CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9753 RON DOWN | 1 USD = 4.5970 RON DOWN | 1 GBP = 5.8238 RON UP

Nicolai: ”In PNL decide o masa de oameni de care nu a auzit nimeni”

3 comentarii / 11632 vizualizări / 15 decembrie 2016

Fostul lider liberal Norica Nicolai a postat pe Facebook o analiză nemiloasă a eșecului PNL în alegeri, previzibil, în opinia sa, atît timp cît însăși fuziunea PNL-PDL a fost o eroare majoră, isr în partid au ajuns să decidă oameni pe care nu îi cunoaște nimeni.

”Acum, că febra alegerilor a trecut și rezultatele sunt clare, aș dori să fac câteva precizări despre surprizele mai mult sau mai puțin așteptate ale acestui scrutin:
1. Rezultatul PNL a confirmat ceea ce am spus din 2014, la congresul de fuziune cu PDL și de trecere la PPE: în politică, un partid nu poate fi negociat și vândut peste noapte, ideologiile nu pot fi schimbate după dorința și interesul unui singur lider, iar punerea împreună a unor oameni diametral opuși este contraproductivă, pentru că va deruta și dezamăgi simpatizanții de ambele părți.
Este simplu: procentele PNL și PDL nu puteau niciodată să dea suma lor adunată, pentru că în România anului 2014, PNL era perceput ca principalul opozant al PDL, iar scorul de aproximativ 25% din sondaje era bazat pe încrederea oamenilor că eram partidul care se opune abuzurilor regimului Băsescu. Unirea a două formațiuni politice diametral opuse și schimbarea doctrinei liberale cu cea populară, a partidului european care ne-a pus numeroase piedici la Bruxelles, au sfidat orice logică politică. Cei care dau astăzi vina pe rigiditatea sau lipsa de participare a electoratului pentru a justifica propriul eșec ar trebui să înțeleagă tocmai că electoratul nu poate fi păcălit și că electoratul ține minte.
În PNL-ul în care am activat timp de 15 ani și care m-a exclus pentru delict de opinie, deciziile obișnuiau să se ia în urma unor dezbateri de idei care puteau dura o zi întreagă sau o noapte întreagă. Erau dezbateri unde își spuneau părerea și idealiștii și realiștii chiar și inevitabilii oportuniști. La final, unii câștigau și alții pierdeau, după regula majorității, iar deseori propunerile președintelui erau respinse. Rareori erau excluderi. PNL-ul de azi nu mai are oameni cu idei, cu inițiative, deciziile se iau în birouri restrânse și se votează de masa de oameni cu funcții importante de care nu a auzit nimeni. Iar votul este mereu cu unanimitate. Democrație curată…
În PNL-ul în care m-am regăsit timp de 15 ani, ajungeau în funcții importante oamenii care aveau o meserie în spate, o carieră într-un domeniu, care reușiseră ceva înainte de a intra în politică. Aceștia erau vectori de imagine și aduceau voturi, pentru că aveau credibilitate, dar toți au fost eliminați într-un fel sau altul, în ultimii ani. În PNL-ul de azi, micii funcționari de partid au devenit șefi și visează să fie șefi mai mari, călcând pe cadavre și având ca singură dovadă a unei pregătiri CV-uri împănate cu numeroase diplome, bucăți de hârtie obținute nu știu când și nu știu cum. Ei nu dau ochii cu electoratul pentru că electoratul ar trece pe lângă ei fără să îi cunoască, dar emit păreri, on-line, evident, pe care au impresia că alții le împărtășesc. Greșit, credibilitatea și popularitatea în politică se fac în lumea reală, prin fapte, nu doar în fața unui calculator.
2. Mă bucur că ALDE a reușit să intre în Parlamentul României, cu toate impedimentele unui partid aflat la început de drum, mă bucur că a avut un mesaj corect și onest și nu a spus mereu doar ce oamenii își doresc să audă, evitând populismul ieftin. Îmi exprim speranța că acest partid va reuși să reunească vocile tuturor românilor ce simt și gândesc liberal, a românilor ce văd că justiția din țara noastră este discreționară și deseori abuzivă și a celor care mai cred că putem redeveni o forță economică în Uniunea Europeană, folosindu-ne creativitatea și propriile forțe. ALDE trebuie să crească ca partid pe principiul meritocrației și să rămână o voce integră.
3. PSD-ul a obținut o victorie meritată, atât prin faptul că în campania electorală și-a văzut de programul de guvernare, cât și prin faptul că s-a prezentat ca un partid unit și coerent. În acest moment, au cu adevărat șansa de a face o guvernare performantă, în interesul românilor, de a-și respecta promisiunile electorale și îmi doresc asta nu neapărat din rațiuni de strategie politică, dar pentru că avem cu adevărat cu toții nevoie de normalitate în această țară. Doar pe normalitate, putem crește economic și ne putem dezvolta ca societate, pentru a stârni din nou interesul oamenilor pentru participarea civică, politică, comunitate, dezbatere și proiecte constructive” scrie europarlamentarul Alde. (B.I.)

 

alde

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. Corecta analiza !Subscriu, adaugand totusi ceva : Acest partid ( pnl) va dispare exact ca si pntcd-ul lui coposu !
    Din fericire liberalismul va exista in continuare in Romania pt simplul motiv ca ideologia sa este legata de insasi ideea de libertate, democratie , anteprenoriat si initiativa privata !

    • ASA SA FIE

  2. […] Sursa: http://inpolitics.ro/nicolai-in-pnl-decide-o-masa-de-oameni-de-care-nu-a-auzit-nimeni_18435107.html […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998