CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Nicolai: ”UE ar trebui sa lucreze la repopularea Dunarii cu peste”

0 comentarii / 2162 vizualizări / 19 aprilie 2016

”Statele europene vor trebui să lucreze în comun la o strategie care să aibă în vedere repopularea Dunării cu speciile de pești amenințate cu dispariția, dintre care cea mai în pericol este lostrița, iar Comisia Europeană poate finanța programe de sprijin în acest sens. Este una dintre concluziile cele mai importante ale conferinței „Dunărea în pericol”, eveniment pe l-am organizat astăzi la Parlamentul European în cadrul Forumului pentru Pescuit Recreațional și Mediul Acvatic, cu sprijinul European Angles Alliance și al European Fishing Tackle Association” anunță eurodeputatul ALDE Norica Nicolai, într-o posatre pe Facebook.
”Invitații acestui eveniment au prezentat situația extrem de îngrijorătoare a modului în care diversitatea speciilor de pește este amenințată de hidrocentralele construite pe afluenții Dunării, cu referire la lostriță. România, pe lângă faptul că se confruntă la rândul ei cu aceeași problemă și a aplicat în trecut programe de repopulare cu această specie, nu are politici guvernamentale în acest sens, după cum a explicat și doctorul Dorel Lazu, reprezentant al Banat Sturio România.
Am remarcat prezentarea făcută de doamna doctor Daša Zabric, reprezentantă a Institutului de Cercetare din Slovenia, instituție care are o serie de preocupări extrem de constructive în sensul creării unui dialog și a unui echilibru între mediul privat, mereu în expansiune, și nevoia de protejare a habitatului natural. Am remarcat în același timp alocuțiunea doctorului Steven Weiss, care a prezentat un studiu al Universității din Granz (Austria) cu privire la informațiile preocupante ale stării în care se află specia lostriței în zona Balcanilor. De asemenea, am beneficiat și de ideile constructive ale World Life Found, reprezentat de doamna Irene Lucius și mă bucur că aceasta a adus în atenția publicului o serie de strategii integrate ce pot fi abordate de către statele membre. Am apreciat prezentarea Comisiei Europene, reprezentată de domnul Juan Pablo Pertierra (DG Environment), care a adus în discuția posibilitatea ca executivul european să își îndrepte atenția spre finanțarea de programe pentru protejarea unor specii de pește pe cale de dispariție, cum este cea a lostriței.
Între dorința de a produce cât mai multă energie verde, regenerabilă și impactul pe care această dorință îl are asupra mediului trebuie găsit un echilibru. Protejarea lostriței și a celorlalte specii din Dunăre și din afluenții acestuia trebuie să ajungă în atenția decidenților europeni și să fie integrată în cadrul unui proiect european. În acest sens, implicarea guvernelor, formarea unor grupuri de lucru cu specialiști și asociații din mai multe state, care să lupte pentru protejarea acestor specii și să ofere soluții în acest sens, este una dintre abordările necesare” mai scrie eurodeputata.

Logo-ADLE-RO

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998