CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Mutare stranie: România vrea să își închidă ambasada de la Moscova?

57 comentarii / 8526 vizualizări / 10 iunie 2023

MAE român a anunțat azi decizia de a reduce personalul ambasadei Rusiei la București cu 40 de persoane, la un nivel apropiat de cel pe care îl are ambasada României la Moscova, decizia fiindu-i comunicată ambasadorului rus la București, care are 30 de zile pentru a decide cine pleacă. Problema e că, făcînd acest gest, România are șanse mari de a rămîne fără propria ambasadă la Moscova, adică un eveniment fără precedent.

Să o luăm metodic.

Potrivit Convenției de la Viena din 1961, care reglementează relațiile diplomatice, ”statul acreditar poate oricînd, şi fără a trebui sa motiveze hotărîrea, sa informeze statul acreditant că şeful sau orice alt membru al personalului diplomatic al misiunii este persona non grata sau ca orice alt membru al personalului misiunii nu este acceptabil. În acest caz, statul acreditant va rechema persoana în cauza sau va pune capăt funcţiilor sale în cadrul misiunii, după caz. O persoana poate fi declarata non grata sau inacceptabila înainte de a ajunge pe teritoriul statului acreditar”.

România putea, deci, să expulzeze oricîți diplomați ruși fără obligația de a explica gestul. A ales să o facă, totuși, dar într-un mod cam neuzual, invocînd nevoia unui echilibru numeric între schemele de personal ale ambasadelor celor două țări.
Va urma la rînd, să zicem, ambasada SUA, care în mod cert are mult mai mult personal decît ambasada noastră de la Washington? (Glumim, desigur)

Dincolo de asta, România se poate confrunta cu o situație unică. Practicile diplomatice permit Rusiei să riposteze similar și să expulzeze 40 de angajați ai ambasadei române la Moscova.
În acest caz, activitatea ambasadei noastre ar fi practic lichidată, din lipsă de personal adecvat.

Cum eventualii înlocuitori ai diplomaților români au nevoie de aprobarea Moscovei, ei ar putea fi barați sine die.
E cazul să reamintim ce s-a petrecut anul trecut, după invadarea Ucrainei, cînd Bulgaria, într-un gest fără precedent, a expulzat 70 de diplomați ruși de la ambasada din Sofia, România recurgînd, în aceeași perioadă, la 10 expulzări. Cîte un număr limitat de diplomați ruși au fost declarați și de alte cîteva state la acea vreme, ca o formă de delimitare de războiul declanșat în Ucraina.
Dacă Putin ar fi reacționat similar, Bulgaria rămînea, tehnic, fără ambasadă. Dar Rusia a expulzat doar 14 diplomați bulgari, ceea ce a permis continuarea funcționării ambasadei bulgare la Moscova. Doar că Putin e posibil să fi avut un motiv să nu rupă relația diplomatică cu Bulgaria: expulzarea rușilor a fost ultimul act politic al premierului filo-american Kiril Petkov mai înainte de debarcarea din funcție. ”Vinovatul” de acțiunea anti-rusă primise o sancțiune suficient de dură la el acasă.

Dacă Moscova nu va aplica și României scenariul bulgăresc, țara noastră va intra în incapacitate tehnică de funcționare. Decizia României vine la o zi după ce Islanda a devenit prima țară din lume care și-a închis oficial ambasada de la Moscova.

Simplă coincidență?

Întreruperea în orice formă a comunicării diplomatice poate avea consecințe dramatice. Ambasadele joacă un rol crucial în facilitarea comunicării și dialogului oficial între două țări, iar închiderea ambasadei poate afecta negocierile diplomatice și gestionarea relațiilor bilaterale în ansamblu.
Foarte important, ambasadele oferă asistență și protecție cetățenilor țării respective care se află în străinătate. Închiderea ambasadei poate restrânge accesul cetățenilor la sprijinul consular și la asistența în caz de urgențe sau conflicte.
Ambasadele sunt cruciale în promovarea cooperării în domenii precum comerțul, investițiile, cultură și educație.
Închiderea unei ambasade poate fi percepută ca un semn al deteriorării relațiilor politice și poate conduce la escaladarea gravă a tensiunilor dintre cele două țări implicate. Aceasta poate afecta încrederea reciprocă și poate complica eforturile de rezolvare a diferendelor diplomatice sau a conflictelor.

