CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Nicolai: România nu poate să devină un spațiu de retenție pentru refugiați

4 comentarii / 2598 vizualizări / 10 septembrie 2015

Migrația a fost de departe subiectul cel mai dezbătut al acestei săptămâni la Strasbourg; ieri, prin analiza despre „Starea Uniunii” prezentată de președintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker și astăzi prin vocea comisarului pentru Migrație și Afaceri Interne, Dimitris Avramopoulos, scrie europarlamentarul ALDE Norica Nicolai, într-o postare pe blogul propriu.

”Ca o concluzie a tuturor intervențiilor pe acest subiect, pot spune că este evident că ne confruntăm cu o criză umanitară, nu este prima de acest gen, dar este dificil de înțeles reacția emoțională pe care foarte mulți politicieni europeni o au cu privire la acest fenomen. Criza umanitară trebuie tratată conform regulilor internaționale și nu este îndoială că, la nivelul Uniunii Europene, va trebui să reacționăm solidar la acest fenomen. În ceea ce privește România, este clar că vom participa la acest efort european comun, dar cred că țara noastră nu poate fi mai generoasă decât își permite în a primi refugiați. În același timp, cred că România nu poate să devină un spațiu de retenție pentru refugiați în viitor.

Dincolo de prima reacție umană pe care o avem fiecare în parte, trebuie să facem o analiză foarte serioasă a exodului de cetățeni care cer azil în UE, în special într-o serie de state membre. Cert este că, din punctul meu de vedere, situația a dovedit că regulile Dublin sunt total depășite. Dar acest lucru nu echivalează automat cu o punere în discuție a acquis-ului Schengen, așa cum au insinuat anumite voci.

Din punctul de vedere al României cred că este momentul să ni se facă dreptate, iar statele membre care s-au opus până acum, din criterii politice subiective neprevăzute de tratatul Schengen, să ia decizia favorabilă primirii cât mai rapide a României în spațiul Schengen. Sunt convinsă că autoritățile române, dacă ar fi fost confruntate la frontiera țării noastre cu un exod de migranți, ar fi avut o reacție mult mai eficientă decât alte state membre.

În ceea ce privește migrația, mă tem însă că în acest moment avem doar soluții temporare, dar nu avem o abordare pe termen lung a unui fenomen care, în opinia mea, va continua pentru o perioadă importantă. Cred că este nevoie ca săptămâna viitoare întâlnirea miniștrilor de afaceri interne să se transforme într-un Summit european în care să facem o analiză serioasă a implicațiilor acestui fenomen pentru statele membre și să încercăm să luăm măsuri care să prevină fenomenul prin susținerea economică a zonelor care sunt mari furnizoare de migrație, și mă refer în mod special la Nordul Africii, Siria și Pakistan.

În ceea ce privește refugiații care vin din Siria în special, o zonă de conflict, nu pot să nu amintesc faptul că ne confruntăm de fapt cu o consecință a unor greșeli în politica externă făcute de UE. Este normală nevoia de democratizare a cât mai multor state, dorința de a le imprima anumite standarde democratice specifice unei abordări europene a democrației, dar la rândul ei Uniunea, decidenții ei din politica externă, trebuie să înțeleagă foarte clar că există spații culturale în această lume care nu sunt pretabile la o abordare de tip pur european. În această parte de lume, este bine să ajutăm înțelegând și respectând diversitatea culturală a respectivului spațiu, iar ceea ce se întâmplă astăzi ar trebui să ne servească ca lecție pe viitor” mai scrie europarlamentarul.

 

Logo-ADLE-RO

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

  1. Asa este , d-na Nicolai are dreptate, dar nu cred ca o aude cineva..

  2. Bla-bla-bla! Ipocrita a vot in PE cota impusa Romaniei.

  3. Daca nu poate fi spatiu de retentie pentru refugiati, de ce ai votat pentru cotele obligatorii?

  4. Parlamentul European si parlamentarii fac aproape intotdeauna exces de diplomatie.In rezolutia cu pricina se vorbeste de repartizare obligatorie, dar cu respectarea ,pe cat posibil, a optiunii migrantilor!Se intelege ca decizia se ia de fapt in alta parte, nu in parlament!„Cotele„ vor fi oricum obligatorii ,fiindca suntem in UE si jucam dupa regulile ei.D-na Nicolai spune in interventia de mai sus ca UE nu trebuie sa impuna sau sa ceara un anume model democratic acolo unde nu e posibil!Asta e de retinu, nu chestiunea „cotelor„!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998