CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Noi dezvaluiri: dosarele lui Kovesi – moneda de schimb in afaceri, media si politica

4 comentarii / 7049 vizualizări / 3 ianuarie 2017

În România, Justiția se face în numele orice – afaceri, reglări de conturi politice ori personale, controlul mass-media șamd -, mai puțin de dragul dreptății. Că e așa o demonstrează ultimele dezvăluiri ale fugarului Sebastian Ghiță, cel mai recent episod videodifuzat făcînd lumină într-o poveste tumultoasă: trecerea Realității TV din mîinile lui Vîntu și ale unei grupări din servicii, în cele ale altei grupări. O operațiune la care și-au dat concursul mari infractori, afaceriști de top, instituții de forță ale statului etc.Totul, în beneficiul Laurei Kovesi, al lui Florian Coldea și al altor figuri grele din sistem.

Din capul locului avertizăm că spusele lui Ghiță merită toată atenția, pentru că ele se pliază extrem de bine pe informații neoficiale vehiculate în ultimii ani.

Deși, amploarea unor manevre și miza lor reală sunt în măsură să stupefieze omul de bun simț, aproape incapabil să înțeleagă nivelul la care s-a ajuns în privința aranjamentelor de înalt nivel.

Ce spune Ghiță, pe scurt: undeva, în cursul anului 2010, sistemul (Laura Kovesi, Coldea etc) a ajuns la concluzia că o televiziune de știri cu renume care să treacă de partea ”binelui” ar fi o idee deloc de neglijat.

”O sa vedeti felul in care Kovesi a vrut sa distruga Realitatea TV” povestește Ghiță.

”Kovesi m-a abordat in cladirea SRI numita K2, unde stateam impreuna la masa si mi-a spus ca ascultându-l pe Vîntu si-a dat seama ca nu mai are finantare pentru Realitatea. A văzut cat de vulnerabil este Vantu si stia că va accepta intr-un fel sa primeasca finantare si sa cedeze Realitatea tv. Am acceptat acest lucru. Dansa s-a gândit ca va putea sa-l doboara si sa-l scoata din joc mult mai repede, iar probabil Realitatea tv să devină o televiziune supusa ce va da stiri pozitive la adresa mai marilor zilei, dar lucrul acesta nu s-a intamplat.

Am semnat acel contract de management cu Vîntu si am acceptat sa finantez Realitatea TV. La ceva timp au aparut frictiunile intre mine si Vîntu, iar Kovesi a stat la panda şi a luat făcut un dosar pe baza acestor frictiuni/certuri dintre mine şi Vîntu. A inceput sa-mi explice cum si in ce fel pot fi conduse discutiile cu Vîntu astfel incat ele sa para santaj, amenintare sau sa se incadreze la niste fapte penale”.

Totul se întîmpla în toamna anului 2010-primăvara anului 2011.

A deține doar managementul postului nu era suficient pentru binom. Trebuia control acționarial, iar asta nu se putea decît prin îngenuncherea lui Vîntu.
Iar asta s-a realizat prin întocmirea unei plîngeri penale halucinante pe nunele mogulului, bazată pe amenințări pe care acesta le-ar fi proferat telefonic la adresa lui Ghiță. Conform dezvăluirile făcute azi de o reputată jurnalistă acreditată pe justiție, Ana Maria Roman, plîngerea lui Ghiță a fost făcută prin mail, dseara, iar dimineața deja ea se transformase în dosar penal, probabil o premieră și în privința metodei, și a celerității.

Cîteva zile mai tîrziu, mai precis pe 20 aprilie 2011, Sorin Vîntu, încă patron al Realitatea TV, este reținut sub acuzația că ar fi vrut să-l îngroape pe Ghiță pe dealurile Moldovei, aidoma unor rackeți moldoveni, mai apoi propus pentru mandat de arestare.

Două zile mai tîrziu, pe 22 aprilie, este adus în țară, din Indonezia, celebrul fugar Nicolae Popa, mîna dreaptă a lui SOV.