Precursorul ambasadei ruse, Consulatul General al Rusiei la București, trebuie spus, a fost înființat în 1779 din ordinul Ecaterinei cea Mare, Rusia fiind prima mare putere care înființa o astfel de reprezentanță diplomatică în spațiul românesc, urmată la cîțiva ani de Austria, Prusia, Franța și Anglia.

Nu e clar de ce Islanda a decis închiderea ambasadei sale la Moscova, după cum nu e clar dacă România urmărește un țel similar, dar pe alte căi. Doar că Islanda e cea mai îndepărtată țară europeană de Rusia, spre vest, și are o populație cît un sector in București, deci nu are mare lucru de pierdut. O fi la fel și în cazul României? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

57 Comentarii

 1. iohannis & șleahta de slugoi pupincuriști, JOS LABELE DE PE ROMANIA!

 2. România nu și-a închis ambasada de la Moscova, nici n-a anunțat că ar avea intenția să o facă. Doar a cerut părții ruse să-și retragă o parte din spionii cu acoperire diplomatică de la București.
  Deci unde e problema, dragi putiniști? Sau sunteți suficient de tembeli ca să sperați că în 2024 o să câștige alegerile vreun filorus, ca în Bulgaria? În România nu merge, rebiata.
  Pașol na Moscva! Venim și noi curând ;)

  • Pentru ce au nevoie rusii de spioni si alegeri false cand Iohannis se pozeaza frecvent cu sora unui ofiter FSB din Republica Moldova, sora care este sotia celui mai bun sponsor financiar si prieten intim, Michael Schmidt?

   Hai mars inapoi in cotetz, canta la alta masa.

   • Bravoooo.

  • cu tot cu fulgi

  • Nobleţea de a fi David împotriva lui Goliat e a Rusiei acum

  • TEMBELA E MATA CA TE/A FACUT ASA DE PROST CACANARULE PT. TINE SI TOTI DIN JURUL TAU UN CALDUROS :ALUPIGUS

  • Pentru khazarii poponari, scuzarti pleonasmul:

   Steagul Rusiei arborat in Kiev.
   ,,Într-o postare pe Telegram, publicată pe 12 iunie – zi în care Federația Rusă își sărbătorește independența, Medvedev a publicat o fotografie în care steagul rus este arborat în centrul capitalei ucrainene – Kiev. https://www.cotidianul.ro/wp-content/uploads/2023/06/12/ukt-1000×600.jpg
   „Piața Independenței. În curând – Piața Rusiei”, a scris Medvedev.
   Deocamdată, Ucraina nu a comentat declarația făcută de Medvedev.
   Anterior, Medvedev a subliniat că o „împărţire liniştită” a Ucrainei este „mai bună” decât un război mondial şi a invocat în context „aspiraţii” în acest sens ale Poloniei, Ungariei şi României.
   Pentru ca Romania nu a platit submarinele, avioanele si alte fieratanii de la REMAT precum pe curve cu banii inainte, ci doar a cotizat pentru ca SUA Company sa nu dea faliment, insa acest lucru este iminent.’’
   https://www.cotidianul.ro/steagul-rus-arborat-in-centrul-kievului-medvedev-in-curand/

   • Ti s-a ‘ntepenit steagul kakhazar in cur, „Platitule” degeaba, „clona” a cacatului de maimuta ce esti.

 3. Hoții de aur și de pământuri vor relații diplomatice cu victimele!

  • Duhoare soroşistă

  • Nu uita când spui asta că bunic-tu (mareșalul Antonescu) a trecut Nistrul (desigur, dacă ai fost conștient de asta vreodată). O fi fost Moldova lui Ștefan Cel Mare – MARE- dar nu ajungea până în Stepa Calmucă – poți fi sigur de asta.

   • Du-te dracului de poponar travestit

 4. Agenții nePUTINciosului se zvârcolesc isteric în propriul căcat.

  • şi behăi cu spume murdare

 5. Uitându-ne la avantajele economice, sociale și chiar cele geo-politice (adică sumă ZERO, NUL) pe care România (și în special populația României) le are de pe urma clasei noastre politice, pot spune cu certitudine că, cu cât vom avea mai puțini în aparatul bugetar, cu atât România va respira mai ușurată de o povară.

