CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9707 RON DOWN | 1 USD = 4.6638 RON DOWN | 1 GBP = 5.7329 RON DOWN

Năstase: Renunțarea României la dreptul de veto va ajuta marile puteri europene să impună decizii

7 comentarii / 2912 vizualizări / 30 mai 2023

Fostul premier și ministru de Externe, Adrian Năstase, critică alinierea României la grupul de state europene care vor înlocuirea votului unanim în anumite problematici cu majoritatea calificată, spunînd, la emisiunea lui Marius Tucă de la Gîndul.ro, că acest mecanism va lipsi statele mici de putere și va avantaja marile puteri.

”UE vrem să meargă înapoi în secolul 19, facem din nou un triunghi sau o anumită formulă de putere centrală, modificînd mecanismul de vot sau păstrăm dreptul de veto al fiecărui membru? Ce fel de configurație vrem să aibă UE? Vrem să dăm din nou Germaniei, Austro-Ungariei, Italiei șamd dreptul de a decide, cum era în secolul 19? Eu cred că ideea de a renunța la dreptul de veto și alăturarea României la grupul de nouă state care sugerează acest lucru ar fi o mare greșeală. Sigur, se vorbește de povestea cu (ratarea) Schengen…Nu, probabil că ar fi apărut un alt mecanism care ne bloca. Practic, fără drept de veto, noi vom ajunge în situația în care cînd vom avea anumite interese, nu ne vom mai putea opune. Să nu ne facem iluzii că acest nou mecanism ne va ajuta pe noi, Nu, va ajuta marile puteri europene să impună anumite decizii. Noi, deocamdată, deranjăm prin acest drept de veto, pe care, e adevărat, nu l-am folosit prea des” a spus Năstase. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

7 Comentarii

 1. O sa fie interesant când Romania va contribui cu 3% din PIB pentru apărarea colectiva in NATO si cu alte 2-3 procente la armata europeana, aia înzestrată cu echipamentele produse de industria de apărare din Germania și Franța. Sa vezi atunci bani pentru profesori!!!

  • Dascalimea si o data cu ea toata tara va avea ce merita dupa ce, intr-un fel sau altul, a sustinut PSD-ul FSN-ist, urmas biologic si spiritual al PCR-ului. Nu ca PNL-u actual ar fi altceva….

 2. Uniunea Europeană a Statelor Sovietice pe care vor să o creeze forțat cu ajutorul politicienilor trădători de țară aflați în fiecare stat nu e decât o formă modernă de feudalism târziu unde cei numiți la conducerea ei (gen Ursula a Uniunii) de către SUA vor lua măsuri doar în interesul economic-geostrategic american. Uniunea trebuie să ramână o adunare a statelor SUVERANE europene.

 3. Ce sa faca aceasta colonie cu dreptul de veto? L-a folosit vreodata? Ea nu stie decat sa spuna, de sub masa, ce-i dicteaza stapanii. Pana la urma racilele nu se vindeca niciodata. Toate statele importante din mUE sunt foste imperii: Germania, Franta, Austria, Italia, Spania. Nu pot renunta la statutul de stapani de sclavi. Unii mai mult, altii mai putin

 4. Prin Roexit. „Ha. Ha. Ha.” – KWJ

  Noi avem interesele noastre, tabara din care facem parte se prabuseste (scuze, asta e realitatea), e timpul sa schimbam taberele, pe model romanesc.
  Centrul de greutate al economiei globale se afla in Asia si va fi in Asia pentru tot restul secolului. Europa nu mai este centru economic global.
  Aliantele si paducheala strategica pe foame si pe saracie nu merg, noi pe burta goala si occidentalii cu burta plina, obezi grad III si diabetici.

  • Corect dar in ce tabara sugerezi sa intram ?

 5. Domnul Nastase stie mai bine decat oricine ca inependenta Romaniei a fost cedata de mult, cedarea Petrom nefiind decat o etapa mai scandaloasa. Iar dansul a fost co-autor (daca nu si beneficiar) al cedarilor din trecut. Asa ca Iohannis si Aurescu nu fac decat sa se inscrie pe o linie care, in ultimii 50 de ani nu a fost intrerupta decat de Ceausescu. Care a avut soarta pe care o stim. Probabil tocmai de aceea….

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998