CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Munitie pentru Traian Basescu

0 comentarii / 2219 vizualizări / 6 ianuarie 2014

Presedintele jucator are la dispozitie, din nou, un explozibil. Pe care il va utiliza conform obiceiurilor sale. A anuntat ca se gandeste cat se poate de serios ca, simultan cu alegerile prezidentiale, sa initieze un nou referendum pentru Parlament mai mic si unicameral. Initiativa i-ar pune la grea incercare pe adversarii sai politici. Situatia ar fi putut fi evitata. Si inca poate fi evitata.

Este in afara oricarei indoieli ca, sub aspect constitutional, presedintele Traian Basescu dispune de un instrument eficace pentru a-si tine in sah, pana in ultima clipa a prezidentialelor, toti adversarii politici. Sa ne amintim. El a initiat, din dorinta de a pedepsi Parlamentul care il suspendase prima data, un referendum prin care le-a solicitat cetatenilor sa se pronunte. Daca doresc un Parlament redus la 300 de alesi si unicameral. Abil, a reusit cu acordul Curtii Constitutionale, creand astfel si un precedent, sa programeze referendumul simultan cu alegerile prezidentiale. Si a obtinut castig de cauza. Fiind un referendum care forta litera si spiritul Constitutiei, intrucat cetatenii trebuiau sa raspunda nu la o intrebare, ci la doua, si pornind de la faptul ca toata lumea, inclusiv adversarii sai politici, doreste un Parlament redus numericeste, Traian Basescu a obtinut si o schimbare total nepotrivita pentru o republica parlamentara sau semi-prezidentiala in care seful statului este ales direct de catre popor, si anume reducerea Parlamentului la o singura Camera.

Ce ar fi trebuit sa urmeze? In mod normal, unul dintre Guvernele Boc ar fi avut obligatia sa initieze in Parlament, unde dispunea de majoritate, modificarea respectivelor articole din Constitutie. Dupa care aceasta schimbare ar fi trebuit sa fie supusa unui referendum, iar Constitutia ar fi fost revizuita. In ciuda referendumului si a insistentelor repetate ale lui Basescu, aceasta procedura nu a fost indeplinita.

Dar referendumul acela a ramas valabil. El poate fi oricand activat. Respectandu-se procedura care nu a mai avut loc. Pe de alta parte, si Basescu, atata timp cat e presedinte, are posibilitatea de a initia un nou referendum. Incurcand, cum se pricepe atat de bine, planurile adversarilor sai politici.

Iar adversarii politici ai lui Traian Basescu se comporta ca oile. Asteapta ca presedintele sa decida sacrificarea lor. Si asta in timp ce PNL si PSD au la dispozitie un instrument cat se poate de simplu. Si de constitutional. Prin care initiativa lui Basescu poate fi contracarata. Omorata din fasa.

Care este acest instrument? El a fost sugerat putin mai sus. In baza referendumului existent, majoritatea calificata din Parlament propune modificarea unor articole din Constitutie, astfel incat sa se prevada Parlament unicameral si limitarea numarului la 300 de alesi. Dupa care, cat se poate de repede, Guvernul trebuie sa initieze un referendum. Facut cum scrie la carte. Cum a hotarat Curtea Constitutionala. Adica cu prezenta a 50 la suta plus unu din numarul total al cetatenilor cu drept de vot. Cerinta obligatorie pana in luna decembrie a acestui an cand, conform deciziei CCR, procentul poate fi redus la o prezenta de 30 la suta. Ce se va intampla cu acest referendum? Este limpede ca cetatenii chemati din nou la urne, prin neprezentare in numar suficient, vor respinge respectiva revizuire a Constitutiei.

In aceste conditii, Traian Basescu nu ar mai putea initia nici un referendum pe aceasta tema. Si astfel el ar fi lipsit de munitie. Dar, pana una alta, inteleapta conducere USL ii ofera pe tava posibilitatea de a actiona. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998