CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9675 RON DOWN | 1 USD = 4.6709 RON DOWN | 1 GBP = 5.7134 RON DOWN

Nicolai: ”La Riga, UE s-a aratat mai preocupata de Grecia decit de tarile din Est”

1 comentariu / 1653 vizualizări / 23 mai 2015

Summitul european de la Riga s-a încheiat, dar situația din estul bătrînului continent nu s-a lămurit de loc, progresele fiind cam nule. State răsăritene precum Moldova s-au ales doar cu mîngîieri pe cap, au exista cîteva stropșiri teatrale spre Putin, dar cam atît, dovadă că UE încă nu are forța de a acționa ca un tot puternic și unitar. Opinie împărtășită și de europarlamentarul român Norica Nicolai, într-o declarație pentru Inpolitics.

Al patrulea summit al Parteneriatului estic, desfășurat la Riga, a readus liderii UE față în față cu reprezentanții partenerilor din Europa de Est și Caucazul de Sud: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina, pentru a reconfirma importanța pe care uniunea o acordă respectivului Parteneriat.
Summitul se aștepta să dea semnale puternice privind relațiile cu statele de mai sus, dar s-a rezumat la poziții mai degrabă protocolare.
Cîteva cuvinte mai tăioase rostite spre Kremlin de președintele Consiliului European, Donald Tusk – care a reprezentat UE împreună cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker – ori de ministrul de Externe britanic, Philip Hammond, și cam atît.

”Moldovei și Ucrainei nu li s-au dat, din păcate, încurajări ferme cu privire la o posibilă extindere a Uniunii” spune Nicolai. ”Pentru Ucraina s-a aprobat un ajutor de 1,8 miliarde de euro, pentru rezolvarea problemelor economice, iar pentru celelalte, precum Moldova și Georgia, doar îmbărbătări, referiri la corupția generalizată etc ceea ce a creat, ca să zic așa, o stare de disconfort acestor țări. În opinia mea, UE nu e pregătită deloc pentru a vorbi serios despre extindere, iar doamna Merkel a spus foarte limpede că Parteneriatul Estic nu reprezintă un proces de extindere, ceea ce pune capăt destul de tăios speranțelor deșarte ale unora că acest summit ar fi putut să le dea și lor un parcurs mai clar. Faptul că, spre exemplu, Crimeea a fost un subiect periferic confirmă, în opinia mea, că Rusia își poate lua libertatea de a acționa, în continuare, așa cum dorește în acest spațiu.
Repet, UE nu e pregătită în acest moment să ia decizii majore vizavi de Parteneriatul Estic, la fel cum nu e pregătită să aibă o atitudine foarte clară nici în legătură cu Nordul Africii, cu așa numitele țări ale Primăverii arabe. Ceea ce o îngrijorează este doar fenomenul de migrație și pasarea responsabilității între țările membre în ce privește găzduirea imigranților. Și o mai îngrijorează, cu siguranță, soarta Greciei, s-a vorbit mult pe această temă, deși asta nu ar fi trebuit să fie un subiect de discuție la acest summit dedicat Parteneriatului Estic. Ori, asta dovedește că UE e cantonată doar în rezolvarea problemelor sale interne și nimic mai mult pentru această perioadă. De altfel, pînă și BBC avertiza zilele trecute UE că ar trebui să fie mai îngrijorată de soarta tăierilor ilegale de păduri în România decît de cele din zona tropicală, ceea ce denotă că nici măcar probleme interne nu sunt, mereu, prioritare pe agendă”.

În ce privește aportul țării noastre, europarlamentarul liberal spune că ”România a fost prezentă prin președintele Iohannis, dar care, datorită atitudinii liderilor europeni, nu a mai putut fi un avocat al republicii Moldova, s-a mulțumit să vorbească despre necesitatea păstrării deschis a opțiunii europene și cam atît. Iar asta spune foarte mult despre starea relațiilor dintre România și Republica Moldova. În plus, faptul că la negocierile de la Minsk în legătură cu Ucraina nu s-a vorbit deloc despre anexarea Crimeeii denotă că UE s-a resemnat ori a acceptat poziția Rusiei cu privire la această regiune și nu m–ar mira ca o viitoare reformă constituțională în Ucraina să vizeze și federalizarea țării, fără ca UE să mai aibă vreo reacție” mai spune Nicolai. (B.T.I.)

 

Logo-ADLE-RO

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Acest „parteneriat estic” e o facatura fara substanta!Merkel nu va da nicio garantie de aderare Moldovei si Ucrainei atata timp cat depinde de gazul si piata ruseasca!Mai nou, si Obama a batut palma cu Putin si nu stim exact (inca) pe unde au trasat linia de demarcatie….D-na Nicolai are dreptate, poate ar trebui sa fie chiar mai explicita!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998