRI servit, in compania uselistei Alina Gorghiu, pe un platou cu varză a la Cluj (gătită de Vasile Dancu si Vasile Pușcaș) si cu salam de Sibiu tăiat in felii subțiri de domnu’ Helwig si asezonat cu murături fenechii de domnu’ consiglier Muraru. “Domnu’ Rareș” nu e un domn.

  E o lichea. Un personaj iremediabil kitsch. Iar costumația lui “domnu’ Rareș” este la fel de sofisticată si plină de bun gust precum rochiile tovarășei Cotcodăncilă. Cluj 24

  • Până și gunoaiele trebuie selectate separat. Nu poți pune laolaltă pupinbăsiștii imbecili cu parveniții Securității, idioții utili cu jaipițele securiste.

 5. toti se vand mai devreme sau mai tarziu, pe mai mult sau mai putin… rares bogdan sugatoru de maciuci de la. ocna mures

 6. Batistuta galbena in plin delir…
  Dar fiți liniștiți…
  Nu e de capul lui….Nu a fost niciodată…

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998