CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9672 RON DOWN | 1 USD = 4.5844 RON DOWN | 1 GBP = 5.7927 RON UP

Nastase arunca bomba: ”Se pregateste USL sa piarda alegerile parlamentare?”

0 comentarii / 1645 vizualizări / 4 octombrie 2012

Într-o postare pe blogul propriu, de după gratiile unde a fost băgat acum cîteva luni, fostul lider pesedist Adrian Năstase aruncă azi o veritabilă bombă, sugerînd, sub forma unei analize a evenimentelor la zi, că USL ar putea pierde alegerile.

”După alegerile parlamentare din 2008, Mircea Geoană, deşi „bătuse palma”, cu o seară înainte, cu Călin Popescu Tăriceanu a luat decizia de a forma guvernul cu PDL, sub comanda lui Băsescu şi a lui Boc, obţinând, e adevărat, pentru el, preşedinţia Senatului. Înainte de alegerile prezidenţiale din 2009, Geoană a decis – la fel de ne-inspirat dar pentru a-şi mări şansele de candidat – ieşirea de la guvernare. „Ocazia” a oferit-o disputa pe postul de la interne în condiţiile în care miza pentru Băsescu a constituit-o acest post, deţinut de Dan Nica, în locul căruia a fost pus, în final, Vasile Blaga.

În perspectiva alegerilor din decembrie, miza s-a deplasat spre zona parchetelor. Chiar dacă Daniel Morar a avut până acum 4 mandate (din care două constituţionale), el a fost mutat, să conducă „interimar”, (adică până la alegeri), Parchetul General, iar adjuncţii săi au fost lăsaţi să conducă, în acelaşi interval, DNA-ul, în timp ce CSM-ul va trage de timp cu avizele pentru propunerile ce vor fi făcute de ministrul justiţiei.

În felul acesta, se va împlini „proorocirea” făcută de cei doi miniştri „independenţi” ai justiţiei – Cătălin Predoiu şi Monica Macovei, în sensul că desemnarea noilor procurori şefi se va face în ianuarie 2013, probabil după ce Băsescu îşi va fi făcut, din nou, numărul cu desemnarea primului ministru.

Nu am nimic cu dna Kovesi (poate doar reproşuri legate de unele declaraţii „neinspirate” – spre exemplu poate că nu a aflat până acum că nu am fost condamnat în calitate de fost prim-ministru, sau fost preşedinte AGVPS, ci, în calitate de preşedinte de partid) dar mi se pare ciudat ca „sancţiunea” pentru actul de sfidare făcut la adresa guvernului prin desemnarea lui Morar la conducerea Parchetului Genereal, desemnare realizată în paralel cu procedura angajată de ministrul justiţiei, să fie trimiterea sa la Bruxelles pentru a se ocupa, din partea română, de MCV, în timp ce, neoficial, se va ocupa Monica Macovei.

În felul acesta, unele mici câştiguri tactice obţinute prin această detaşare, vor putea fi anihilate de pierderile pe termen mai lung.

Şi câteva întrebări naive: în ţara asta chiar nu mai există alţi doi procurori care să fie desemnaţi, într-un mod serios şi responsabil la conducerea parchetelor – poate chiar dintre cei peste 1500 de procurori numiţi, prin decret, de către Băsescu în ultimii 8 ani?

De asemenea, cei de la Bruxelles nu pot să-şi mai facă şi alţi prieteni – procurori în România, ca să evităm tot circul asta cu „rotirile” celor doi?

În fine, în condiţiile acestor maşinaţiuni, asemănătoare operaţiunii de introducere a cvorumului la referendum, USL-ul nu are nici o reacţie?

Vreau să le reamintesc – în principal – colegilor mei- un lucru important – nici americanii şi nici occidentalii nu discută cu cei care pierd ci cu cei care câştigă. Pot să dau multe exemple…” conchide fostul premier. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998