 6. Ambasada de la Moscova să rămână deschisă, ca să-i poată primi cu flori pe soldații români împreună cu aliații NATO.
  ROMÂNI, FIȚI GATA!

  • Falsule mareşal, şobolane impostor gravid cu Prostia

 7. Călcând pe ceafa acoperita de noroi a nePUTINciosului, vom fi iar ce am fost și chiar mai mult decât atât!

  • Nu faci decât să-i ugi ula lui Zelensky toată ziua, avid de măduva lui jidovească cu care să-ţi fecundezi creierii de idiot terminat.

 8. Inpolitics e un site administrat de serviciile rusești, sau doar finanțat de ambasada Rusiei? :)

  • te-ai obişnuit să-ţi mănânci căcaţii pe aici?
   Ia cu pişălău de bou, să nu ţi se aplece, că eşti lacom şi bagi rahat în tine ca spartul!

 9. …am găsit urmele care duc de la inpolitics.ro spre societatea-paravan care administrează și siteul Sputnik al regimului nePUTINcios. Au traducători de moldovenească recrutați la Chișinău.
  Noroc că limba moldovenească e relativ asemănătoare cu româna :))

  • behăi si scuipi spume murdare din *oaiele lui Zelensky deşertate în gâtul tău

 10. Răspundeți la întrebarea: Care trebuie să fie viitorul Rep. Moldova?
  a) Unirea cu România
  b) Stat membru al Comunității Statelor Independente
  c) Republică autonomă în cadrul Federației Ruse
  Cei testați pozitiv vor fi trimiși în Transnistria pentru carantina de 40 de ani.

  • si inmuiata de Soros

  • ai bube verzi pe creier şi tenia echinococcus în interiorul lui.

  • iar tu eşti avortonul neamului râmesc, mâncător de căcat

  • Moldova nu e România, nazist împuțit ce ești!

  • ,,Fratii’’ de peste Prut au fost si au ramas niste TRADATORI !
   Dupa ce Neregele Incestuos Mihai Retardatul impreuna cu PNL Criminal si PNT-ul Trdator ( I.Maniu care a primit bani de la Horty ca sa nu se faca Unirea Principatelor ), au facut Lovitura de stat de la 23 August 1944, armata romana s-a retras in dezordine de pe frontul de Est. O mare parte a armatei a ajuns in lagarele khazarului Stalin. O mica parte a armatei care se retragea in ordine si trecea prin Basarabia, a fost intampinata cu urina si fecale aruncate spre militarii romani de catre tradatorii basarabeni care scandau: ,,Stalin si poporul rus libertate ne-au adus !’’
   Acum Basarabia este formata din khazari in proportie de 90 % si 10 % din tradatori basarabeni, urmasii tradatorilor care au umilit armata romana.
   Romania nu are nevoie de acesti khazari si de basarabenii inapoiati si tradatori din Tinutul uitat de timp, Basarabia Khazarizata. Romania trebuie sa inceteze sa acorde orice ajutor catre aceasta ,,tara’’ bolshevica, si sa opreasca alfabetizarea tradatorilor basarabeni in scolile si facultatile romanesti. Sa invete carte in in Satania khazara si nazista a poponarului Zelensky.

