CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Nici nu i s-a racit bine mandatul – Merkel, sfirtecata de presa germana: 16 ani calare pe fum

6 comentarii / 5039 vizualizări / 2 decembrie 2021

Angela Merkel nici nu a apucat să părăsească deplin funcția că a și început execuția ei în presa germană. Un articol apărut azi în Politico aproape o anihilează ca om politic, care a făcut mult zgomot și aproape nimic concret, lucru cu atît mai ciudat cu cît numita publicație aparține trustului Axel Springer, tradițional conservator și al cărui manager a candidat la ultimele alegeri pe listele CDU.

Spre deosebire de alte figuri politice apreciate din trecutul recent, fie că este vorba de Ronald Reagan, Margaret Thatcher sau chiar Barack Obama, Merkel nu poate revendica nicio realizare definitorie. Bornele istorice ale epocii ei – reunificarea Germaniei și lărgirea Uniunii Europene – au avut loc cu mult înainte de venirea ei la putere. Chiar și renașterea economică de care s-a bucurat Germania în timpul mandatului ei a venit ca rezultat al reformelor întreprinse de predecesorul ei, scrie Politico.

Chiar și așa, legiunile de adepți ai lui Merkel îi atribuie acesteia tot felul de realizări monumentale, de la drepturile omului până la politica climatică. Ei o înfățișează ca pe o luptătoare neînfricată a crizei, care a condus cu mînă fermă Germania și Europa de-a lungul unor evenimente precum colapsul Lehman Brothers, implozia datoriilor grecești, criza refugiaților și pandemia. Rezultatul este ceea ce ar putea fi cel mai bine descris drept Mitul Merkel.

Dar s-a „confruntat” cu adevărat Merkel cu bătăușii globali? A transformat ea Germania în liderul moral al Europei? Este Berlinul noua Ellis Island din lume?
Percepția mai aspră asupra lui Merkel ar fi că ea a petrecut 16 ani călare pe fumul puterii industriale a Germaniei, fără a aborda provocările mai profunde cu care țara se confruntă, fie între granițe, fie în străinătate.

De-a lungul timpului, Merkel a preferat să calmeze în loc să rezolve: când a izbucnit criza, ea s-a limitat să tempereze situația, doar pentru a ascunde de fapt sub covor adevăratele mari probleme care au declanșat implozia. Această strategie, susțin criticii, a fost valabilă pentru orice, de la integrarea zonei euro până la refugiați și relațiile transatlantice.

Politico mai punctează că titulatura de ”liderul lumii libere” i-a fost atribuită lui Merkel, nemeritat, de presa germană și cea americană: în fapt, ea a fost ”mascota unui establishment global care a identificat-o drept ultima sa mare speranță”.

Se mai amintește că Merkel a dat din coadă permanent pe lîngă Trump, că a vizitat China de zeci de ori în timp ce critica public diverse politici ale acesteia, dar fără a lăsa niciodată ca drepturile omului să afecteze relația de afaceri, că a acordat împrumuturi Greciei în condiții de cămătărie care i-au destabilizat sistemul politic și au dus țara într-o depresie din care încă nu și-a revenit. Ori că s-a înșelat crezînd că valul de imigranți se va limita la doar cîteva sute de mii de oameni, eroare care a dus la ascensiunea extremei drepte în UE.

În fața coborârii Ungariei în autoritarism sub Orbán, Merkel a refuzat ferm să amenințe, cu atât mai puțin să aplice vreo presiune economică, în ciuda dependenței Ungariei de comerțul și investițiile germane. Același lucru a fost valabil și pentru Polonia. Concluzie: Merkel a vorbit dur cu privire la drepturile omului și la idealurile democratice, dar, concret, ea a făcut doar ceea ce era mai bine pentru afacerile germane, mai scriu analiștii publicației.

Sunt doar cîteva dintre reproșurile extrem de dure făcute de Politico la adresa cancelarului aflat la apus, cînd încă mandatul acesteia nu și-a dat ultima suflare. Ce se va scrie, oare, peste un an sau doi? (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

6 Comentarii

 1. De ce ca mirați ca o ataca post mortem oamenii ei?
  Pe kwj îl ataca deși el este viu( adica în fucntie) fanii lui!
  Despre ce vorbim?
  Hiene, șacali, bacterii și muște! Fauna care simte mirosul cadavrului și se apropie de el!
  Karma is a biatch!
  Adica pe melteneasca : Carmen e o curva!

 2. Nu au atacat-o pana acum pentru ca nu au avut curaj. In Germania este o cenzura media. Nu ai voie sa prezinti la tv ”teorii ale conspiratiei” privind COVID, opinii anti-vaccinare sau sa spui despre Bill Gates altceva decat ca este un mare filantrop. Cine spune altceva este considerat prost. Nemtii cred cu multa seriozitate toate minciunile care se propaga la tv. Nu citesc site-uri si publicatii care dezvaluie lucruri. Merkel are si ea aservirea si afilierea de rigoare. A fost racolata de Bilderberg in 2012, si-a afirmat permanent adeziunea pentru ”valorile americane”, a semnat pentru ”guvernul mondial”, asa ca vom vedea unde vor ajunge.

 3. Mizerie de presa. Merkel este autoarea a trei mari realizari pentru Germania:
  1) Milioane de imigranti care sporesc PIB-ul tarii.
  2) Inchiderea centralelor nucleare.
  3) North Stream II
  Poate sunt si altele, mai bune, altele mai rele. Dar cele de mai sus intra clar in cartile de istorie.

 4. Vi se pare cumva că românii au inventat apa calda!?
  Nicidecum…
  Avem „profesori” peste tot in lumea civilizată…

 5. MERKEL A READUS HOLOCAUSTUL LUI HITLER PESTE ISRAEL SI PESTE EUROPA! DEMENTA NENOROCITA CARE CU URSULA VON DER LEYEN JEFUIESTE BANII U.E. PUSCARIA SA II INGROAPE BATRANETEA! HITLERISTA SI NAZISTA CARE A READUS DECIMAREA INCEPUTA DE HITLER!! SCUIPATI PE EA, STERPATURA SATANEI! SI TOTI CARE I-AU STERS CU LIMBA FUNDUL ALA FLESCAIT SA AIBA PARTE DE SOARTA EI…NICI NU ISI IMAGINEAZA CUM ARATA APUSUL VIETII EI …PUSCARIE!!!

 6. Angela Merkel…gunoiul scarbos al istoriei Europei…si gerontofilul Macron…si defectul Robinette Biden…LA SAC NEGRU GUNOIUL ISTORIEI….ACESTI BOLNAVI CARE AU DISTRUS EUROPA…BORIS JOHNSON…CLOV SL CIRCULUI MONDIAL…

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998