CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Nicolai: ”UE s-a nascut din carbune si otel si sucomba pe altarul unui virus”

3 comentarii / 2963 vizualizări / 24 martie 2020

”Uniunea Europeană s-a născut din munți de cărbune și oțel și sucombă, decenii mai tîrziu, pe altarul unui virus microscopic. Yuval Harari are dreptate: întreaga lume va fi altfel după pandemie. Dar, cel mai mult, va suferi, cred, Uniunea Europeană. Visul lui Churchill, Monnet și Schuman, e pe cale să se încheie, pentru că nu a trecut cea mai simplă probă: cea a contactului cu viața reală” scrie fostul europarlamentar Norica Nicolai într-o analiză publicată în Cotidianul.ro.

”Se spune adesea că trănicia relațiilor se dovedește în momente de criză, nu la bine. UE a clacat la primul test major la care a fost supusă, epidemia de coronavirus.

În fața dezastrului, în primul rînd uman, liderii uniunii au dovedit că le lipsesc trei lucruri: solidaritate, curaj, inițiativă.

Italia a fost lăsată pe cont propriu – și prevăd un Italexit nu foarte tîrziu, pentru că italienii nu uită și nu iartă -, Germania s-a făcut că plouă, liderii europeni au fost ca și inexistenți, iar cetățenii uniunii s-au trezit că nu există mobilizare, politici și inițiative comunitare de prevenire și combatere a crizei. Există, în schimb, o majoră preocupare a leadershipului comunitar pentru fenomenul fake news. Țara piere și baba se coafează.

Pe 11 februarie, eram informați de presa europeană că mecanismul de criză al UE a fost activat complet, toate măsurile europene pentru combaterea coronavirusului urmând să fie coordonate la Bruxelles. Și mai aflam că, în caz de nevoie, fiecare stat care participă la acest mecanism de criză și care e suprasolicitat, poate să ceară ajutor din partea celorlalte state.

Suntem în 20 martie și am ajuns doar în stadiul periculos și inimaginabil, cîndva, în care guvernul francez, prin ministrul de finanţe Bruno Le Maire, avertizează că dacă UE va lăsa Italia să se prăbușească deplin, întreaga Europă nu își va mai reveni.

Nu sunt și nu am fost niciodată eurosceptică. Am crezut în ideea de uniune europeană, de state unite ale Europei, de interese și valori comune, de respect și sprijin reciproc.

Am criticat nu o dată măsurile și dublul limbaj european, pe fundalul clivajului tot mai vizibil între Vest și Est.

Dar nu m-am gîndit că UE chiar e un colos cu picioare de lut.

Acum, o vedem cu toții cu ochiul liber.

Epidemia se va stinge, mai devreme ori mai tîrziu, să sperăm cu cît mai puține pagube.

Dar proiectul european, cel puțin așa cum a fost el gîndit, e cam dus pe aripile vîntului.

Știam cu toții că UE e o piață unică, fără constrîngeri, iar azi auzim sistematic de interziceri de exporturi și importuri. Știam că e un loc al deplasării libere, iar azi mai e puțin și Germania reface Zidul Berlinului, în timp ce țările își închid granițele pe capete. Știam că e un organism care susține solidaritatea cu cei defavorizați, și azi aflăm despre deblocări de fonduri de miliarde de euro, dar numai pentru statele bogate.

„Dacă nu suntem capabili să ne unim, proiectul politic european este cel care va fi doborât de această criză”, mai spune același demnitar francez sus invocat.

E corect și e profund ce spune.

Doar că, din nefericire, e și tardiv.

Covid 19 s-a dovedit copilul andersenian care strigă că împăratul e gol, cînd toți se îmbulzeau să-i laude straiele.

A trebuit să vină o molimă teribilă pentru a înțelege că ani de zile ne-am amăgit cu o formă fără fond.

Greu de uitat recentul discurs antologic și figura prăbușită a președintelui Serbiei, țară care s-a zbătut ani de-a rîndul să fie acceptată în UE, iar azi transmite public că nu prea mai are în ce intra.

Impresia generală, hai să nu ne ascundem după cuvinte, e că statele mari și bogate din Vest și-au făcut socoteli proprii după izbucnirea pandemiei, după principiul vechi, cinic și pragmatic, totodată, ”scapă cine poate”.

