CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Nicolai: Scandalul Ierusalim poate genera un blocaj institutional in Romania

2 comentarii / 3809 vizualizări / 15 mai 2018

Europarlamentarul ALDE Norica Nicolai a declarat azi, la RFI,că scandalul din jurul mutării ambasadei României la Ierusalim ar putea genera un blocaj instituțional, care să necesite iar intervenția CCR, în ciuda faptului că, în această speță, textul Constituției e foarte vag.

Întâlnirea Iohannis-Dăncilă de azi probabil nu va schimba decizia Guvernului privind ambasada din Israel, a spus Nicolai.

„Va fi o nouă discuţie, care probabil nu va schimba în nici un fel decizia Guvernului de a prospecta posibilitatea schimbării reşedinţei ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Este adevărat că şi în UE statele membre nu au o poziţie comună, deşi Serviciul de Acţiune Externă, prin vocea doamnei Mogherini, a încercat să condamne această mutare. În aceste momente, se vede clar lipsa de coeziune şi nevoia unei politici externe comune”.
„România dacă ia decizia să urmeze politica externă a actualei administraţii de la Washington, cu siguranţă poate s-o facă”, mai spune europarlamentarul, adăugînd că o eventuală opoziție a președintelui va face ”să intrăm din nou într-un blocaj instituţional şi asta nu este de dorit”, afirmă Norica Nicolai.

Europarlamentarul admite că situația, constituțional vorbind, nu e limpede: ”Din punctul meu de vedere, în arhitectura noastră constituţională, preşedintelui i se dau atribuţii de politică externă, în special în numirea ambasadorilor. Niciodată, nimeni nu s-a gândit la chestiuni de tipul acesta, mutarea ambasadelor. De regulă, Guvernul o face(…) Este foarte greu să modifici Constituţia. Vedeţi câţi ani ne-au trebuit să facem o comisie constituţională, să încercăm să modificăm şi alte texte care sunt vagi şi care au generat de-a lungul timpului conflicte şi nu cred că în momentul de faţă este posibilă o modificare constituţională, cu un an şi jumătate înainte de alegeri. Este un proces care trebuie gândit, dincolo de interesele oamenilor care ocupă anumite posturi în statul român”.

ALDE_COLOR_DEF-RO

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Doamna Nicolai are dreptate, Constitutia e foarte prost scrisa, nu numai in acest capitol.Ar trebui modificata , in sensul in care sa se stabileasca ce fel de republica vrem (parlamentara sau prezidentiala) si sa nu mai fie decalate alegerile parlamentare de cele prezidentiale.

  2. Scandalul Ierusalim trebuie sa genereze un blocaj institutional. Nu poti sa ii lasi pe israelieni sa ocupe dupa atatia ani tari care nu sunt ale lor si sa omoare oameni intr-o tara straina in timp ce ei beau sampanie. Ia imaginativa ca ar ocupa Ungaria Transilvania si ar incepe sa omoare romani…

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998