CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9773 RON UP | 1 USD = 4.6189 RON UP | 1 GBP = 5.8269 RON UP

Nastase: Ungaria provoaca Romania. Mesajul: Transilvania – provincie ungureasca

3 comentarii / 3037 vizualizări / 21 mai 2022

Fostul premier Adrian Năstase consideră recentele incidente provocate de etnici maghiar dar, mai ales, vizita neuzuală a președintei Ungariei în Transilvania ca fiind provocări la adresa României care reclamă un răspuns neîntîrziat.

”Vizita in Romania a noului presedinte al Ungariei – Katalin Novak nu a fost o vizita oficiala, nu a fost nici o vizita turistica ( nu a mers pe litoralul romanesc) ci a fost o vizita politica de provocare. Vizita a fost organizata in contextul premierii celor doi secui condamnati pentru terorism, al tensiunilor legate de de intonarea imnului secuiesc la doua manifestari sportive si al declaratiilor ambigue ale ministrilor UDMR in legatura cu aceste actiuni” scrie Năstase pe blogul propriu.

”Aceasta prima vizita in strainatate a presedintei Ungariei a sfidat toate regulile de protocol, de curtoazie, de buna vecinatate si de eleganta. Era normal ca vizita sa inceapa la Bucuresti, la Cotroceni, pentru a marca relatia bilaterala. Ea putea continua cu puncte de program din Transilvania. Katalin Novak a dorit insa sa sublinieze, ca ea nu vine in vizita in Romania ci in Transilvania, sfidand in acest fel suveranitatea statului roman. Transilvania trebuia sa para o provincie a Ungariei. Astfel de provocari au mai avut loc. Unele au primit raspunsul potrivit, altele nu. Si de data aceasta va fi nevoie de un raspuns politic si nu de o lectie despre drepturile kin states, pe care ungurii le stiu foarte bune dar nu le respecta.

Pare ca actiunile revizioniste ale Rusiei in Ucraina capata noi reverberatii si la liderii de la Budapesta.

In ultimul secol, atitudinea revizionista a Ungariei a devenit mai agresiva atunci cand a considerat ca statul roman este vulnerabil (in plan intern si in planul aliantelor). Se pare ca acum Budapesta mizeaza pe faptul ca Rusia ar putea impune o noua Conferinta de la Ialta.

Trebuie sa mentionez ca, in conditiile in care Kelemen Hunor a participat la aceasta actiune, intalnindu-se cu presedinta Ungariei, el a devenit complice la actiunea de sfidare a suveranitatii Romaniei, asa cum s-a intamplat si la meciurile de hochei/fotbal, cu ministrii care au asistat fara reactie.

Este posibil ca UDMR, dupa rezultatele de la alegerile din Ungaria si obosit sa gestioneze atatea fonduri guvernamentale in Romania, sa-si pregateasca iesirea de la guvernare.

Cred ca liderii Romaniei ar trebui sa afirme si ei „Romania este Romania. Punct.” Si sa actioneze in consecinta. Spre exemplu:

1. Declararea „persona non grata” a conducatorilor asociatiei care i-a premiat pe cei condamnati pentru terorism;

2. stabilirea unor reguli pentru protectia demnitarilor straini care vin in Romania, indiferent de scopul vizitei (alergari in parc, vizite la biserici, etc). Inclusiv in ceea ce priveste portul de arme pentru insotitori;

3. preluarea urgenta a reglementarilor din Ungaria (tara membra a UE) pentru a fi introduse in legislatia noastra,in privinta achizitionarii de catre straini a bunurilor imobile (in special terenuri agricole si bunuri culturale). Ministerul de externe ar trebui sa pregateasca acest documentar in maxim o luna;

4. Analiza a ceea ce s-a intamplat, din punct de vedere etnic/demografic, in ultimii ani, in Covasna si Harghita, fenomen denumit de unii „ethnic cleansing”;

5. Crearea unei comisii speciale de ancheta in parlament pentru a examina daca romanii din Ungaria beneficiaza de aceleasi drepturi precum maghiarii din Romania(…)

Imi este clar ca presedintele Romaniei, in conditiile in care urmareste un post international in perioada urmatoare, nu doreste sa se faca „valuri” pe astfel de teme, cand este nevoie de unanimitati pentru sanctiunile la adresa Rusiei iar Ungaria nu ar trebui antagonizata. Interesele Romaniei sunt altele!” mai scrie Năstase. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

 1. Da. Cam târziu, domnilor. Cam prea târziu. Cei care ne îndemnau – sub formă sau alta – să aplicăm astfel de „reglementări” la timpul când se puteau aplica, ni i-am exterminat „cu mâna noastră” și fără pic de creier în cap, doar așa, ca să fim „pe placul străinilor”.
  Azi, „Ungurii” ne-au depășit total d.p.d.v. „civilizațional” (ca să zic așa); și, la așa ceva, greu te mai poți opune cu „reglementări”, când înșiși cetățenii văd că, de la București, nu vine „lumina”, nici măcar speranța, ci doar minciuna, cu tot cortegiul de „calități”, de-alea d-ale noastre…
  …Păcat că multimilenarii Români, cu strămoșii imortalizați cu glorie, prin Adamclisi, Columna lui Traian etc., au ajuns în așa de mare inferioritate morală față de cei ce – cu toată stima, dar și-au făcut „intrarea în Europa” cu nasurile și urchile ciuntite, la propriu (ca prădători – Lechfield 955).
  Uite că ei au știut, și șiu în continuare să-și conserve și să-și valorifice „potențialul”, navigând cu success într-o lume în care noi ne-am scufundat ca nefericiții ăia, în „nisipurile mișcătoare”…
  Nu ne va mai scoate nimeni. Iar urciorul nu ajunge la fântână de prea multe ori…

  P.S. Să ne întrebăm numai : ce făcea „Budapesta” în timp ce noi, „de la Vlădică și pân-la Opincă”, ne dădeam muie unii altora, așa, într-o veselie…

 2. Nastase este un idiot.
  ”Vizita in Romania a noului presedinte al Ungariei – Katalin Novak nu a fost o vizita oficiala, nu a fost nici o vizita turistica ( nu a mers pe litoralul romanesc) ci a fost o vizita politica de provocare.”
  Ba exact asta a fost. A fost o vizită turistică așa cum și eu am fost turist în Transilvania unde am intrat prin culoarul Rucăr-Bran și am văzut și ruinele vechii vame de la Rucăr.
  Să îi fie de bine.

 3. Sunt de acord cu abordarea propusa de Nastase. Ferma si in acord cu uzantele diplomatice. Externele, suntem cu ochii pe voi!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998