CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Nesimțire!

0 comentarii / 2932 vizualizări / 23 ianuarie 2024

Președintele Klaus Iohanis ne-a informat, ieri, că în nouă ani de mandat nu și-a luat nicio zi de concediu, făcîndu-i pe mulți să creadă că e cel mai muncitor dintre români. Președinția a ținut să clarifice situația în contextul comentariilor presei despre absența sa de peste o lună din spațiul public. Situația a clarificat-o, dar nu și altceva: nesimțirea prezidențială.

„De când a depus jurământul, Klaus Iohannis nu a avut concediu de odihnă, în sensul definit de legislația muncii. Președintele României se află în permanență în exercitarea mandatului”, a transmis ieri Președinția pentru ziarul Libertatea deci nu își poate lua concediu în termenii în care o fac angajații, funcția sa nefiind definită de legislația muncii, după cum nu sunt nici alte funcții de demnitari.

Președintele are dreptate în acest caz, iar chestiunea era lămurită de mult, pentru că întrebări despre concediile prezidențiale s-au pus și în mandatele predecesorilor săi.

În iunie 2012, Traian Băsescu explica limpede cum stă treaba:

„Constituţia ne spune când îmi pot delega atribuţiunile, când sunt în imposibilitate să-mi exercit mandatul pe caz de sănătate sau din alte motive. Deci, cărticica asta mică, cu toate erorile ei, ne dă soluţii la toate situaţiile. Deci eu nu-mi pot delega mandatul nici măcar în concediu, pentru că, după Constituţie, nu am dreptul la concediu. Nicăieri în Constituţie nu spune că pe timpul concediului preşedintele îşi deleagă mandatul. Sunt doar două situaţii: imposibilitate, boală, demisie, atât îmi pot delega mandatul, în rest, n-am dreptul după Constituţie. Dacă Constituţia ar fi spus: Preşedintele îşi delegă atribuţiunile, probabil că ar fi spus să le deleg preşedintelui Senatului, că el e al doilea în stat şi asta este şi ordinea de precădere în stat. Aşa e scrisă Constituţia noastră, n-am ce să-i fac”.

Același lucru îl spunea și în 2013: „Ştiţi că un preşedinte al României, dacă vă uitaţi în Constituţie, nu are prevăzut concediu. De asta, orice ai face, te rupi două-trei zile, trebuie să stai cu toate sistemele de comunicaţii în alertă şi cu sistemele de securitate pe lângă tine şi cu posibilitatea să semnezi oricând un decret, o hârtie, să aprobi un document şi aşa mai departe. Deci, mi-aş dori trei săptămâni în care să ştiu că nu am obligaţii faţă de stat, şi pe urmă o să vedem ce o să fac”.

Deci, Iohannis e acoperit de lege atunci cînd nu își ia concediu oficial.

În schimb, Iohannis încalcă grosolan o cutumă pe care au respectat-o toți predecesorii săi.
Care anunțau public atunci cînd urmau să plece o perioadă în vacanțe.
De la președinție se dădeau comunicate oficiale în care cetățenii erau informați că în perioada cutare, șeful statului se va afla în vacanță de cîteva zile
În august 2010, spre exemplu, Cotrocenii transmiteau un comunicat de presă în care anunța că președintele Băsescu va sta cinci zile în concediu, ”până vineri, 27 august”.
„Pe durata întregii perioade, Preşedintele României îşi va exercita toate atribuţiile constituţionale şi legale aferente funcţiei”, se mai arăta în comunicat.

De regulă, presa era la curent și cu locurile în care se afla președintele în vacanță, ba se puteau face și poze în localuri gen Cireșica, unde Băsescu dansa cu țigănci.

Cînd și cînd, presa vremii contabiliza costurile deplasărilor prezidențiale cu elicopterul în respectivele vacanțe, în jur de 1.500 de euro per zbor pînă la Neptun. 10.000 de euro la nivelul întregii veri.
Asemenea tip de informări se produceau pînă și pe vremea monarhilor români, care anunțau în presă cînd și unde plecau în vacanțe.

Klaus Iohannis e primul șef de stat care consideră sub nivelul lui să informeze poporul cînd intră în vacanță, necum cît timp ar sta și unde.
O atitudine pentru care limba română are un cuvînt ferm: nesimțire. (Bogdan Tiberiu Iacob)

foto: OKMagazine

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

STRTIME=1662721998