CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Ne apără STS de agresiunile electronice?

0 comentarii / 1179 vizualizări / 8 octombrie 2020

Un avertisment cel puțin ciudat este adresat instituțiilor, dar și cetățenilor, de către reprezentanții Serviciului de Telecomunicații Speciale. Cum că suntem din ce în ce mai mult supuși unei agresiuni electronice. Nu se știe de către cine. Dar se știe de ce. Pentru a fi storși de informații. Iar informațile, dacă sunt bine valorificate, înseamnă bani. Dacă luăm în serios acest averisment, suntem cu toții în pericol. Dar merită să-i acordăm credit STS-ului?
STS este un serviciu secret. Aflat, prin intermediul Consiliului Suprem de Apărare a Țării, în subordinea președintelui României. Și, teoretic, supus controlului Parlamentului României. Doar teoretic. Pentru că, de când s-a înființat și până în prezent, nu avem nicio probă că, într-adevăr, STS a fost controlat și la nevoie scuturat de către Parlament. Dimpotrivă. Au existat mai multe situații în care lucrătorii acestui serviciu secret, care circulă ca electronii liberi prin Parlamentul României, au monotorizat, interceptat și difuzat „pe surse” dialoguri care s-au purtat cu ușile închise de către reprezentații senatori și deputați ai diverselor partide politice. Pentru a servi cauza, dacă vă amintiți bine, STS a furnizat mai multe stenograme ale unor discuții din interiorul grupului parlamentar al Partidului Național Liberal. Asta în vremea când stăpânii serviți cu promptitudine de către STS erau Traian Băsescu și, ulterior, Victor Ponta, după ruperea USL. Și în județe au izbucnit din când în când scandaluri în care au fost implicați șefi ai STS, mai ales în precampaniile electorale. Se poate spune că, pe lângă atribuțiile oficiale, cărora nu se știe prea bine cu ce competență le răspunde, STS, cu o rețea întinsă în toată România, și-a asumat și atribuții neoficiale, caracterizate prin practici de poliție politică. Este explicabil de ce. Pentru că, prin lege, dispune de aparatura necesară pentru a asigura, dar și pentru a monitoriza toate comunicațiile oficiale între reprezentanții administrației publice centrale și șefii diferitelor instituții guvernamentale. Prin urmare, operatorii STS au acces și la acea parte a dialogurilor, care în mod inerent cuprinde și mesaje de natură politică. Sau chiar personale. Toate aceste comunicații bine prelucrate, meșteșugit ambalate și abil servite unor decidenți sau, mai brutal, chiar opiniei publice, constituie o armă redutabilă.
Așa se și explică uluitoarea stabilitate în funcții a șefilor acestei instituții. Ce lider politic ar îndrăzni, de la președinte în jos, să solicite și să obțină o destituire de la vârful STS? Cel mult, se pot face un fel de promovări. Tehnica se cheamă „aruncarea pe horn”. Un șef STS nu poate fi rostogolit la vale. El poate fi doar, într-o formă sau alta, scos din dispozitiv prin promovare.
STS se activeză de fiecare dată în mod straniu fix în timpul campaniilor electorale. Dar de această dată avertismentul pe care instituția ni-l transmite este nu numai surprinzător, ci și de-a dreptul șocant. El vine la scurt timp după ce instituția a dat intenționat sau nu un rateu de-a dreptul istoric. Practic, a dat peste cap alegerile locale în întreaga țară. La Sectorul 1 din București noi nu am văzut decât vârful icebergului. Dar situația este generală. STS nu și-a îndeplinit obligația legală de a instala în toate secțiile de votare din România, precum și în birourile autorităților electorale camere de luat vederi, astfel încât întreg procesul să poată fi filmat, monitorizat și stocat. Era nu numai o obligație elementară, ci și imperativ prevăzută de lege. În absența acestei monitorizări, efectuate pe tot cuprinsul României, procesul de vot este viciat din plecare. Nu pentru că spun eu acest lucru. Așa spune legea. STS nu s-a achitat de această obigație. Al doilea rol cheie pe care urma să-l joace vizează preluarea pe tablete și transmiterea mai departe către Biroul Electoral Central a proceselor verbale. Cazurile în care și această procedură a fost grav viciată s-au dovedit a fi alarmant de numeroase. Cu alte cuvinte, sunt mult prea multe situații în care fotografia de pe tabletă nu se potrivește nicicum cu procesele verbale. În mod straniu, apar cu totul alte cifre și de multe ori rezultatele sunt chiar inversate între competitori. În al treilea rând, STS trebuia să furnizeze în beneficiul procesului electoral un sistem, tot electronic, respectiv un soft, prin care să se poată face în funcție de voturi repartizarea mandatelor în consilii. STS nu a fost în stare – și poate că nici nu și-a propus – să elaboreze acest soft. El l-a achiziționat în ultimul moment de la o societate particulară într-un mod total netransparent și l-a furnizat cu doar câteva ore înainte birourilor electorale, fără a asigura o instruire a personalului. Iar sistemul, firește, nu a funcționat. Nefuncționând, întregul sistem altfel sofisticat de repartizare al mandatelor a trebuit să fie preluat de majoritățile spontane create în birourile electorale. Și, din nou, alegerile au fost grav viciate.
Ei bine, până azi, STS a fost incapabil să explice în vreun fel de ce nu și-a făcut datoria. Cum de a fost posibil să dea atât de multe rateuri. Au fost aceste rateuri intenționate sau nu? Este sau nu este implicat STS-ul într-o fraudă uriașă electorală? Și iată că, tam-nesam, reprezentanții serviciului secret rup tăcerea. Și ne trimit în alt zonă a galaxiei. Ne semnalează un pericol mortal. Un pericol care, să fim serioși, ne pândește de ani de zile. Și uneori pune la pământ instituții și persoane. Nu numai din România, ci din lumea întreagă. Dar, iată, STS trage alarma. Și când trage alarma, calcă pe coadă un alt serviciu secret. Cel mai important serviciu secret al României. SRI. Despre care știm că dispune de cel mai mare, mai competent și mai bine bugetat compartiment de supraveghere a comunicațiilor electronice, de depistare și de combatere a infracțiunilor din mediul electronic. Aparent, un redutabil scut, prin care sunt apărate instituții și persoane, începând cu cei mai importați decidenți politici. Curios lucru! SRI tace și se trezește hodoronc-tronc să tragă semnale de alarmă STS, la scurt timp după ce tocmai s-a umplut de cacao. Crede că astfel își zboară musca de pe căciulă? (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998