CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

N-avem sosele si autostrazi. Dar avem strada Gabriel Liiceanu, colt cu Dali

13 comentarii / 4906 vizualizări / 6 martie 2019

Comuna Dumbrăvița, din județul Timiș, plasată în coasta Timișoarei, este considerată, de ani de zile, printre cele mai bogate 4-5 din întreaga țară, ea cunoscînd, în ultimii ani, în special, o dezvoltare imobiliară masivă. Vile noi, parcuri noi, facilități noi, străzi noi. Între ele, str.Gabriel Liiceanu. Cum și de ce?

Pe harta prosperei comune figurează străzi cu numele unor titani ai culturii universale: Rudyard Kipling, Salvador Dali, Antonio Gaudi, Rodin, Cellini, Cervantes, Paganini, Schubert, Hans Christian Andersen, Lucian Blaga, frații Grimm, Mihail Sadoveanu, Luchian, Grigorescu, Petre Țuțea, Emil Cioran și mulți alții. Una dintre cele mai lungi se numește str.Gabriel Liiceanu și se intersectează cu Brîncuși, Dali, Gaudi și Ion Creangă, destul de aproape de parcul Dvorak.
Interesant de remarcat, Liiceanu e singurul nume ”viu” dintre multele prezente pe hartă.
Cine să fi făcut lobby pentru el?

 

Victor Malac, actualul primar al comunei locuite de români, maghiari și germani, nu știe cine a decis să boteze o stradă cu numele reputatului filosof, pentru că chiar de el e vorba. ”Știu că înaintea mandatului meu de primar s-au construit niște străzi noi și consiliul local de atunci a hotărît să boteze una dintre ele cu numele domnului Liiceanu, dar nu cunosc motivele. Și nici nu știu ca dînsul să aibă vreo legătură cu localitatea noastră”.

Știe mai multe, însă, fostul primar, timp de cîteva mandate, Silagyi Geza. Acesta spune, pentru Inpolitics, că povestea s-a petrecut prin 2005, cînd s-a luat decizia botezării mai multor străzi nou construite.
”Am avut și niște probleme, atunci, pentru că unele străzi le-am botezat cu nume de metropole străine, Oslo, Sankt Petersburg, Berlin, Haga, Brasilia, Toledo, Bruxelles, Budapesta etc și cineva a sunat să protesteze că numai București nu figura, așa că am luat măsuri și am băgat și Bucureștiul. Pe de altă parte, s-a decis ca unui număr important de străzi să le dăm nume de oameni de cultură de mare calibru, ceea ce am și făcut. Nu mai știu exact cine a venit în consiliu cu propunerea domnului Liiceanu, dînsul nu are nicio legătură cu localitatea noastră și, într-adevăr, nu se prea obișnuiește să dai unor străzi nume de persoane aflate în viață. Parcă îmi amintesc, totuși, că arhitectul de atunci al comunei a avut ideea. Cred că s-a întîmplat așa pentru că în 2005 dl.Liiceanu era foarte în vogă, se vorbea peste tot despre dumnealui”.
Într-adevăr, în 2005, Liiceanu era în vogă: președintele Traian Băsescu îl desemna în conducerea Institutului Cultural Român, ministrul Culturii, Mona Muscă, îl băga în jurizarea programului „Sibiu – Capitala Culturala Europeana 2007” etc.

Întrebat dacă reputatul filosof a fost încîntat de faptul că are o stradă cu numele lui, ori dacă a participat la inaugurare, fostul primar răspunde, sec: ”Nu. Nu l-a contactat nimeni atunci. De altfel, aș paria că, pînă azi, habar n-are de strada aceea”. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

13 Comentarii

 1. nu avem scoli si autostrazi pentru ca guvernele dragnea au alocat sume infime. de, trebuie finantate pensiile speciale, nu mai sunt bani si pentru autostrazi!

 2. De la eroii bolsevici Vasile Roaita si Olga Bancic la eroul Gabriel Liiceanu n-a fost decat un pas.

 3. Prostia ca incremenire in proiect! Ca sa il citez pe tizul strazii din comuna citata! @asd e pt tine!

 4. D-nul Liiceanu si-a descris singur , cu mare acuratete, propria boala, intr-o serata la Elvira.. Spunea ca este general uman ca fiecare sa se preocupe doar de propria suferinta si sa fie opac la suferinta altuia. A descris amanuntit modul in care demnitatea i-a fost incalcata de fosta Securitate, dar este incapabil sa intelega ca si actuala Securitate incalca drepturile omului. Deci, iertati-l, e un biet om, incapabil de empatie si cu fata intoarsa exclusiv catre trecut…

 5. “Reputat”. Ce naiba a scris?
  Schimbați repede numele: Humanitas.
  Cinstiții ăștia sunt la fel de ciorditori ca și necinstiți ceilalți

 6. Sie eu ma intreb de ce-l numiti pe libidinosul asta „reputat filosof”?!

 7. Gabush, asa ii spuneau cindva prietenii, cind mai avea citiva prieteni in afara de tovarasul sau Andrei Plesu, personaj foarte controversat si el, si-a dorit de mic sa aiba si el o strada cu numele lui de tip ambitios pina la boala. Cind si cum a fost recrutat Gabriel ? Vom afla intr-o zi. Toate se afla pina la urma. Inaintea englezilor si nemtilor a fost recrutat(si Plesu ?) de rusi ? Batrinii securisti, ei insisi recrutati de rusi(la fel cum recruteaza americanii azi), nu vor si nu au interesul sa ne spuna…

 8. Mulșumesc frumos pentru preluarea nicii mele exegeze la excepționalul Dvoastră articol…Nici comentsriile nu-s de colea!

  • N-u ierea nievoe să ma-i aduci ci tu jicniri.

 9. Nu Liiceanu e problema. Articolul foloseste o tehnica de manipulare incorecta. Se foloseste de un
  nefericit neica-nimeni, pe nume Silagy Geza pentru ca sa atace o tinta vulnerabila a adversarilor, in persoana „pretiosului” Gabriel Liiceanu, un identic zero, de altminteri, dupa cum corect remarca mai toti comentatorii de mai jos.
  Revenind la Geza, primatul respectiv e doar unul dintre prostovanii care s-au crezut buricul Pamantului si care, in aceasta baza, s-au apucat ei sa boteze el toate strazile din sat, dupa mintea lor fie putina, fie lipsa de tot. Niste saracii care se joaca de-a Dumnezeu cu restul prostilor. La fel si la mai mare, cine credeti ca ii mai voteaza pe alde Dancila, Dragnea si Larguta? Or sa se voteze intre ei ca maimutele care se pupa in cur intre ele. Sa fie multe, sa fie putine?

  Numai ca data asta, navalim si noi la vot. Dupa cum bine a remarcat un roman plecat din tara de saracie, le vom stampila buletinele cu PUIE MSD!

  • Dpdv electoral e prea puțin important ce a spus vreun sărăcan SPP ajuns samsar căcănar, cu limbaj de birjar. La vot e cu milioane. Pentru alinierea planetelor trebuie să controlați multe instituții în același timp.
   Altfel e cu 10 mii și rimează doar cu muie SRI.

   • La jandarmerie sunteti toti de vita nobila, este? Niste domni, plini de character si maniere. Nu ca prostovanii de la SRI, SPP sau SIE.
    Mai putin de doua luni pana la alegeri! Abia astept sa-l vedem de daddy explicand el ca de vina sunt UE, US si sassu, normal. Bah da’ prosti mai sunteti de felul vostru

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998