CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9746 RON DOWN | 1 USD = 4.6864 RON DOWN | 1 GBP = 5.7433 RON DOWN

Necunoscuta Teodor Melescanu

1 comentariu / 2205 vizualizări / 11 noiembrie 2014

Fostul director al Serviciului de Informatii Externe si, mai recent, fostul candidat prezidential, care a decis sa-i dea voturile lui Victor Ponta, este, iata, nominalizat pentru interimatul Ministerului de Externe. Un interimat care s-ar putea permanentiza, in conditiile in care liderul socialist va castiga alegerile. Ce se va intampla cu diferendumul legat de voturile romanilor din strainatate? Va reusi Melescanu sa taie nodul gordian? Da sau nu?
Titus Corlatean a demisionat din functia de sef al diplomatiei de la Bucuresti. In prealabil, el a fost acuzat, de catre opozitie, dar si de catre diferite organizatii, ca a organizat, in mod defectuos, scrutinul, nelasandu-le posibilitatea romanilor care traiesc in afara granitelor tarii sa-si exprime votul. Victor Ponta, insusi, l-a mustrat si l-a atentionat, in sensul ca isi va pierde portofoliul daca nu remediaza aceasta situatie in cel de-al doilea tur de scrutin. In aceste conditi, Titus Corlatean i-a chemat la Bucuresti pe cativa ambasadori, a luat masuri pentru ca in sectiile de votare din strainatae sa lucreze un personal mai numeros si a sporit numarul de stampile. Dar, nu si numarul sectiilor de votare. In acest sens a invocat legea. In momentul in care presiunile asupra lui au crescut, el a demisionat, invocand faptul ca legea ii interzice sa infiinteze noi sectii pentru scrutinul din data de 16 noiembrie.
Situatia, din punct de vedere juridic, pare incalcita. Cum se intampla de obicei in Romania. Actele normative nu sunt clare si, in aceste conditii, fiecare le poate interpreta cum vrea. Cu politia politica in cap – pentru ca in politie politica s-a transformat o parte din DNA – lui Titus Corlatean i-a fost frica sa indeplineasca respectiva dispozitie, de multiplicare a numarului sectiilor de votare. Pe de alta parte, opozitia il ataca in continuare, invocand faptul ca legea interzice expres acest lucru doar in ceea ce priveste scrutinul desfasurat in tara si nu spune nimic referitor la scrutinul desfasurat in strainatate. Si, in acest sens, i se cere, acum, demisia chiar lui Victor Ponta, din caliatea sa de prim-ministru, ACL sustinand ca acesta a pus la cale o scamatorie. Teoretic cel putin, nu este deloc exclus ca profitand de ambiguitatea legii, care, iata, este interpretata in fel si chip, vreun procuror de la DNA sa-l suie in duba pe ministrul de Externe, daca acesta ar mari numarul sectiilor de votare.
Dovada ca asa stau lucrurile ne-o ofera chiar si succesorul. Nu intamplator, Teodor Melescanu, nominalizat ca interimar, a afirmat ca nu va lua nicio decizie pana nu primeste un raspuns scris din partea Autoritatii Electorale Centrale. Cu alte cuvinte, Teodor Melescanu vrea sa se acopere. Si bine face, daca ne gandim la modul in care un rauvoitor din DNA ar putea interpreta legea.
Pana una alta, este greu de spus daca vor exista sau nu sectii suplimentare de votare. (Sorin Rosca Stanescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. puterea prorusa(psd) incearca sa opreasca romanii sa vina la vot. nu vor reusi, vor fi maturati la vot duminica

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998