CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Nicolai: CCR a luat o decizie istorică

2 comentarii / 2465 vizualizări / 9 martie 2016

”Curtea Constituțională a luat o decizie istorică: este timpul să facem reguli conforme cu legislația internațională la care suntem semnatari și care protejează drepturile omului. Dreptul la viața privată, la secretul corespondenței sunt drepturi fundamentale ale cetățeanului pentru protejarea cărora CEDO își fundamentează întotdeauna deciziile, dar care în țara noastră sunt deseori aruncate în derizoriu” afirmă europarlamentarul ALDE Norica Nicolai, într-o postare pe Facebook.

”Cred că motivarea prin care CCR a declarat neconstituțional articolul 142 (alin. 1) CPP prin care se prevedea că interceptarea în cadrul proceselor penale se poate face și prin intermediul ”altor organe specializate ale statului” este o motivare corectă și necesară, întrucât Curtea a reușit astfel să edifice conceptul statului de drept în țara noastră. Serviciile de securitate trebuie să se ocupe exclusiv de chestiuni ce țin de siguranța națională, iar justiția se face de către instanțele de judecată, așa cum este instaurat în orice democrație a acestei lumi.
Faptul că în acest moment DNA se confruntă cu o problemă de ordin tehnic este, după părerea mea, o chestiune pe care trebuie să și-o asume. Lucrurile pot fi foarte simplu rezolvate, prin transferul aparaturii deja existente, la DNA sau la o autoritate independentă de interceptare, după cum Parlamentul va decide. Trebuie să căutăm modele europene care protejează drepturile omului și să le aplicăm și în România pentru că numai așa vom reuși să evităm costisitoarele condamnări la CEDO pe care le plătim din buzunarele noastre.
Bazarea urmăririi penale uneori exclusiv doar pe interceptări poate fi periculoasă pentru că, așa cum știm toți, trăim într-o lume în care tehnica este manipulabilă, existând posibilitatea de a interpreta după bunul plac o serie de convorbiri telefonice. Știm foarte bine că oricine putea să își facă propria opinie ascultând convorbiri telefonice care erau făcute publice în timpul urmăririi penale, în felul acesta creându-se o presiune asupra justiției.
Am parcurs argumentele Curții Constituționale în susținerea hotărârii și am observat argumentarea bazată pe numeroasele decizii CEDO judecate în spețe ridicate de cetățeni români. Mă surprinde foarte tare faptul că magistrații români nu au cunoscut sau au ales să ignore această practică a instanței europene, care a dat dreptate de cele mai multe ori cetățenilor noștri împotriva hotărârilor primite în România, mă surprinde în același timp că acești magistrați nu și-au pus până acum problema că aceste practici sunt precare, nu sunt predictibile și pot fi supuse unei dezbateri asupra constituționalității lor” mai scrie europarlamentarul.

Logo-ADLE-RO

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Norica Nicolai vorbeste de mult despre aceste „ascultari” neconstitutionale, dar nu o baga nimeni in seama!A trebuit sa intervina o cearta intre gastile basiste ca sa se poata lua o asemenea decizie la CCR.

  2. kaghebista nicolai jubileaza. ea crede ca acum vladimir putin are cale libera sa corupa politicieni romani. s-o creada ea!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998