CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9036 RON UP | 1 USD = 4.5570 RON UP | 1 GBP = 5.4789 RON DOWN

Nicolai: ”Romania poate asigura securitatea energetica in regiune”

2 comentarii / 2338 vizualizări / 11 decembrie 2015

Europarlamentarul ALDE Norica Nicolai a organizat azi, la Bruxelles, un simpozion pe tema interconectării energetice în Europa, cu participarea unor figuri marcante din domeniu, precum ambasadoarea Luminița Odobescu (Reprezentanța Permanentă a României pe lângă UE), Anca Mihalache (Energy Policy Group), John Roberts (Natural Gas Europe) și Alexandru Maximescu (OMV Petrom), în care s-a discutat despre rolul pe care țara noastră îl poate juca în această privință.

”Poziția strategică a României, precum și faptul că este una din puținele membre UE care deține o rezervă semnificativă de gaze naturale, sunt două considerente de bază în susținerea argumentului conform căruia țara noastră trebuie să devină un participant activ la implementarea proiectelor prevăzute în cadrul celui de-al treilea Pachet Energetic lansat și coordonat de Uniunea Europeană.
Este cea mai importantă concluzie a dezbaterii pe care am organizat-o în această săptămână la Parlamentul European, cu sprijinul și participarea unor importanți reprezentanți ai acestui sector din Bruxelles. „Interconectarea Europei”, numele sub care s-a desfășurat acest eveniment, este un concept care presupune încurajarea statelor membre de a colabora, de a crea infrastructură accesibilă pentru aprovizionarea cu gaze naturale și electricitate, printr-o abordare de tip regional” a scris după eveniment, pe Facebook, europarlamentarul ALDE.
”Consider că am reușit, prin organizarea acestui eveniment, să atrag atenția asupra faptului că Uniunea Europeană poate conta pe țara noastră în această nouă abordare, că România, datorită securității energetice pe care o poate asigura în regiune, merită să fie inclusă în proiectele europene de investiții privind dezvoltarea infrastructurii de gaze. Nu în ultimul rând, resursele României, devenind mai accesibile și mai competitive pe piața energiei, deci exploatate mai inteligent, pot contribui direct la crearea de locuri de muncă bine plătite pentru români și la creșterea economică pe care ne-o dorim cu toții.
Pachetul privind uniunea energetică lansat de Uniunea Europeană își propune să ofere consumatorilor UE o energie sigură, durabilă, competitivă și la prețuri accesibile. Atingerea acestui obiectiv va necesita o transformare fundamentală a sistemului energetic al Europei, în sensul în care statele membre trebuie să conștientizeze faptul că depind unele de altele pentru securitatea aprovizionării cu energie a cetățenilor lor, pe bază de încredere și de solidaritate reală, precum și aceea a unei uniuni energetice care să se exprime într-un singur glas pe plan mondial. Uniunea Europeană își propune, de altfel, crearea unui sistem energetic integrat la nivel continental, în cadrul căruia energia să curgă liber dincolo de frontiere, sistem bazat pe concurență și pe utilizarea optimă a resurselor, susținut de o reglementare eficace a piețelor energiei la nivelul UE, acolo unde este necesar” mai scrie Nicolai. (B.I.)

 

Logo-ADLE-RO

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. traducere: tot gazul nostru se va duce la pret de „dumping” in europa in timp ce romanii platesc din ce in ce mai mult pt gaz/petrol.

  2. Norica are dreptate , Romania ar putea juca un rol important in sistemul energetic european ,cu o conditie-sa scape de multinationale si de „baietii destepti” sau macar sa-i puna la respect…

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998