Opinia publică află, în acel moment, că operațiunea de repatriere costase peste 120.000 de euro, suportați de MAI, și fusese efectuată cu ajutorul unui avion privat.
Postul Realitatea TV obține informații că avionul, un Gulfstream Aerospace G200, aparținea companiei Ţiriac Air, dar aceasta din urmă, contactată de ziariștii ”Cotidianul” refuză să comenteze.

Pe 29 aprilie, înainte de a intra în sediul Direcției de Cercetări Penale, pentru arestul de 29 de zile care I se dictase, Vîntu declară presei că managerul postului Realitatea TV, Sebastian Ghiţă, „este doar o unealtă în mâna Cotroceniului” şi că are o „surpriză” pentru preşedintele Băsescu, pe care a promis că o va face publică luni (2 mai n.n.)

Pe 2 mai, însă, pică o altă bombă: într-o conferință extraordinară de presă, afaceristul Elan Schwartzenberg anunță că e noul proprietar al Realitatea TV, cu 92% din acțiuni, preluate de la SOV exact în ziua arestării acestuia și că se păstrează contractul de management cu Sebastian Ghiță, încheiat în toamna precedentă.

Promisele dezvăluiri ale lui Vîntu nu au mai venit.
Aducerea lui Popa în țară, pe banii Asesoft, firma lui Ghiță, nu avusese decît rolul de a frînge ultima rezistență a mogulului și a-l face să cedeze postul Realitatea TV.
Schwartzenberg nu a furnizat nicio explicație a deciziei sale – ce l-a apucat să investească într-o afacere care produce pierderi masive – dar a dat asigurări că are acces la finanțări de peste 100 de milioane de euro pentru relansarea postului.

Adevăratul motiv al lui Elan e dezvăluit, azi, tot de Ghiță:

”Kovesi dorea pentru sistem Realitatea TV”.

Numai că lucrurile nu erau simple. Coldea, Kovesi și Ghiță nu se regăseau chiar în aceeași tabără în interiorul sistemului, ceea ce a condus la tensiuni în creștere.

”Dupa ce am ajuns acolo au inceput sa ma preseze: sa nu mai apara anumite persoane, sa nu mai apara anumite stiri, sa dau afara jurnalisti. Mi-am dat seama ca exagereaza si am inceput sa refuz. Au aparut conflicte intre mine si sistem si practic am cedat. L-au ales pe Elan, iar eu am ales sa construiesc România TV.

Probabil s-au gandit ca proiectul va esua, dar iata ca România TV a devenit cea mai urmarita statie tv din Romania. Si nici azi nu executa ordinele sistemului” spune Ghiță.

Execuția sub un pretext jalnic a lui SOV a permis Binomului să împuște doi iepuri dintr-un foc: pe de-o parte, Kovesi & Coldea și-au asigurat serviciile unei televiziuni cu renume; pe de alta, Kovesi și-a întărit bilanțul pe 2011, derulat în perioada în care estima că i se termină al doilea mandat la șefia Parchetului General și are nevoie de unul nou, la șefia DNA, pentru a-și prezerva influența.

Pentru a-și atinge scopul, Binomul i-a înscenat o poveste cusută cu ață albă lui Vîntu, a aranjat repatrierea urgentă a lui Popa și l-a însărcinat pe Ghiță cu achitarea notei de plată.

Totul, de dragul influenței în mass-media.
Răstimp, milioane de fraieri, din țară ori din afara ei, aplaudau, probabil, un nou succes al luptei anti-corupție. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

  1. Kovesi cea care primea tinichele de la ambasadori, ar trebui judecata pentru multele rele facute tarii si poporului roman.

  2. Ghita nu aduce nici o dovada in sprijinul celor afirmate. Iar voi cutiile de rezonanta sunteti Multi… dar prosti!

    • are factura bai zombi :)

  3. Lucuuus, nu mai prosti că tine

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998