CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Nastase, observatie-cheie: Executii cu drone in locul aducerii in fata Justitiei?

2 comentarii / 3257 vizualizări / 31 august 2021

Fostul premier Adrian Năstase, expert în Drept internațional, face o observație tulburătoare în cazul evenimentelor din Afganistanul ultimelor zile: în locul prinderii și judecării teroriștilor s-a ajuns la executarea lor cu dronele?

”După al doilea Razboi mondial, pedepsirea celor vinovati de incălcarea principiilor si a normelor (genocid sau crime impotriva umanitătii) s-a realizat prin aducerea lor in fata unui tribunal (Nurnberg, Tokyo, etc). Din acest motiv, au fost create si Tribunalul penal international sau diverse tribunale regionale” scrie Năstase pe siteul propriu.

”Războiul din Afganistan s-a incheiat prin Acordul de la Doha. Atentatul monstruos, de zilele trecute, in care au murit peste 100 de persoane, inclusiv 13 militari americani, l-a determinat pe presedintele Biden să anunte că SUA se vor răzbuna, ceea ce a si făcut, omorand cu o dronă doi lideri ai ISIS-K.
Intrebarea pe care mi-o pun este dacă teoria statului de drept care cere ca cei vinovati să fie adusi in fata unui tribunal pentru a fi pedepsiti, nu este valabilă si in plan international?! Dacă nu este, atunci si alte tări ar putea prelua acest model pentru a pune in aplicare „justitia naturală”. Asa cum modelul „autodeterminării” Kosovo a fost preluat si de altii…
De vreo cincizeci de ani, mă ocup de analiza dreptului international. Din păcate, in ultima vreme, constat că nu au mai fost adoptate mari conventii multilaterale, iar dreptul international nu mai este invocat decât foarte rar in discursurile liderilor mondiali.
Pentru a-l invoca pe Titulescu, „forta dreptului” lasă (din nou) locul „dreptului fortei” conchide fostul premier. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Cat timp SUA e condusa de indivizi primitivi insetati de putere si sange nici un razboi nu va inceta.Orice acird in Afganistabul stapan al heroinei nu inseamna pace si dreptul la viata a celor implicati. Nimeni nu scrie, nimeni nu vorbeste despre victimele din Afganistan sub ocupatie americana. Peste 2.300 de soldați americani au fost uciși în Afganistan din 2001 și pînă acum.Moartea lor este crima impotriva umanitatii.
    Secretarul general al NATO, (organizatie criminala impotriva umanitatii)Jens Stoltenberg, a salutat astăzi începerea convorbirilor inter-afgane de la Doha ca pe o „oportunitate istorică”. NATO este alături de Afganistan pentru menținerea progreselor realizate( cqare progrese, se vide mai multa heroina!) și pentru a face în așa fel încât țara să nu mai devină niciodată un refugiu pentru teroriști”, a scris Stoltenberg pe contul său de Twitter.Astazi avem ,iarasi dovada ca semnul egal intre SUA si URSS este corect. Afganistan ,ori Romania sunt doua tari unde terorismul ionternational distruge natii.

  2. Adi Nastase are dreptate, dar omite un lucru important: acesta este modul de lucru al Mossad-ului fata de care nu a protestat niciodata nimeni.
    Cel mai elocvent caz a fost atacul terorist de la JO de la Munchen, din 1972 care a revoltat intreaga planeta – singurul caz de incalcare a unui principiu nescris vechi de 2.700 de ani: pe timpul jocurilor olimpice, armele. stau in teaca. Fara sa astepte ca justitia sa actioneze, Golda Meir a trimis echipele Mossad sa ucida membrii organizatiei Septembrie Negru. Au fost ucisi pe trei continente, de-a valma, vinovati si nevinovati. Crima dubla de la Lillehamer (Norvegia) a fost din cite stiu singurul caz in care agenti Mossad au fost arestati si condamnati pentru omor.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998