   ,,În 1918 si apoi in 1945, Ucraina a dorit anexarea Basarabiei si doar prezenta militară a românilor a forțat retragerea acestei cereri. În 1992 au participat cu trupe la războiul de pe Nistru împotriva celor românești.
   Cea mai mare parte a mafiei ce a condus Republica Moldova după 1991 este reprezentată de ucraineni si nu de ruși. Aceștia aveau rolul clar dat de la Kiev ca Republica Moldova sa eșueze pe toate planurile.
   Ucrainenii au dus o politica de distrugere a identității românești din teritoriile ocupate.
   Ucraina deține următoarele teritorii românești: patru cincimi din Maramureșul istoric (ținuturile Apsei de Sus si de Jos, Barjavei, Izvoarele Tisei), nordul Bucovinei istorice, Bugeacul (Ismail, Cetatea Albă), Insula Șerpilor. Câțiva ani ne-am certat pe la Haga pentru platforma continentala.
   Documentele declasificate recent de către Rusia la cererea reprezentanților C.P.R. descriu crimele si atrocitățile săvârșite de către naționaliștii ucraineni în timpul celui de-al Doilea Război Mondial cu sprijinul larg al populației ucrainene…
   În comparație cu Ucraina, Germania nazistă a fost un stat de drept. Pe lângă ucrainianul Stepan Bandera, Hitler a fost un copil naiv. Armata Ucraineană avea regimente întregi de călăi care se ocupau numai cu uciderea la ordin a populației civile de alte naționalități.
   Se exterminau sate si orașe întregi de ruși.
   Cele mai multe atrocități au fost comise de naziștii ucraineni în Ucraina de Sud-Est (Donețk, Lugansk, Harkov etc. Fasciștii ucraineni au ucis în anii 1941-1943 un număr de 5.200.000 (cinci milioane doua sute de mii) de civili din Ucraina (naționalități conlocuitoare, mare parte din ei de etnie rusă).
   Biserica Catolică Ucraineană a binecuvântat toate crimele si masacrele diviziei naziste ucrainene „Galicina”.’’

 11. Flit la putinei și duhuarea sosorici.

  • cacat bolnav.

 12. La un stat agresor terorist

  • Corect e sa fii infipt in teapa ruginita din centru

 13. Abia aștept să văd ostașii români debarasând pielea împăiată a lui Lenin din mausoleul reamenajat ca magazin de vinuri Murfatlar!
  ROMÂNI, FIȚI GATA DE LUPTĂ!

 14. Curând Rusia va dispărea ca stat, deci ambasada va deveni inutilă.
  La timpul potrivit vom vedea ce fel de reprezentanțe diplomatice noi vor trebui acreditate la București, în funcție de viitoarea reorganizare politică de pe teritoriile actualei Rusii. Probabil cel puțin patru.

 15. De cand a inceput războiul, acest pămpălău de Aurescu nu a facut altceva decat sa hărțuiască ambasada Rusiei din RO. A inchis si Casa Rusă. El nu a reactionat la ce face Zelenski pe Bâstroe, ca ar face pe el de frică, el se zburlește ca un motan in călduri la blegii de la ambasadă, ca a văzut ca ăia dau doar răspunsuri fine, diplomatice, nu ii zic nimic pe șleau, asa cum ar merita, pe măsura prostiei lui imense.

 16. Viitorul Romaniei incepe sa fie sumbru !!!

 17. Ce mulți pozitivi la testul de putinism! :)
  Urmează testul de cretinism :)))

  • Muistule

 18. Răspundeți la întrebarea: Cine e responsabil pentru cotropirea Ucrainei?
  a) Ucraina
  b) Ucraina
  c) Ucraina
  Toate răspunsurile vor fi premiate cu o porție de căcat cu murături de Rostov.

  • e cotropita de regimentul; AZOV, in timp ce tu sugi surplusul ce-i curge din pasaroiul purulent pe unde ai iesit si tu

  • d) SUA

   • de jeguri ucrainene

  • a) SUA Company & Rockefeller
   b) khazarii nazisti & NATO
   c) mUE & Rothschild

   Adica SPURCACIUNILE nazisto-muiste.

   • si, deasemenea, „spurcaciune” si „kakazar”

 19. pe aici, ca sunt muisti compulsivi de _ule circumcise

 20. e) rusia

  • de jeguri ucrainene

 21. Hoardele invadatoare ale nePUTINciosului fug disperate cu izmenele îngreunate de căcat.

  • impreuna cu Zelensky, frate-tau de laba sorosista

 22. Fostul secretar general NATO, Rasmussen, anunță că Polonia și țările baltice sunt gata să intervină în Ucraina.
  Se strânge lațul, nePUTINciosule!

  • cacatule bolnav

 23. Pentru trădători, pedeapsa maximă!

  • de ai ajuns un cacat bolnav in drum, care latra noaptea la luna

  • jigodie satanizată cu sufletul în flăcările iadului,

 24. […] Portalul Inpolitics.ro (care diseminează mesaje anti-UE; vezi capturile foto de mai jos) a indus ideea că „făcând acest gest, România are șanse mari de a rămâne fără propria ambasadă […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998