Pentru fiecare dintre ele, nu mai există ”noi”, există doar ”eu”.

După ce va trece valul, politicienii din toate statele europene va trebui să ne suflecăm mînecile și să refacem proiectul unional, într-o formă nouă, încă neîntrezărită acum, dar sigur foarte diferită de cea veche. Una în care nu va mai exista, spre exemplu, teoria imberbă a lichidării suveranităților naționale pentru simplul fapt că virusul ucigaș tocmai ne-a arătat cum, la vremuri de criză, popoarele se bazează în primul rînd pe ele însele și abia apoi pe mult trîmbițata solidaritate comunitară” conchide fostul europarlamentar.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

 1. Nu spun că a fost atât de greșită „orientarea” pro-UE, cât „abordarea”, nepermis de lejeră…
  S-ar părea că „blestemul Casandrei” s-a născut pe la noi, pe-aici. Nici unul dintre acei care
  „au cutezat” să spună că lucrurile mai pot fi și altfel decât „propaganda trădării”, nu a scăpat
  de oprobiul public, de „linșajul mediatic”, sau de „Justiție”! (cătușe, pușcărie etc.)
  Și îi înjuram atunci când spuneau că ar fi bine să fim mai circumspecți atunci când darâmăm,
  abandonăm și vindem tot, lăsându-ne în grija „Partenerilor”!
  Parteneri despre care eram convinși că, dacă „ne purtăm frumos”, ne vor aduce toate
  binefacerile „Capitalismului Idilic”, atât de mult visat pe la noi!…
  Nici vorbă de Capitalismul real și feroce (care, printre altele, a generat și două WW), ci unul
  „prietenos”, și în care „toți ne avem ca frații”…

  Cum decurg lucrurile, într-un viitor nu prea îndepărtat, vom vedea o nouă Ordine Mondială.
  Și, cum decurg acum lucrurile, inevitabil, ne așteaptă „nota de plată” a celor 30 de ani de
  „orgie” sub semnul „Libertate fără Respnsabilitate”!

  Când oare, vom înțelege că, indiferent care ne-ar fi „Partenerii”, pentru dreptul nostru trebuie
  să știm să „ne batem”, tot timpul și pe „toate fronturile”, cu inteligență, curaj și Patriotism…
  Când oare, vom înțelege că „nimeni nu te va respecta mai mult decât te respecți tu însuți”!

 2. Mie mi se pare mai grav de-atat…Norica Nicolai vorbeste despre un cataclism care ne-a lovit pe toti, in egala masura, iar raspunsurile sunt „dupa posibilitati”, egoiste…Eu vad uraganul, n-ai cum sa-l negi, doar ca e de tip Catrina…adica, „avizatii” au avut toate datele, inclusiv despre zonele cele mai afectate, dar, au lasat lucrurile sa se desfasoare, pentru ca le serveau unor interese viitoare…cum ar fi justificarea crizei economice mondiale, neimpartirea democratica a fondurilor (acum directionate, fara rusine, spre tarile bogate), lichidarea ultimelor ramasite economice nationale ale statelor de la periferia UE si indatorarea lor…plus justificarea inchiderii granitelor si „alungarea” nepoftitilor…Bineinteles ca nimic nu va mai fi la fel, poate doar slugarnicia iohanista si a guvernului sau, doar ca noua ne va fi mult mai rau si „oportunitatea” refacerii statelor netionale va fi folosita de altii impotriva intereselor romanesti

 3. Nu se vede nicio ordine mondiala la orizont. Se vede faza actuala a capitalismului din America si UE, corporatist si cleptoman, care epuizeaza mediul natural ( vezi Holzindustrie Schweighofer ) si dispretuieste cetatenii. Dupa un an de zile de proteste saptamanale si dezbateri, vestele galbene n-au reusit sa-l dea jos pe Macron? Grozav ! Cam la fel cu Romania , unde dupa repetate violari ale Constitutiei si abateri de la cerintele functiei, presedintele Iohannis ramane nesuspendat. Deviza UE pare a fi: cleptocrati si antidemocrati din toate tarile, uniti-va !

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998