CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9479 RON UP | 1 USD = 5.1794 RON UP | 1 GBP = 5.5370 RON DOWN

Negocieri de ţări şi popoare. La Basarabia

4 comentarii / 1748 vizualizări / 16 iunie 2019

„Suporterii Partidului Democrat din Moldova, împreună cu liderul lor, oligarhul Vladimir Plahotniuc [nume aparent ucrainean – n.n.], tocmai au fugit din ţară, după demisia guvernului lui Pavel Filip. Media din Moldova a scris despre aceasta, observând că oamenii de afaceri şi politicienii şi-au luat zborul în jeturi private. Conform unor relatări, Ilan Shor, care e suspectat că ar fi amestecat în scandalul fraudării miliardului de euro din bănci, a părăsit şi el ţara, împreună cu familia […]. Aceste evenimente din Moldova reprezintă încă o tentativă ratată de revoluţie colorată făcută de interese sprijinite de SUA în lunile din urmă” (Joaquin Flores, www.fort-russ.com, 15 iunie 2019).
În 2016, în mai, Vladimir Plahotniuc, de profesie oligarh, a fost primit cu onoruri la Atlantic Council, la Washington, unde organizaţia, un fel de birou politic al NATO, îşi are the headquarters (sediul central), de David Koranyi şi Andrea Montanino. Era vorba de o Distinguished Leadership Awards – o sărbătorire a aliaţilor. Cu această ocazie, Vladimir Plahotniuc a fost primit şi la Departamentul de Stat al SUA de Victoria Nuland, asistent al secretarului de stat pentru Europa şi Eurasia. (De notat, în plus, că bunicii Victoriei Nuland au emigrat în America din Basarabia la începutul secolului XX.) Victoria Nuland a apreciat rezultatele obţinute de guvernul de coaliţie (care cuprindea şi partidul lui Plahotniuc) în primele sale luni de activitate (vezi Cristi Vlas, www.moldova.org, 3 mai 2016).
După alte relatări, familia marelui Ilan Shor (născut în 1987 la Tel Aviv), primar al oraşului Orhei din iulie 2015, preşedinte al Consiliului de administraţie al Băncii de Economii din Moldova, membru în Consiliul de administraţie al Aeroportului Internaţional din Chişinău şi, mai ales, suspect în povestea cu miliardul devalizat, ar fi plecat la Moscova, dar Ilan Shor se pare că ar fi rămas în republică. Vladimir Plahotniuc ar fi fugit, de fapt, de pe aeroportul din Odesa cu o aeronavă turcească, având ca primă destinaţie Istanbul, după ce s-ar fi oprit mai întâi în Transnistria. Dar Plahotniuc nu a ajuns în nici un caz în Rusia, pentru că acolo îl aşteaptă câteva mandate de arestare.
Vladimir Plahotniuc pare să fie fabricaţia unor interese americane (neoconservatoare ?) şi, secundar, un protejat al SIE român. După Alina Mungiu Pippidi („Un elicopter pentru Plahotniuc !”, www.romaniacurata.ro), „Teodor Meleşcanu și Victor Ponta s-au poziţionat pentru Plahotniuc” într-o primă etapă. Dar în această lume “de crabi” (de spioni, de servicii secrete) nu poţi fi sigur de nimic. Nimic nu e ce pare a fi. Foarte probabil, Vladimir Plahotniuc a fost recrutat în 1991-1993 ca “specialist” la Centrul pentru prevenirea şi reabilitarea victimelor minore “MINOR”, afiliat primăriei Chişinău, o tipică acoperire umanitară pentru serviciile secrete. Din întâmplare, Plahotniuc a fondat Grupul Financiar Moldo-American “ANGELS”, pe care l-a condus până în 2001. Între 2001 şi 2010, a fost director comercial şi apoi director general al “Petrom Moldova S.A.”, ocupându-se de importul şi distribuţia petrolului. Între 2006 şi 2011, a fost şi preşedinte al Victoriabank, una dintre cele mai importante bănci din Republica Moldova. Să ne amintim că în 2001 la Bucureşti era prim-ministru Adrian Năstase şi că în 2005 Traian Băsescu-Petrov a devenit preşedinte. În noiembrie 2016, numele lui Vladimir Plahotniuc a fost evocat în jaful secolului, împreună cu o listă de înalţi demnitari.
În 2010, averea lui Plahotniuc era estimată la 300 de milioane de dolari. Acesta deţine hoteluri (în care îşi filmează clienţii, inclusiv pe cei veniţi de la Bucureşti), cluburi de noapte, companii de pază, televiziuni, posturi de radio, un partid şi politicieni din celelalte partide, pe care le finanţează etc. Dar în cazul miliardarilor de carton, fabricaţi de serviciile secrete, de crima organizată, de mafia, adevăraţii proprietari sunt şi în altă parte. Şi asta e valabil în Rusia, în România, în Republica Moldova, dar şi în SUA, Franţa sau Germania.
La 24 iunie va avea loc o întâlnire inedită la Ierusalim, noua capitală a Israelului, între şefii securităţii naţionale din SUA, Israel şi Rusia. Oficial, întâlnirea e consacrată doar discutării situaţiei din Siria. Rusia va cere, probabil, ajutor financiar pentru reconstrucţia Siriei sau cel puţin o uşurare a sancţiunilor aplicate regimului lui Assad, prietenul Rusiei. Washingtonul şi Ierusalimul se aşteaptă, probabil, ca guvernul rus să intervină pentru o relocare a forţelor iraniene din Siria şi a miliţiilor de acolo susţinute de Iran (vezi www.mosaicmagazine.com, 14 iunie 2019).
Să fie noua cedare a Basarabiei înfăptuită de SUA către axa Rusia-Germania (Igor Dodon/Zinaida Greceanîi-ACUM) un gest de bunăvoinţă, o deschidere dintr-o negociere mult mai largă, în care pot fi cuprinse Siria, Iranul, Venezuela, Ucraina ? România se poate teme că-i va veni şi ei rândul în scurt timp. Marile puteri cred dintotdeauna că totul se vinde şi se cumpără, şi se simt proprietarii a tot ce mişcă – un hybris bazat pe armate actuale şi pe cuceriri anterioare. Mai rămâne totuşi faptul că România face parte din UE, iar nucleul dur al acesteia, în primul rând Germania şi Franţa, se îndepărtează vizibil de fostul lor protector şi aliat, SUA. Războiul intern Donald Trump-Democraţi le ajută din plin.
A fost sau nu Vladimir Plahotniuc doar un proiect american ? E limpede că Rusia a câştigat din nou în Republica Moldova. Şi SUA pare să fi cedat ceva ce nu trebuia să-i aparţină niciodată. E vorba oare de SUA sau doar de interese americane izolate ? Basarabia, românească, e imaginea în oglindă a decăderii României în drumul ei presupus triumfal spre integrare euroatlantică. Dar cine să se ocupe azi serios de destinul României din care Basarabia ar trebui să facă parte ? Puşcăriaşul Liviu Dragnea ? Viorica Dăncilă, care, scăpată de binefăcătorul ei, începe să se creadă chiar… Viorica Dăncilă, un nou I.C. Brătianu, fondator al României ? Marian Oprişan de Vrancea ? Victor Ponta ? Teodor Meleşcanu sau Călin Popescu Tăriceanu ? Traian Băsescu-Petrov sau Klaus Iohannis ?
“Românie, mamă dulce, / Eu te las cu Dumnezeu, / Căci duşmanul iar mă duce, / Iar mă ia din braţul tău !”
(Iosif Vulcan, “Despărţirea Basarbiei de România”, în Lira mea, Oradea Mare, 1882)(Petru Romoşan)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

