CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Nastase, despre problema ucraineana: ”Cand elefantii se bat sau fac dragoste, iarba este cea care sufera”

7 comentarii / 2859 vizualizări / 13 februarie 2022

”Ce afirma, in esenta, „Doctrina Putin”, in zilele noastre? Dupa ce s-a extins in fostul „lagar socialist”, Occidentul sa nu se amestece in „afacerile interne” ale tarilor din fosta Uniune Sovietica. Dincolo de frustrarile legate de umilintele de la inceputul anilor ’90, atitudinea Rusiei este insa contestata de statele suverane aparute din destramarea URSS, care doresc sa-si aleaga singure regimul politic si aliantele. Teoretic, asta dorea si Cuba, la inceputul anilor ’60 si era sa porneasca, din acest motiv, un razboi nuclear” scrie fostul premier Adrian Năstase, pe blogul propriu.

”Pe de alta parte, amplasarea de baze militare si de armament greu in apropierea granitelor Rusiei genereaza si ar genera probleme pentru securitatea Rusiei, obsedata de diverse „cordoane sanitare” (Doctrina Truman, etc).

Evident ca nu ne place teoria sferelor de influenta. Totusi, ele au existat si exista din punct de vedere politic, economic, cultural si militar. Chiar si in cazul Romaniei. Sigur, suveranitatea unui stat este incompatibila, teoretic, cu sferele de influenta. dar trebuie sa acceptam ca, in conditiile militare de astazi, securitatea unui stat este legata de securitatea vecinilor sai si de securitatea internationala. In plus, „perceptia pericolului” poate determina reactii irationale.

Dilema suveranitatea unuia vs securitatea vecinului este greu de rezolvat, asa cum in cazul fluviilor de granita „succesive”, statul din amonte nu trebuie sa foloseasca in totalitate apa, in detrimentul statului din aval.

In aceasta ecuatie, ca si in altele din istorie, un rol determinant pentru rezolvarea conflictelor il are calitatea liderilor. De o parte si de alta. Si, va reamintesc, atunci cand elefantii se bat sau fac dragoste, iarba este cea care sufera” mai atrage atenția Năstase. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

7 Comentarii

 1. Ma asteptam la o analiza mai obiectiva. Am observat de ceva timp ca d-nul A. Năstase a inceput iar cochetăria cu ”doctrina americană”, uitând ca aceasta l-a trimis la pușcărie. ”Doctrina Putin” ii cam displace, desi este una prin care Rusia nu a fost aservita si nu si-a vandut bogătiile, astfel cum a procedat RO la chemarea ”doctrinei americane” si UE.
  Dup ce ne-am vandut bogatiile, nu ne-am imbogațit, ba din contra, am sărăcit si sărăcim accelerat. Ne-am si indatorat peste măsură. Ne inarmăm excesiv (dar cu vechituri !) alocand sume enorme din PIB, in numele unei prosteli gen ”doctrina Putin” . Nu am vazut in tara mea aceasta doctrina deloc de vreo 30 ani incoace, nici in justitie, nu ne-a luat nici bani pe autostrazi fictive, ba pot sa spun ca nici inainte de 1989 nu am vazut vreo armata ruseasca pe-aici. In schimb, am vazut atitudinea lui Ceausescu in 1968. Un cizmar cu 4 clase care a stiut sa faca RO demna si bogata. Ceea ce vad azi, este o invazie internationala impotriva Rusiei. ”Doctrina Putin” impotriva ”doctrinei Biden”, pornita din tara mea, ca sa satisfaca exclusiv interesele americane. Dupa ce SUA si NATO s-au concentrat cu totul in RO, incat nu mai avem loc de ei, Putin nu avea voie sa se intrebe ce caută ăștia aici si sa isi aduca si el armata la propria granita, ca sa nu fie luat prin surprindere de vreun atac american, fiind clar ca asta se urmăreste. Sa dam timpul inapoi si sa vedem care este momentul in care fortele armate ruse s-au concentrat ca sa isi apere granitele. S-a pornit iar in functiune, pe bani grei, propaganda americana, cu minciuni si stiri false alarmiste, desi provocatorii, scenaristii si executantii sunt americanii si asa-zisii ”aliati” reprezentati de niste servili conducatori de tara, la fel ca la noi, si care spera iar ca se vor imbogati de pe urma razboiului. Insa RO va avea de suferit si nimic de castigat.

 2. ‘…. atunci cand elefantii se bat sau fac dragoste, iarba este cea care sufera”….
  PASTISA, d-le NAstase!
  ‘La umbra marilor copaci nu crește nimic’- C.Brancusi
  Nu mai furati, fie si cu talent, de la altii!

 3. ”doctrina americană” se numeste „pragmatism”
  -intai phootzi vrabia din mana apoi ciora de pe gard.

 4. Nimic interesant….
  Asta știm și noi ăștia mici că dacă doi băiețiari se iau la bătaie e bine sa te ferești din calea lor…
  Până la urmă se vor înțelege pe spinarea noastră…
  Chestie veche …

 5. DN>ION ai mare dreptate chiar te felicit nu mai e nimic de spus

 6. pt. floris ce are sula cu pre fectura

 7. Ion este un troll rus, platit la kilogram de comentarii. Platforma asta atrage genul asta, plus zevzeci. Ion, ia mergi pe Sputnik, băiețaș, și lasă cu românii ok? Vezi că petrolul nu tine de foame. Nici zăngănitul unor fiare prin coclauri. Când o să aibă Rusia silicon Valley, wall street, Hollywood, mai vorbim. Până atunci vodca și supt la chinezi. Hai pa.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998