CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Năstase: Scandalul Qatar servește SUA și rușilor, U.E. se va dezmembra

3 comentarii / 3027 vizualizări / 20 decembrie 2022

Fostul premier și ministru de externe Adrian Năstase spune de-a dreptul ceea ce alții nu îndrăznesc nici să gîndească, anume că marea problemă a Europei în prezent e controlul american tot mai autoritar și profețește, într-un interviu pentru Marius Tucă, faptul că UE se va destrăma în viiitor.

Întrebat cum comentează scandalul șpăgilor qatareze care zguduie UE, Năstase a răspuns:

”Cred că în curînd vom avea un ledership american, corect, adevărat, pentru că povestea asta cu aruncarea în aer a UE prin scandalul cu Qatarul în mod evident este o operațiune care nu știu dacă a fost gîndită de către americani, dar în orice caz le profită lor, practic și rușilor. UE se dezmembrează, ea scîrțîie deja din ce în ce mai tare și ăsta este un lucru foarte rău. Noi am contat pe o UE care să dureze sine die, dar am văzut că Marea Britanie a ieșit, sunt alte țări care își pun problema dacă să mai continue, au niște avantaje economice și încă sunt legate de Bruxelles, dar apar probleme tot mai mari. Sigur că UE și-ar dori acum să-și lărgească cumva piața de desfacere cu țările din Balcanii de Vest, dar în același timp ar importa o mulțime de probleme”.

”Războiul din Ucraina creează o mare vulnerabilitate pentru Europa”

”În mod evident, războiul din Ucraina nu e neapărat un război între Rusia și Ucraina, sigur că e un conflict în principal între ruși și ucraineni, dar, practic, sunt implicate forțe politice și militare mult mai largi. În mod evident țări din cadrul NATO, SUA…Sunt țări care cîștigă, țări care pierd.
Problema mea e dacă americanii sunt conștienți de faptul că acest conflict creează o mare vulnerabilitate pentru Europa, care, practic, în loc să crească din zona de putere regională la capacitatea de acțiune globală, practic, se va restrînge precum pielea de șagrin din romanul lui Balzac.
Lucrul ăsta îl vedem în permanență, această revenire a individualismului de tip suveranist, o spargere a modelului de solidaritate, bătălia pentru supraviețuire. Fiecare vrea să fure puțin din ceea ce încă mai înseamnă resursele din Rusia, apar marii beneficiari, îmbogățiții de după primul război mondial cine au fost? Turcia în mod evident, și americanii. Iar Europa va suferi și vedem foarte bine ce se întîmplă în Germania, în Franța, în țările importante. Sigur, putem să aducem pînă la urmă gaz lichefiat, dar el este de 3-4 ori mai scump decît gazul care venea în felul ăsta. Putem să ne amăgim cum devine România hub energetic, putem să ne bucurăm că s-a semnat o convenție cu Azerbaijan și Georgia pentru un cablu submarin, dar asta va fi peste 6-7 ani, în afară că nu prea înțeleg cum e o mare victorie că va veni energie verde prin conducta asta? Va fi vopsită verde conducta? Că altfel nu știi ce energie vor pune băieții ăia din Azerbaijan. Sunt o mulțime de lucruri aiurea, problema noastră e că în momentul de față mergem pe pilot automat, nu avem curaj în niciun fel să jucăm și e niște coordonate proprii” a conchis fostul premier. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. Sa se destrame, ca exista degeaba, mai ales in ultimul timp. Problema este ca noi, colonia, nu vom putea iesi din cloaca, pentru ca, ce sa vezi, nu indeplinim conditiile…..

  2. Bombonel își dezvăluie niște vise umede. Se destramă UE pentru că a luat o curvă niște sacoșe cu bani. Se destramă o pulă!
    Rusia va profita curând de legarea rublei de aur prin gura lui Pulin, deși se va dovedi că rubla fusese legată doar de o pulă și aia cam ofilită, a lui Victorel Orban. Plata gazulului în ruble susține rubla, dar s-a spart și ultima țeavă.

  3. „elitele vestice”.

    -Noi suntem cu Adevarul
    Domnul este cu noi!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998