CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Necazuri in paradisul regal: ce se ascunde in spatele vinzarii Pelesului?

0 comentarii / 2172 vizualizări / 16 februarie 2010

Un anunț cu totul surprinzător a fost făcut azi de către ministrul Culturii, Kelemen Hunor, către parlamentarii din Comisia de Cultură a Senatului, acela că Regele Mihai s-a decis să vîndă Castelul Peleș. Vestea e spectaculoasă din mai multe puncte de vedere și ar putea crea agitație, în perioada care urmează, în anumite cercuri, de la cele afaceristice și culturale, pînă la cele politice.

Un mister: de ce vrea Casa Regală să vîndă în plină criză?

Ministrul Culturii le-a transmis senatorilor că este momentul luării în discuție a posibilităților de cumpărare de către stat a castelului, mai ales că există și un drept de preemțiune la achiziționare. El a atras atenția că, pe lîngă castelul propriu-zis, se pune problema celor peste 60.000 de obiecte de valoare care se află în inventarul acestuia, și ele de o valoare inestimabilă. Și totuși, de ce ar decide Casa Regală să vîndă castelul în acest moment, cînd criza mondială afectează sever tranzacțiile imobiliare de orice fel? Sigur că un asemenea edificiu își poate găsi oricînd un cumpărător, dar e greu de crezut că prețul său nu ar avea de suferit din cauza prăbușirii prețurilor, chiar în condițiile în care castelele istorice nu pot fi puse pe același plan cu vilele și alte clădiri. Marea întrebare, la care nici măcar analiști imobiliari de prestigiu, consultați de Inpolitics nu au putut răspunde este: cît costă Peleșul? Decizia ar putea, spre exemplu, să alimenteze zvonurile mai vechi că, în Casa Regală, atmosfera nu este foarte liniștită, iar vîrsta înaintată a fostului suveran ar putea fi un motiv pentru o împărțire a moștenirii sale între cele cinci urmașe, cît încă mai este în viață, pentru a se evita scandaluri neplăcute în familie dacă s-ar opta pentru o înțelegere după moartea acestuia.

Zoe Petre: ”Casa Regală e înglodată în datorii”

O altă ipoteză, susținută și de istoricul Zoe Petre, este aceea că familia regală are mari probleme cu lichiditățile financiare, din cauza costurilor foarte mari de întreținere a proprietăților care le-au fost retrocedate. ”Decizia Casei Regale de a scoate la vanzare Castelul Peles, intr-un moment nefast din punct de vedere imobiliar, se poate explica prin faptul ca Familia Regala este inglodata in datorii, datorita costurilor uriase de intretinere a Castelului Peles, Palatului Elisabeta ori a Castelului de la Savarsin”, sustine Zoe Petre, pentru Inpolitics. “Este, intr-adevar, un moment ciudat cel in care Casa Regala s-a hotarat sa vanda Castelul Peles. Ma refer la criza financiara care a dinamitat piata de imobiliare. O ratiune a acestui gest poate fi faptul ca Familia Regala este inglodata in datorii. Sunt costuri exorbitante. De cativa ani, Guvernul nu mai subventioneaza intretinerea Palatului Elisabeta care, in acest moment, cade exclusiv sub jurisdictia Casei Regale. Va dati seama la ce cifre astronomice se ajunge daca luam in considerare si costurile de intretinere de la Castelul Peles si de la Castelul de la Savarsin. Doar factura la lumina, singura, reprezinta, probabil, o mare problema. Banii pe care ii aduc turistii nu reprezinta mai nimic daca ne gandim ca la Peles sunt adevarate colectii de arta si de diverse obiecte istorice care trebuie conservate”, explica istoricul Zoe Petre.

Dragoș Drăgoteanu, analist imobiliar: ”Întotdeauna găsești un nebun să dea o sumă exorbitantă”

Pe de alta parte, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor Imobiliare, Dragos Dragoteanu, crede ca, in ciuda crizei, Pelesul poate atrage magnați americani sau asiatici: “Imobilele exceptionale nu sunt atinse de criza financiara”. Deoarece reprezinta “un imobil de exceptie”, Castelul Peles intra “in categoria cladirilor de lux, speciale, cu o mare valoare istorica”, a caror piata nu este atinsa de criza financiara internationala, sustine Dragos Dragoteanu, pentru Inpolitics. “Poti vinde oricand Castelul Peles, indiferent de cat de grava este criza financiara. Pelesul face parte din categoria imobilelor speciale, de lux, cu o foarte mare insemnatate istorica. Indiferent de criza, poate fi si criza-crizelor, intotdeauna gasesti un nebun sa dea o suma exorbitanta pentru achizitionarea sa. Asa se intampla in intreaga lume. Criza nu joaca niciun rol aici”, explica Dragos Dragoteanu. De asemenea, el sustine ca nicio firma de evaluare din Romania nu este apta, la acest moment, sa faca o expertiza totala a costului la care se ridica un castel de acest gen. “Nimeni nu va poate spune, nici la nivel de plesneala, la ce suma se poate ridica o astfel de achizitie. E nevoie de o firma serioasa din strainatate care poate elabora analize serioase in ceea ce priveste, locatia, obiectele, valoarea acestora. Astfel de locatii sunt la mare cautare printre miliardarii din America si Asia. Pe de alta parte, este dreptul proprietarului sa vanda cand vrea si este dreptul statului sa cumpere, daca are bani. Conteaza negocierile care vor fi facute in aceasta perioada”, a explicat presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor Imobiliare.

