CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Mult prea lasul domn Citu

7 comentarii / 4173 vizualizări / 24 mai 2021

Premierul Florin Cîțu a ratat azi cu brio șansa de a arăta că are necesarele cojones pentru poziția supremă în partid, după ce s-a fofilat de la cea mai importantă manifestare-simbol a PNL, aniversarea înființării, celebrată anual după revoluție. Premierul nu a avut curajul să împartă o oră același spațiu cu contracandidatul său la șefia partidului, lăsîndu-i lui Ludovic Orban terenul liber. O gafă de imagine care l-ar putea costa scump pe Cîțu.

De 30 de ani, greii PNL se adună pe 24 mai la Vila Florica din Ștefănești, fostul conac al Brătienilor, în județul Argeș, aniversînd înființarea partidului, unul dintre cele mai vechi din Europa, după cum bine puncta Ludovic Orban.

Anul trecut, liberalii, cu premierul Orban în frunte, s-au adunat la Florica la doar cîteva zile după ieșirea din starea de urgență și într-un moment cînd pandemia își arăta colții tot mai tăios. ”Românii au un loc unde să se întîlnească cu istoria”, ne transmitea același Orban, la a 145-a aniversare.

Au făcut-o și azi, într-un an cînd cînd se va împlini, curînd, și bicentenarul nașterii marelui Ion C.Brătianu, tatăl lui Ion I.C.Brătianu, cel mai strălucit politician român din istorie.
Au participat, pe lîngă liderul PNL, parlamentari, miniștri, primari și șefi de instituții din județ.
Ba chiar, liderul PNL a ținut să scuze absența președintelui Klaus Iohannis: „M-a sunat în această dimineaţă domnul preşedinte Klaus Iohannis, care m-a rugat să vă transmit ”La mulţi ani” (…). Chiar dacă nu este prezent, pentru că trebuie să participe la Consiliul European, este alături de noi, evident, pentru că, să nu uităm, Klaus Iohannis este preşedintele României, dar a fost înainte preşedintele PNL”.

Iohannis a avut o scuză reală pentru absență, deși președintele trebuie să țină cont, oricum, și de neutralitatea funcției sale.

Premierul Florin Cîțu, în schimb, a avut o scuză de doi lei: grija pentru finalizarea PNRR. Și un unic punct pe agenda guvernamentală, o videoconferință cu prefecții, la orele 16.
Zilele trecute, cînd PNRR era tot nefinalizat, el nu a avut ezitări, însă, să dea o raită tocmai la Suceava, la inaugurarea unui banal centru de vaccinare tip drive through, la shopping city.
Atunci nu mai ardea planul de reziliență.

Orban, la rîndul lui, nu a suflat un cuvînt azi despre premier, ba chiar am asistat la un duel de la distanță între ei, cu unul vorbind de vaccinarea cu plată, iar altul dezmințind-o categoric.

Din păcate pentru premier, el e cel care iese mototolit de aici, ca imagine.
Cîțu nu a avut curajul să dea piept cu Orban la o importantă manifestare de partid. Punct.
Un bărbat politic autentic nu ar fi ezitat să intre pe cîmpul de ”bătălie” și să profite de ocazie pentru a da un mesaj puternic către propriul partid. Orban nu ar fi avut cum să îl împiedice, chiar dacă și-ar fi dorit.
În loc de asta, Cîțu l-a lăsat pe adversarul său să se desfășoare în voie și să dea nu unul, ci o droaie de semnale politice, economice, sociale, bine mediatizate.
„Suntem la guvernare şi suntem judecaţi pentru ceea ce facem la guvernare. Pentru asta nu trebuie să ne întoarcem niciodată cu spatele la oameni şi trebuie să fim cu faţa la oameni, la nevoile lor” a spus liderul PNL.

Deocamdată, pînă la românul de rînd, Cîțu a stat cu spatele chiar la liberali, prin absența de azi. O absență pe care ar putea-o deconta scump în planul imaginii, cu atît mai mult cu cît Orban pare decis să nu rateze nicio ocazie să umble prin țară, în perspectiva congresului. În ultimele săptămîni el a fost în Dîmbovița, Baia Mare, Cluj, Cîmpia Turzii, Zalău, Buzău, Brăila, Galați, Tecuci și o va ține tot așa.

Nu-i vorbă că și PNL, în ansamblu, livrează, astfel, o imagine destul de boțită. Cea a unui partid ai cărui lideri nu colaborează nu doar în planul bunei guvernării a țării, ci nici măcar întru propria sărăbătorire. Altfel spus, liberalii nici aparențele nu mai sunt în stare să le salveze, darmite țara.

Dincolo de asta, însă, cum spuneam, Cîțu a ratat azi o mare ocazie de a intra în pielea unui autentic competitor politic liberal, dovedindu-se doar un laș în fața adversarului său direct. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

7 Comentarii

 1. Cîțu nu a fost vreodată bărbat sau om politic. Cu 3-4 ani în urmă încă era o simplă parașută aruncată din sistemul bancar. A fost recuperat de SRI în interiorul PNL pentru a închide subiectul ING din justiție.

 2. „Priviți mărețe umbre…”
  Cu bune și cu rele, Brătienii rămân, indiscutabil, repere de oameni politici de anvergură în istoria
  noastră modernă; oameni cu știință, și cu aplecare spre destinul Neamului, dincolo de cât poate
  cuprinde „politicianul mărunt”, orientat numai spre căpătuială.
  Iar azi?
  O adunătură de oportuniști ce-și zic „partid”, care au înlocuit deviza „prin noi înșine” cu o alta,
  umilitoare pentru țară , dar pentru ei, mare aducătoare de avantaje: „spre Europa, în genunchi și
  cu mâna întinsă”. Iar emblema „Național” din sigla partidului, a devenit de-a dreptul o sfidare la
  adresa Partidului Brătienilor, și a Țării.
  Priviți mărețe umbre, la „liberalii” de azi: Un șmecheraș mărunt, din neamul lui Dinu Păturică, în-
  pătimit în rele, îngust la minte, dar îndrăzneț, iar la nevoie, „înalt țopăitoriu”, și docil „lingător de
  scuipați”; Un repetent (la propriu), plus mulți alții de aceeași teapă, cu toții făcând sluj în fața unui
  kwj, „care-i și întrece”; cu toții vânduți străinilor, demni reprezentanți ai „epocii neo-fanariote”…

  P.S. Poate că absența lui Cîțu de la evenimentul aniversar, a avut ca motiv un minim simț al ridi-
  colului: un repetent în „Templul Brătienilor”, parcă e prea mult, chiar și pentru un nerod ca el…

 3. Cred ca era în sevraj

 4. Stati potoliți! Credeți ca cîhîțù face ceva de capul lui! Orban are funie sa se spânzure de 3 ori, asa ca să așteptăm congresul cacanarilor

 5. […] Bogdan Tiberiu IacobSursa: inpolitics.ro […]

 6. Dada, si acum plange Citu de necaz dupa ce a fost informat despre articolul scris de BTI.
  …In timp ce Orban isi rupe degetele cantand la mandolina fericit de atata laude

  • S-a spus deja că Cîțu are dureri la oul drept. Prostovanul trebuie să-și aranjeze șmenul cu pădurea familiei. Politruceala necesită capacitatea de a vorbi în public.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998