CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Noi in slujba lor? Sau ei in slujba noastra?

0 comentarii / 1702 vizualizări / 8 iulie 2013

Este o eroare intentionata si rauvoitoare afirmatia, repetata insistent, conform careia ar exista un conflict intre Parlament si Justitie. Care s-ar sparge in capul procurorilor. In primul rand, procurorii nu sunt Justitia. Justitia e reprezentata de judecatori. Procurorii sunt avocati ai acuzarii, la fel cum exista si avocati ai apararii. In al doilea rand, daca exista un conflict, si el exista, acesta este intre un sistem care, prin definitie, se afla in slujba cetateanului si care, in fapt, incearca sa-l subordoneze pe cetatean. Iar din acest sistem fac parte intr-adevar, si din pacate, multi procurori. Si nu numai.

Exista intotdeauna, in istorie, o tentatie aproape irezistibila a reprezentantilor institutiilor represive de a deveni din slujbasi ai statului, respectiv ai cetatenilor, persoane de decizie. Care se substituie deciziei politice. Uneori s-a intamplat ca acest rol sa fie preluat de armata, alteori de biserica, atunci cand aceasta institutie a dispus de o armata de temut. Cum a fost Inchizitia. Sau au indeplinit acest rol nefast serviciile secrete. Mai rar, chiar politia. De fiecare data insa, statul a avut de suferit. Au avut loc convulsii sau chiar razboaie civile. Cetatenii au constatat, cu durere, ca au sustinut aceste institutii din munca si sudoarea lor pentru a-si crea securitate, dar pana la urma au avut parte de insecuritate.

Rostul sistemelor democratice este tocmai acela de a dispune de mecanisme capabile sa previna asemenea malformatii de tip cancerigen. Asa a aparut ideea, omologata de multe state ale lumii, a democratiei prin separarea puterilor in stat si a conducerii statelor in baza optiunii cetatenilor exprimata la anumite intervale de timp. Iar acum, pornind de la tezele de mai sus, sa incercam sa raspundem la cateva intrebari extrem de actuale, dupa ultimul spectacol lamentabil oferit de oamenii legii la Liceul „Bolintineanu”.

Avem nevoie de procurori? Evident, da. Avem nevoie ca aceasta institutie sa fie puternica? Raspunsul este pozitiv. Este motivul pentru care investim, in vremuri de criza, multi bani in Parchete si in procurori. Dar pentru ce avem noi nevoie de ei? Pentru a-l proteja pe cetatean. Pentru a-l apara de raufacatori. Pentru a-i prinde si a-i da pe mana judecatorilor, in baza unor probe solide, pe cei care incalca legea. Dar ce se intampla atunci cand, chiar procurorii incalca legea, cand unii procurori abuzeaza de functie, de increderea si puterea care le-a fost acordata? Intr-un stat democratic, si ei trebuie sa raspunda. Financiar, disciplinar si penal. La Liceul „Bolintineanu”, procurorii au savarsit grave abuzuri. La care i-au antrenat si pe politisti, obligati sa execute comenzile aparatorilor legii. Au existat copii sechestrati. Care nu aveau calitatea de invinuiti. Si nici macar cea de martori. Adolescente perchezitionate corporal de barbati. Copii anchetati fara prezenta parintilor si a avocatilor. Abuzul a fost atat de flagrant, incat premierul, care de formatie este si el tot procuror, a reactionat in mod legitim.

Dovada ca traim intr-un sistem stramb, care trebuie de urgenta bagat la revizie, este ca sistemul, cel care l-a batjocorit pe cetatean, se apăra, acuzandu-l pe primul-ministru ca ar incalca independenta Justitiei. Din care procurorii nu fac totusi parte. Cine in slujba cui se afla? (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998