Năstase, la televiziunea chineză: Marile puteri manipulează media împotriva Chinei
17 comentarii / 4636 vizualizări / 23 iulie 2022
La aproape două decenii de la o vizită istorică în China, fostul premier Adrian Năstase e intervievat de televiziunea chineză CGTN, prilej pentru a lansa mesaje interesante. Precum acela că marea Chină va avea un cuvînt tot mai greu de spus în politica mondială, mai ales după congresul de anul acesta, ori că marile puteri manipulează presa și rețelele sociale în dauna imaginii țării de la răsărit.
În luna mai a anului 2003, premierul Adrian Năstase a făcut o vizită oficială în China, considerată istorică pentru că ea s-a produs în condiții ieșite din comun. China era pusă la index pe plan mondial din cauza epidemiei de pneumonie atipică(SARS) și ocolită de toți precum un focar de ciumă. Întrebat de ce a decis să viziteze China într-un astfel de moment, Năstase arăta la acea vreme că este necesar ca România să îşi diversifice acţiunile de politică externă.
„Adeseori, noi am dorit să mergem în anumite zone, dar nu am fost invitaţi. Este un moment dificil, dar vizita ne-a permis să deschidem o linie de comunicare cu noua conducere politică a Chinei”, a spus el.
După revenirea în țară, Năstase a anunțat, într-o întîlnire cu diplomați români, că politica externă a României va intra într-o nouă fază de reconsiderare, după ce pînă atunci fusese aproape strict continentală şi transatlantică, adică UE și SUA.
El mai spunea că vizita a avut dublu scop, dezvoltarea puternică a unor relații comerciale și asigurarea de sprijin reciproc în chestiuni de politică internațională, precum sprijinul Chinei pentru candidatura României la statutul de membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU, începînd cu 2004.
E de la sine înțeles că vizita de atunci a fost exploatată politico-electoral de către adversari și a jucat, poate, un rol important în înfrîngerea din 2004, la președinție.
Două decenii mai tîrziu, unul dintre canalele televiziunii publice de la Beijing, CGTN, i-a luat un interviu fostului premier, pornind tocmai de la vizita din 2003, care ajutase imaginea Chinei într-un moment dificil, jurnalista chineză amintind că un prieten la nevoie e un prieten adevărat.
”A fost la un moment dat, dacă încerc să îmi amintesc exact momentul, a fost după schimbarea conducerii politice în China. Și a fost, într-un fel, un test dacă noua conducere ar putea rezista din punct de vedere economic și politic unui fel de embargo. Pentru că în acel moment, din cauza SARS, China era supusă unei presiuni uriașe. Știam că ar fi fost un moment foarte important pentru noua conducere chineză. Și de aceea am decis să încalc embargoul” a amintit Năstase.
”Acum, China are un rol important, nu doar ca membru al Consiliului de Securitate, ci ca o adevărată mare putere. Am văzut un document foarte interesant care a fost produs de Ministerul de Externe al Chinei. Un document realist și consistent despre unele dintre acuzațiile aduse de Statele Unite situației din China. Și ideea – după părerea mea corectă -, este că fiecare țară trebuie percepută prin propria ei istorie, propriile valori, propriile probleme, propriul teritoriu, propria populație, probleme de diverse feluri. Nu poți să-ți impui din exterior propriile tale valori unei alte țări. Și cred că a fost un document interesant” a punctat fostul premier.
”China se schimbă foarte mult și are un cuvânt important de spus în lumea de astăzi. Am vizitat și Shanghai de mai multe ori. Este o schimbare uriașă față de cum era cînd am vizitat înainte orașul, și Beijingul, așa că, cred eu, tot mai mulți oameni văd, înțeleg schimbările, standardele de viață, politica conducerii. Ei își vor schimba percepția care a fost introdusă printr-un fel de manipulare desigur, mulțumită marilor trusturi internaționale de presă și a influenței marilor puteri în media și în social media. Deci, cred că este important să fie corectată această percepție cu cît mai multe informații despre China. Știu că Congresul Partidului Comunist (din toamna acestui an n.n.) este o ocazie excelentă pentru o analiză aprofundată a politicilor interne, dar și a celor internaționale. Sunt sigur că vor apărea o mulțime de idei noi și se vor lua măsuri noi în vederea pregătirii pentru 2050 ca țintă” a mai spus Năstase. (B.T.I.)
Adrian Nastase, ginerele tovarasului Angelo Miculescu, inalt tovaras sovietic(cautati!), e totusi apreciat in China ? Ciudat !