 1. Bineinteles, exista si un interes personal in cazul asta, dar in mod egal pentru binele meu si al altora, ca daca isi mai dau in stamba nici dracul nu ii mai salveaza. Dar dincolo de asta sunt chestiuni obiective – 1. pamantul e in echilibru instabil si o singura infrangere a binelui (care in cazul asta are pozitii opuse SUA) ar face inutile orice eforturi de salvare. 2. americanii lupta acum pentru sufletul lor, ca in rest au de toate mai mult decat le trebuie. de aceea sper ca sunt grupuri lucide care ori nu vor permite negocierile ori le vor tranti, pentru ca ei au mania in sange inca de la naturalizare – o bucatica de succes ii face sa se creada supermani. chiar azi citeam cazul uneia care voia o pozitie de actor si nu a obtinut-o. in schimb ramasese libera una de regizor, pe care nu o voia, dar a luat-o ca sa nu o ia o prietena care o voia mult. Deci sper sa isi stranga toata luciditatea acum, pentru ca nu pot conta pe ce va fi dupa, foe ca castiga 1 sau 99%! Orice „negociere” va inchide majoritatea posibilitatilor si e nevoie de toate pentru a pastra speranta! Asadar, nu negociati nimicnici pe 20 nici mai tarziu, caci ar fi o crima – toata lumea e de partea binelui, inclusiv unele tari occidentale, si asta ar ramane ca ziua in care pamantul a ales satanismul cu buna stiinta, in momentul in care era cel mai slab. Nu e nevoie de pace ca scop, caci pacea e doar lipsa razboiului. e nevoie de pace, dezvoltare, curatenie, intelegere, cooperare si lipsa de ostitlitate plus o agenda comuna ampla. Peste cateva luni nu veti mai avea nici una dintre problemele astea = voi alegeti doar modul de rezolvare!

