CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Nebuloasa de dreapta

0 comentarii / 1502 vizualizări / 29 mai 2013

Pe frontul politic al dreptei, intr-un colt lasat liber de PNL, asistam la constructia unei nebuloase. O increngatura de formatiuni, niciuna dintre ele eligibila in mod independent, care incearca o a treia cale pe aceasta parte a spectrului politic. Dupa ultimele alegeri, PNL detine controlul dreptei, dar, in acelasi timp, a reusit sa atraga si mult electorat de stanga pe care are datoria sa-l stabilizeze. PDL a pierdut mult din electoratul de dreapta si are, in acest momet, nesansa de a naviga cu un cutit in spate, infipt chiar de Traian Basescu. Si asa apare ceea ce am denumit nebuloasa de dreapta.

O adevarata miscare centrifuga a fost declansata in urma rupturii dintre Traian Basescu si PDL-ul lui Vasile Blaga. Consecinta este formarea mai intai a unei miscari civice „populare” si apoi a trambitatului partid tot „popular”. Este un prezumtiv rezervor de cadre. Acolo pleaca cei pe care Vasile Blaga ii da afara din PDL, precum si cei care demisioneaza pentru a nu fi dati afara. Si acum, nebuloasa, odata creata, atrage ca un magnet schijele rezultate din confruntarile interne care au loc in diferite partide. Acolo pleaca si grupul Chiliman exclus din PNL. Langa Mihai Razvan Ungureanu, esuat intr-o guvernare PDL si la carma unui partid cumparat de la Iurascu. Tot acolo se instaleaza si Aurelian Pavelescu care a reusit sa coaguleze fragmente din ceea ce a fost candva PNTCD. Si, desigur, nu va lipsi din aceasta hora Elena Udrea care, impinsa de Traian Basescu si direct si prin intermediul consilierilor sai prezidentiali, va face, cu certitudine, tentativa de a prelua haturile. Cat il priveste pe Mihail Neamtu si partidul sau recent inscris, el inca mai ezita daca sa-si transforme operatiunea centrifuga intr-una centripeta.

Si, apropo de consilierii prezidentiali, este nu numai imoral, ci absolut ilegal ca aceste persoane, platite din bani publici si pe timpul rezervat activitatii la Cotroceni, sa se ocupe, iata, nu numai de constructia unei fundatii, ci si, asa cum declara acum deschis, de formarea unui partid politic. Cred ca de acum ar putea intra si procurorii in actiune.

Se asteapta, in maximum doua saptamani, o ruptura masiva in PDL. Vor pleca multi impreuna cu Elena Udrea, alaturi de cei care, de curand, au demisionat. Abia ulterior, aceasta nebuloasa, creata prin fragmentarea unor partide sau pseudo-partide politice, se va coagula in ceva ce va emite pretentia de a fi un partid politic de dreapta. „Popular”.

Dar, teama imi e ca, PNL, care intra intr-o oarecare coliziune fireasca cu PSD in efortul liberal de a-si consolida electoratul de stanga, care a venit alaturi de el la alegeri, va fi silit sa se confrunte si in zona de dreapta, impingand nebuloasa „populara” cat mai departe de centru. Daca PNL va sti sa gestioneze cu intelepciune si curaj aceasta provocare, atunci va evita sa fie prea mult presat sau, Doamne fereste, chiar zdrobit intre o stanga extrem de puternica si disciplinata a PSD si nebuloasa de dreapta, in plina formare, care va fi, cu certitudine, asistata de serviciile secrete. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998