La ce pregătire și nu mă mir la aprecierile tale.L-am cunoscut pe Miculescu chiar la Beijing și atunci făceam afaceri de miliarde cu China,nu că acum.Romanii munceau ,prospectau ,am contribuit și noi la startul evoluției lor extraordinare .Din cauza unor neisprăviți că tine ,in loc sa profitam de prietenia noastră l-am pus pe Petrov președinte.Taci mai bine decât să vorbești despre ce nu știi!
… Poate singura noastră speranță de a mai găsi pe cineva dintre „cei mari”, pentru care să mai însemnăm și noi ceva.
Cu „Rușii”, nu ne-am plăcut: „neciolpiții”, nu puteau înțelege „finețurile traiului Capitalist”, în care nu vedeau decât „luxul nesimțit al exploatatorilor” în dauna „poporului muncitor”, care trăia în mizerie și în ignoranță, zbătându-se pentru „o coajă de pâine”. Și atunci, „în mojicia lor”, ne-au pus pe toți la muncă, fără nici o deosebire, crezând că visul nostru e să avem o țară…
S-au înșelat. Noi vream să trăim „în libertate”, adică, așa după cum îl taie capul pe fiecare.
Cu „Americanii” și cu „Occidentalii”, mai rău: am ajuns în colaps total și, recunoaștem sau nu, cu toții „se pișă pe noi”, aproape fără nicio „perdea”.
Dar ce-i drept, e drept : ăștia, nu ne pun la muncă, ci ne lasă să ne destrăbălăm cum vrem; ba ne și încurajează spre toate viciile posibile. Iar asta ne place „la nebunie”…
Dar uite că treaba „se-mpute” rău, și n-ar fi exclus ca tot vreun „23 August” să ne fie scăparea.
Da, dar cu cine? N-au mai rămas decăt Chinezii, poate lor să li se facă milă de noi și…
Deși, aproape sigur, nici ei nu ne vor fi pe plac: nici ei nu prea agrează „libertinismul”; și apoi, dacă chiar iau lucrurile în serios, și ne pun la muncă, așa, „Chinezește”?…
sclavete, perpetuarea acestui sistem securistoid, corupt si infect de SLUGARNICIE ba la Moscova, ba la Washington, ba la Berlin, ba la Bruxelles este problema Romaniei.
Exact asa au fost si fascistii lui Carol si Antonescu, legionarii, bolsevicii si comunistii. Toti asteptau ba dupa Germania, SUA, URSS, apoi iarasi SUA, Germania.
Cat timp Romania nu are valoare de intrebuintare, nu isi apartine siesi, nu este stapana pe sine insasi va fi mereu RAU.
Modelele de suveranitate si „smecherie” pentru noi trebuie sa fie Grecia, Ungaria, Polonia, Turcia.
Tu si majoritatea cetatenilor romani cu drept de vot aveti toti o mentalitate de sclav pe care o perpetuati „sa fim cu america, sa fim cu germania, sa fim cu franta, sa fim cu ala cu bata mai mare”, exact ca O CURVA CARE ISI CAUTA UN PESTE.
CHINA TREBUIE DISTRUSA!
prima data trebuie distrusi piticii de pe singurul neuron din creierul tau,apoi mai vedem
Toţi bolnavii psihici şi toţi diversioniştii postează etalându-şi nimicnicia!
Diversioniştii vor să compromită publicaţia si posteaza cu nick-urile altora!
Ceilalţi se simt bine doar să fie proşti.
deci:
1.partid comunist
2. „1 familie 1 copil” -nu „avort la liber” ci obligatoriu
3.niciun chinez nu te lasa sa crezi in Domnul
CHINA TREBUIE DISTRUSA!
si de pula sa ma iei
pentru gloria hegemonului, sclavete handicapat
Socrul lui Nastase a fost ambasador in China ? Si tovaras KGB?
?????????
acum 2 ani Romania Libera avea pe prima pagina
” Victor Ponta -agent chinez de influenta ”
-ce naste din PCC
se naste si din Nastase!
Un hoţ
Multe pacate va fi avand A N. Totusi, crestini fiind, cunoastem valoarea pocaintei si ispasirii . Si el a experimentat acestea doua, nemijlocit. Nu putem trece cu vederea ca a fost actorul vremurilor evocate in articol. Date fiind acestea, salutam interventia pe care a facut-o in interviul cu CGTN. Avand in vedere ca noi am sprijinit China in momente critice pt. ei si stiind ca ei au aceasta memorie, este foarte bine sa contam pe prietenia lor. Traim vremuri in care avem nevoie de aceasta prietenie.
.
???????????