 2. Am văzut că cineva cerea arestarea lui Șor. Va fi arestat, va fi condamnat, dar nu avem voie să recurgem la arbitrariu. Și vă asigur că nu vom recurge la „bezpridel” (n.r. hoas), cum spun unii. Niciodată, pentru că ne-am transforma ca în ei. Pentru că ne vom transforma în Plahotniuc, în Șor și nu avem voie. Vă rog să ne înțelegeți și să mă iertați pentru perioadele mai grele”, a conchis acesta.

  UNIMEDIA precizează că Andrei Năstase va merge mâine la ora 09:30 la Ministerul Afacerilor Interne pentru a lua în primire funcția. UNIMEDIA va transmite live.

  UNIMEDIA

 3. „Despre banii transferați în aceste zile, despre distrugerea de documente, despre toate operațiunile ilegale pe care regimul le-a întreprins în zilele trecute vom afla totul”. Declarația aparține ministrului de interne, Andrei Năstase, care susține că aceste 7 zile de proteste și blocarea instituțiilor statului de către PD a fost un „răgaz de care Plahontiuc a avut nevoie pentru a șterge urmele”.

  Foto: UNIMEDIA
  „Mai mult decât atât, există informații clare că acest răgaz de 7 zile de care Plahontiuc a avut nevoie, a fost folosit și pentru a șterge urmele care pot incrimina cu gravitate regimul criminal pe care l-a condus. Despre banii transferați în aceste zile, despre distrugerea de documente, despre toate operațiunile ilegale pe care regimul le-a întreprins în zilele trecute vom afla totul cât mai repede cu putință și vom comunica public rezultatele investigațiilor noastre. Am promis oamenilor o guvernare performantă și foarte transparentă. Așa se va întâmpla, nu altfel. Oamenii vor afla ce s-a întâmplat în aceste zile. Nu doar despre banii dispăruți sau documente distruse va fi vorba. Vom afla cine și ce ordine a dat, care au fost deciziile care au dus la uzurparea puterii de stat, cine se face vinovat de tot ce s-a petrecut”, a declarat Năstase în cadrul unui interviu pentru Deutsche Welle.

  De menționat că acum două zile, în cadrul unei conferințe de presă, Vadim Brânzan, Ministrul Economiei și Infrastructurii, a declarat că în utlimele zile din contul companiilor cu capital de stat sunt extraşi bani cu caracter dubios sau nelegali, care nu țin de activitatea zilnică, normală a acestor instituții. De asemenea, ministrul a declarat că putem deveni martori unei noi fraude.

  UNIMEDIA

 4. „Potrivit informațiilor pe care le deține MAI, Plahotniuc și Șor nu au părăsit țara. Reprezentanții ministerului urmează să efectueze investigații suplimentare cu colegii din Ucraina și să ne spună dacă llan Șor și Vlad Plahotniuc au plecat prin acel coridor, regiunea transnistreană, acolo unde Republica Moldova nu a reușit să stabilească niște mecanisme exacte și puternice de control. Ulterior, vom veni cu mai multe detalii.

  Mai există și altă posibilitate de a părăsi țara. Pe Aeroportul din Chișinău s-a creat un coridor pentru bandiți, prin care au trecut în permanență Plahotniuc și Șor. Au trecut cu bani și bunuri de valoare mare. Fac apel către toate instituțiile statului: să trimită de urgență actele judecătorești prin care lui Șor i s-au aplicat interdicții de părăsire a țării”, a declarat Andrei Năstase.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998