Gheorghe Badescu, evaluator international: “Cred ca Statul va achizitiona Pelesul”

Cel mai probabil, Castelul Peles va intra in posesia Statului deoarece, in toata lumea, astfel de imobile cu o mare importanta istorica sunt achizitionate, in urma unor negocieri echitabile, de catre Stat, explica unul dintre putinii evaluatori romani recunoscuti pe plan international, Gheorghe Badescu, in exclusivitate pentru Inpolitics. “Nu pot sa spun cati bani face sau cati bani s-ar fi putut lua pe Castelul Peles acum un an sau doi. E nevoie de o expertiza serioasa pe care ma tem ca nimeni nu o va face. La noi, in acesta zona, nu exista o piata de astfel de imobile – palate si castele. Sunt convins ca, in urma unor negocieri echitabile, Pelesul va fi achizitionat de Stat. Peste tot in lume se intampla asta. De exemplu, in Viena, statul cumpara toate cladirile scoase la vanzare. V-am spus, la noi nu exista piata de asa ceva. Nu putem compara un castel din Bavaria cu Pelesul. Acolo, e vorba de Bavaria. Locatia face ca un astfel de imobil sa fie unic, special. Eu unul cred ca Statul va achizitiona Pelesul”, a concluzionat Gheorghe Badescu.

Ion Radu Zilisteanu, analist imobiliar: “Ne bazam pe patriotismul Regelui sa nu vanda vreunui arab!”

Castelul Peles face parte dintr-o categorie speciala de imobiliare – cele de lux – si din acest motiv Casa Regala poate scoate la vanzare acest edificiu exact la pretul pe care doreste sa il obtina, explica analistul imobiliar Ion Radu Zilisteanu, in exclusivitate pentru Inpolitics. “Imobilele de lux, speciale, care au valoare istorica detin o piata imobiliara aparte. Desigur, cred ca se poate discuta, oarecum, de un pret mai mic, fiindca vanzarea se face in plina criza financiara, dar, este vorba de o pierdere financiara modica. Nu se compara sub nicio forma cu problemele pe care le intampina piata imobiliara normala. Si in acesta perioada, Pelesul poate fi vandut la un pret extrem de bun pentru vanzator. Vorbim de o categorie de cladiri speciale, de lux. Statul poate face o oferta, poate negocia o achizitie echitabila cu reprezentantii Casei Regale. Asta se intampla peste tot in lume. Cu toate acestea, daca vine un emir arab si ofera de cinci ori mai mult decat ofera Statul? Aici avem, intr-adevar, o mare problema. Trebuie sa ne bazam pe patriotismul Regelui Mihai si sa credem ca suveranul nu va vinde Castelul Peles unui emir arab”, concluzioneaza Ion Radu Zilisteanu.

Dilemă: statul nu prea are bani pentru Peleș

Vînzarea Peleșului către stat, însă, nu e deloc lesnicioasă. Cînd ministerul Sănătății anunță că mai are bani de întreținere a spitalelor pînă în iunie, ar fi foarte dificil pentru guvernul Boc să arunce pe masă o sumă de la 60 de milioane de euro în sus pentru a cumpăra edificiul. Bugetul României nu prea are banii necesari unui asemenea demers și s-ar putea ca unica soluție să o reprezinte deschiderea unei subscripții publice de tipul ”Dați un leu pentru Ateneu”. În egală măsură, dacă statul spune pas iar palatul ar fi cumpărat de un magnat arab al petrolului ori de un industriaș japonez, acuzațiile de înstrăinare a unuia dintre cele mai valoroase bunuri de patrimoniu ale țării ar curge lanț și ar deveni o pată de neșters pentru politicienii care ar da undă verde tranzacției.(Strict ca o picanterie, trebuie spus că, din punct de vedere tehnic, demontarea unui castel și transportul în altă țară este floare la ureche și se practică destul de des, în lume). Oricum ar fi, decizia Casei Regale este una care va face să curgă multă cerneală în media, în următoarea perioadă. (Răzvan Gheorghe/Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998