CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Nastase da PSD solutia crizei: suspendarea lui Iohannis la pachet cu demiterea lui Citu

5 comentarii / 3793 vizualizări / 30 septembrie 2021

Fostul lider social-democrat Adrian Năstase avansează celor din PSD un scenariu exploziv de rezolvare a actualei crize politice, printr-o acțiune amplă, de suspendare a președintelui, concomitent cu dărîmarea guvernului și înlocuirea președintelui Senatului. Fără o asemenea manevră, avertizează el într-un interviu acordat Canal 33, se va rămîne, pe mai departe, în situația în care Klaus Iohannis va face ceea ce vrea, în disprețul Constituției.

”În momentul de față avem o semi-dictatură la Cotroceni, cu un argat la palatul Victoria. În felul ăsta nu se mai poate continua” a spus fostul premier.

Și a livrat o soluție de forță:

”Ce ar putea să facă PSD (un scenariu pe care, probabil, nu îl va accepta): problema esențială e că, în mod evident, după ce dărîmi guvernul Cîțu, Iohannis vine și-l propune premier pe Ghinea, ori pe nu știu ce prieten al lui de la Sibiu și pe urmă, de teamă ca guvernul să pice și parlamentul să fie dizolvat, oamenii să accepte un astfel de guvern. Ăsta e un fel de șantaj implicit pe care îl cunoaștem din perioada Băsescu.
Și atunci, soluția ar fi ca, simultan oarecum cu dărîmarea guvernului Cîțu, să se depună și o acțiune de suspendare a președintelui, să fie făcută o schimbare la nivelul conducerii Senatului și noul președinte al Senatului să fie cel care face propunerea pentru un nou guvern. Nu trebuie neapărat să se ajungă la un referendum de demitere a președintelui, dar, o lună de zile, pe perioada suspendării, se pot face aceste demersuri. Un scenariu care ar putea să miște lucrurile, pentru că altfel vom rămîne în situația asta în care Iohannis își bate joc și de parlament și de Constituție. Vor fi 20 de ani în care doi președinți și-au bătut joc de Constituție”, a spus Năstase.

El a mai explicat că ”Problema guvernării nu poate fi rezolvată atît timp cît Iohannis e la butoane, la Cotroceni, și atunci trebuie găsită (soluția n.n.) în acest interval de o lună, înainte de un eventual referendum, care nu trebuie neapărat să mai fie făcut, dar în intervalul acela de o lună, președintele Senatului, care sper să fie un om serios, să facă o nominalizare de prim-ministru și să se formeze un guvern, nu spun de uniune națională, ci de largă concentrare națională, cum se spunea la un moment dat după război. Eu nu am încredere în guverne de tehnocrați, ele niciodată nu au dat rezultate, politica trebuie asumată, și nici în variantele în care am o parte din guvern politică și o parte tehnocrată, cum a încercat Dragnea cu Justiția” a conchis Năstase.

Scenariul lui Năstase, trebuie spus, se bazează pe o strategie mai veche a PSD, dezbătută intern în două rînduri de-a lungul ultimilor ani, dar rămasă neaplicată. Conform acesteia, în cazul în care președintele refuză, spre exemplu, să desemneze un premier, parlamentul poate vota o hotărîre de suspendare din funcție, care să fie revocată ulterior, după ce înlocuitorul președintelui ar face respectiva desemnare, astfel încît să nu mai fie nevoie de referendumul de demitere pe motiv că criza a fost rezolvată. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

5 Comentarii

  1. Alt tradator belit care se da mare in scenarii, dupa ce a dat cu mucii in fasole cit a fost la putere.

  2. E o idee bună, dar eu cred că e prea devreme. Populația trebuie să se convingă singură că Iohannis merită suspendarea și că guvernele PNL USR nu funcționează .

  3. Nu va face ciolacu asa ceva; ii tremura nadragii pe el. El face ce are voie sa faca, ceea ce ii spun serviciile sa faca.

  4. Dacă-l împușcă și pe Năstase 7 Case Mătușa Tamara, eu votez pentru!

  5. Oricum Iohannis si Catu cu toata sleahta serviciilot pline de burduhanosi betivi si combinagii produc numai haos si distrug tara. Daca tot e bal, dati dracu afara nu doar pe astia doi ci si pe RAED ARAFAT, javra penala ucigasa de romani, blasfemiatorul crestinilor si prigonitorul romanilor! AFARA DIN TARA JAVRA ORDINARA! NEMERNIC CARE LATRA SI FURA..
    SI IMBECILII DE PROCURORI BEAU, CURVESC SI LENEVESC PE SALARII ASTRONOMICE…TICALOSI NENOROCITI UNDE DRACU VA VETI DUCE CAND PUNETI TARA PE BUTUCI CU ASTIA, CA IN STTAINATATE NU SUNTETI BUNI NICI DE ARGATI LA PORCI?! STATI CU MAINILE IN SAN SI VA UITATI CUM POLITICIENII DISTRUG TARA…CU VOI IMPREUNA, CACI SUNTETI COMPLICI LA TOATE…CODRUT OLARU ESTE MAXIMA VOASTRA EXPRESIE…PLAGIATOR SI NIMIC DE CAPUL LUI…

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998