CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Nicolai: ”Romania lasa impresia unei tari care nu-si revine”

0 comentarii / 6300 vizualizări / 25 ianuarie 2017

Eurodeputatul ALDE Norica Nicolai scoate în evidenţă capcana referendumului pe justiţie anunţat de către preşedintele Klaus Iohannis. Parlamentarul european a acordat ieri o declaraţie pentru PSnews.ro, în care a vorbit despre agitaţia ultimelor zile, creată în jurul intenţiei Guvernului de a da o ordonanţă privind graţierea.

„Aceste ultime zile mi-au lăsat impresia unei ţări care nu îşi revine şi în care democraţia este facultativă. De principiu, toate taberele politice trebuie să găsească soluţii de construcţie, şi nu soluţii de demolare. Ai sentimentul că unii în politica românească se află permanent în campanie electorală, dar alegerile s-au terminat de o lună. Mă refer în special la preşedinte”, a afirmat Nicolai.

Europarlamentarul a amintit de Constituţia României, care interzice iniţiativa cetăţenească în domeniul justiţiei, susţinând că „asta dovedeşte foarte clar că preşedintele avea un proiect de a crea scandalul”.

Conex, Norica Nicolai a comentat precizările făcute de către preşedintele Klaus Iohannis, potrivit cărora referendumul va avea ca temă „Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice”, şeful statului punând astfel capăt speculaţiilor legate de un eventual referendum vizând graţierea.

„Unii spun că cea mai bună metodă de propagandă e zgomotul, dar fără să aibă chestiuni care să ţină direct de posibilitatea realizării unui referendum. Asta dovedeşte că preşedintele Iohannis a schimbat consultarea pe graţiere în consultarea pe corupţie, o consultare care, în opinia mea, jigneşte românii. Eu cred că nu-şi poate imagina cineva că un om din România nu-şi doreşte combaterea corupţiei.

Legea referendumului spunea la vremea aceea în articolul 12 că se limitează domeniile de interes naţional. Or, Curtea Constituţională a spus că preşedintele are dreptul să stabilească singur ce este de interes naţional. Cu siguranţă, avem şi text care nu permite iniţiativei legislative cetăţeneşti să se realizeze în domeniul legilor graţierii şi ale amnistiei, avem şi acest text. În opinia mea, preşedintele a înţeles foarte clar că ceea ce îi este interzis cetăţeanului prin Constituţie să se pronunţe îi este interzis şi preşedintelui. Ca atare, a schimbat obiectul consultării în chestiunea care vizează corupţia. Altminteri, preşedintele poate consulta populaţia (asta este o certitudine pentru mine), dar trebuie să o consulte pe teme de interes naţional şi cred că interesul naţional a fost realizat deja prin consens: avem numeroase strategii, avem un parchet naţional anticorupţie… Putem să spunem că este o iniţiativă care nu face decât să-i permită preşedintelui relansarea unei campanii electorale şi repoziţionarea politică”, a spus liderul ALDE european.

ALDE_COLOR_DEF-RO

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998