CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Nicolai: „Avem nevoie de mai multă Europă, nici un stat nu face față la atentate succesive”

1 comentariu / 1763 vizualizări / 28 ianuarie 2015

Uniunea Europeană are nevoie, în cel mai scurt timp, de redefinirea strategiei de securitate, dar aceasta nu trebuie făcută sub imperiul fricii; securitatea internă a UE, în lumina noilor provocări mondiale, reprezintă un examen de maturitate a decidenților politici, care trebuie să pună pe primul loc garantarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, un principiu de bază al construcției europene – sunt doar câteva dintre punctele cu care Grupul ALDE din Parlamentul European își propune să contribuie la viitoarele întruniri ce vor avea loc la Bruxelles între statele membre și la nivelul principalelor instituții europene, pentru stabilirea unui Plan de acțiune comună împotriva terorismului.

„Doar întărirea colaborării între structurile relevante, și mă refer la agențiile de securitate naționale, poate duce la o prevenire activă a terorismului. Este clar că avem nevoie de mai multă Europă, pentru că nici un stat nu poate face față singur unui șir de atentate succesive”, a declarat vicepreședinta Grupului ALDE, Norica Nicolai, care a participat la dezbaterea propunerilor liberalilor europeni pentru definirea noului plan și la audierea ALDE pe aceeași temă, desfășurată astăzi la Bruxelles; la care au luat parte o serie de experți în anti-terorism.

Norica Nicolai a mai precizat că instituțiile naționale specializate în securitate vor trebui să își definească o strategie mai bună de colaborare cu instituțiile europene, cum ar fi Europol și Eurojust, dar că acest schimb de informații trebuie să aibă loc fără periclitarea informațiilor sensibile deținute de statele membre. „Trebuie să extindem competențele instituției Procurorului European, pentru a putea să sesizeze și să urmărească fenomene specifice terorismului transfrontalier cum ar fi traficul de arme, de droguri. Apoi, trebuie să ne asigurăm că schimbul de informații are loc doar cu scopul combaterii fenomenului terorist, și că el se focalizează pe componenta calitativă și nu pe cea cantitativă”, a concluzionat eurodeputata liberală.

Astăzi, în plenul Parlamentului European de la Bruxelles, Comisia Europeană a făcut o declarație privind viziunea sa în ceea ce privește viitoarele măsuri antiterorism, ceea ce constituie punctul de plecare pentru o viitoare dezbatere europeană cu scopul reînnoirii setului de măsuri de combatere a radicalizării și a faptelor de terorism în statele europene.

Logo-ADLE-RO

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Ei ii prieste UE, Romaniei nu. Nu de UE au nevoie romanii, ci de Dumnezeu, caci daca El este cu noi, cine este impotriva noastra?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998