CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Nastase: ”Marea miza a lui Basescu e modificarea Constitutiei”

0 comentarii / 1711 vizualizări / 28 februarie 2010

Ion Iliescu si Traian Basescu au preluat din comunism modelul de sef de stat, dar, pesedistul nu a pus niciodata accent pe atributele executive ale presedintelui in timp ce fostul sef de vas a depus toate eforturile posibile pentru a centraliza, la un loc, cat mai multa putere, sustine ex-premierul Adrian Nastase, pe blog-ul propriu.

El crede ca miza mult trambitatului nou partid de stanga nu este decat una singura: o majoritate prezidentiala care sa detina “controlul total” asupra trecerii legilor dar si a viitoarelor modificari constitutionale. Verdictul lui Adrian Nastase este prompt: Traian Basescu se vrea “un Putin de Dambovita”. “Traian Basescu se afla in aceeasi situatie ca si Ion Iliescu la inceputul anilor 90: are influenta asupra tuturor centrelor de putere. Exista o singura diferenta, esentiala. Ion Iliescu prelua din comunism acest model centralist si a luptat pentru a limita puterea pe care o detinea (a impus chiar si modelul actual de presedinte, din Constitutie, care este doar unul cu forta simbolica, nu executiva). In acelasi timp, Traian Basescu pare ca actioneaza pentru a centraliza, la loc, cat mai multa putere. Dupa modelul crearii statului roman centralizat (model invatat de copii la scoala, la orele de istorie), Traian Basescu se viseaza un voievod cu puteri tot mai multe. Sau un fel de Putin de Dambovita”, diseaca Nastase gesturile politice ale “domnitorului” Basescu.

“Adevarata miza: modificarea Constitutiei”
Ex-premierul este de parere ca toata stradania basesciana de a creiona o grupare a tradatorilor care pretinde ca va sa fie candva partid ascunde, in spatele unei perdele de fum, intentia de a avea control total asupra modificarilor constitutionale. “Crearea unei majoritati tot mai largi are un scop precis. Acela de a ajunge sa detina control total nu doar asupra majoritatilor necesare trecerii legilor, dar si asupra modificarilor constitutionale. Nici PDL si nici Traian Basescu n-au reusit sa impuna nimic prin dialog sau prin negociere politica. De fapt, nu au dorit. Ei se considera detinatorii adevarului absolut. Nu se obosesc cu democratia prea tare. In 2005, ii pacalisera pe liberali sa ii sustina neconditionat. Nu a tinut mult. In 2009, au reusit sa ne pacaleasca pe noi (o greseala pe care nu voi obosi sa o subliniez permanent). Acum nu mai au pe cine sa pacaleasca. Asa ca isi construiesc majoritati artificiale, nevalidate electoral, pentru a pregati schimbari in Constitutie”, insista liderul PSD.

“Basescu are nevoie de majoritati de 2/3 in fiecare Camera”
De altfel, Adrian Nastase expune si o serie de argumente care sprijina ideea ca independentii fac parte dintr-un plan clocit in laboratoarele Cotrocenilor. “Ce se ascunde in spatele crearii unei astfel de “majoritati” pentru PDL? Crearea unui partid de stanga? E o miza mult prea mica (iar sansa de reusita a reprezentarii sociale de catre fosti generali e la fel de mica). Setea neostoita a celor de la putere ascunde o dorinta mult mai mare, care tinde sa devina inspaimantatoare. “Dati-mi totul” era un slogan simpatic cand presedintele conducea o primarie. Acum, acest mesaj suna cu totul altfel. Pentru care au nevoie de majoritati de 2/3 in fiecare Camera!”, a conchis pesedistul. (Razvan Gheorghe)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998