CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Nastase, mesaj enigmatic despre candidatura lui Melescanu

0 comentarii / 3164 vizualizări / 23 septembrie 2014

Adrian Năstase a participat, în această seară, la un talk-show în direct la TVR, emisiunea ”Vorbește liber”, primul său interviu după eliberarea din închisoare, în cadrul căruia a vorbit, între altele, despre candidatura prezidențială a fostului său camarad Teodor Meleșcanu.

Prilej pentru utilizarea unei formule aparte, neuzuale, care ar putea constitui un soi de mesaj criptat vizavi de motivația fostului director al SIE.

Întrebat, astfel, cum ar comenta lansarea lui Meleșcanu în cursă, Năstase a avut o ezitare vizibilă, părînd că își alege foarte atent cuvintele, după care a spus ”Meleșcanu e un om admirabil…Un om al tuturor anotimpurilor. Important va fi să înțelegem cine sunt cei care îl sprijină, mie nu mi-e foarte clar. Nu comentez foarte mult, aștept să înțeleg de ce candidează!”.

Sunt două variante posibile, în opinia noastră, de explicare a neobișnuitei formule ”un om al tuturor anotimpurilor”.

Pe de-o parte, e posibil ca Năstase să se fi referit, metaforic, strict la faptul că Meleșcanu a trecut, în carieră, de la stînga la centru-stînga, apoi la dreapta, pentru a candida, acum, din nou cu sprijinul unui partid de stînga, dar și cu alura unui independent.

Pe de altă parte, însă, Năstase, un cinefil înrăit și un mare iubitor de literatură și istorie, e posibil să fi făcut trimitere subtilă la piesa de teatru ”Un om al tuturor anotimpurilor” de Robert Bolt, a cărei ecranizare a luat șase Oscaruri în 1967, inclusiv pentru cel mai bun film.

Eroul principal este personajul istoric Sir Thomas More, care a cîștigat, prin devotamentul nețărmurit, prețuirea și încrederea legendarului suveran englez Henric al Vlll-lea pînă la desemnarea sa drept cancelar,
Ulterior, însă, revolta lui Henric împotriva bisericii catolice, pentru a nu mai depinde de Vatican mai ales în chestiunea divorțurilor sale pe bandă rulantă, l-a făcut pe More să se distanțeze atît de mult de suveran, încît a demisionat din slujba lui, iar ulterior a ajuns chiar să fie acuzat de trădare și executat de acesta.

Dacă punem Meleșcanu în loc de More, Băsescu în loc de Henric al Vlll-lea și serviciile în locul Vaticanului, avem, oare, în viziunea lui Năstase, o candidatură – oarecum neașteptată – pornind de la o posibilă ruptura severă între fostul șef al SIE și cel care l-a numit în funcție, acum doi ani? Să fie, oare, scandalul candidatului acoperit, cu adevărat, semnul unor divergențe majore între Traian Băsescu și serviciile secrete alături de care a coabitat atît de bine în ultimii 10 ani?
Nu ne rămîne decît să așteptăm derularea evenimentelor, pe mai departe. (B.T.Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998