CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Nicolae Breban, despre Centenar: ”Vor fi derapaje legionare, excesiv nationaliste, dar si nostalgic comuniste”

2 comentarii / 2660 vizualizări / 28 martie 2018

Reputatul scriitor Nicolae Breban avertizează, într-un interviu, că anul Centenarului Marii Unirii va trebui gestionat cu mare atenție, pentru că sunt de așteptat derapaje, atît de extremă dreapta, cît și de stînga. În opinia prozatorului, Academia Română ar trebui să se implice mai puternic, fiind dispus, el însuși, să participe la acest efort.

”Vom asista încă o dată la o falsă luptă împotriva comunismului”

”Eu îmi pun problema aceasta foarte serios” afirmă prozatorul, pentru revista ”Sinteza”. ”Vreau să mă implic în celebrarea acestui centenar, va fi o probă, un test, pentru elita adevărată sau pentru falsele elite româneşti, pentru întreaga suflare spirituală românească. Eu cred că Academia va trebui să aibă un rol efectiv mai dinamic spre a echilibra lucrurile, spre a ne feri de anumite derapaje. Căci vor fi derapaje de dreapta, de tip legionarist sau excesiv naţionalist. Româneşti sau maghiare. Dar pot apărea şi derapaje de stânga, comunist nostalgice, la fel cum poate că vom asista încă o dată la o falsă luptă împotriva comunismului, luptă în care reapar eroi după război. Va trebui să arătăm că unirea, marele stat românesc, s-a făcut într-o conlucrare cu etniile importante din această ţară, cu nemţii, cu evreii, cu maghiarii. Aşa am reuşit noi, românii, să facem o Românie demnă de sine şi să creăm ceea ce se cheamă infrastructură, adică acea spiritualitate închegată, legi, cultură, ştiinţă, artă, care să legitimeze şi să justifice o naţiune”.

”Este încercarea în sine de a ne regăsi pe noi înşine într-un stat puternic şi unitar, noi care atâtea secole am fost trei franjuri, trei provincii periferice la limita unor mari imperii antagonice. Aici văd eu marele câştig şi permenenta provocare: încercarea de a ne recunoaşte şi a fi recunoscuţi ca posesori ai unui stat puternic. Şi foarte bogat. Că avem o bogăţie care ne zăpăceşte, nu ştim să o girăm ca lumea, o trădăm, o vindem sau o calomniem. În pofida multora, acesta este drumul, trebuie să continuăm în încercarea de a exista ca fiinţă în istorie, o naţiune cu demnitate istorică” mai spune marele scriitor. (B.I.)

foto: ziarulmetropolis.ro

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Ce noroc ca marele prozator Breban ne atentioneaza despre pericolele derapajelor nationaliste, legionare excesive, si nu mai stiu ce, ca deja am intrat in panica, nu ma mai bucur de nimic, stau in casa si tac, tac, tac. Dar totusi am aflat ceva important: Va trebui să arătăm că unirea, marele stat românesc, s-a făcut într-o conlucrare cu etniile importante din această ţară, cu nemţii, cu evreii, cu maghiarii. Dar mai ales cu maghiarii,
    si mai nou cu germanul din fruntea tarii.

  2. si cu ‘muricans nu? bine domnu cademician, inca n-ai vazut cine mama dracului conduce colonia?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998